Akupunkturom do zdravlja

 

 

Iako je na Zapadu relativno nova i mlada metoda liječenja, akupunktura se na Dalekom istoku prakticira već tisućama godina za olakšavanje brojnih poteškoća i liječenje bolesti.

1979. godine Svjetska zdravstvena organizacija je  i službeno medicinsku akupunkturu proglasila uspješnom  metodom liječenja različitih bolesti.

Što je zapravo akupunktura?

Akupunktura potječe s Dalekog istoka i koristi se u kineskoj, tibetanskoj i indijskoj medicini. U njihovim tradicijama vjeruje se kako naša tijela imaju vitalnu energiju Qi te dvije energije Jin i Jang. Tijelo je podijeljeno na 12 meridijana kojima teče energija. Kad su ove energije u ravnoteži, osoba se osjeća dobro, ali kad energijebudu u disbalansu, to se manifestira određenim poteškoćama ili bolestima.

Dakle, cilj akupunkture je opet vratiti tijelo u energetsku ravnotežu. Ovo se postiže ubadanjem igala u određene akupunkturne točke u tijelu. Na taj način se „otvaraju“ meridijani i energija opet može nesmetano protjecati njima, pa se tijelo vraća u ravnotežu.

Kako izgleda tretman?

Tretman akupunkture je prvenstveno opuštajuće iskustvo. Iako uključuje iglice, ovakvo liječenje nije bolno te nema razloga za strah.razgovaraju o poteškoćama koje ju muče. Potom liječnik obavlja kratki pregled te počinje s namještanjem iglica. Riječ je o tankim iglicama čiji se ubod gotovo ni ne osjeća. Za početak liječnik-akupunkturolog razgovara s pacijentom o zdravstvenim problemima koji ga muče. Pregledava pacijenta i popratnu medicinsku dokumentaciju. Tek nakon toga eventualno postavi indikaciju za liječenje akupunktuom.

Nakon što pacijentu objasni postupak i isključi eventualne kontraindikacije za akupunkturni tretman (anergija, antikoagulantna terapija, akutne infekcije i dr...), postavlja („ubada„) u kožu, na točno određena mjesta (točke) tanke akupunkturne iglice koje potom ostaju na tim mjestima kroz narednih 20-30 min.

Na mjestu uboda se mogu osjetiti različite senzacije poput topline, trnaca, crvenila i slično (tzv. De Qi fenomen).

Nakon što su iglice postavljene, osoba se može opustiti. Na kraju tretmana, liječnik lagano vadi iglice te osoba može ići kući. Poslije tretmana se  preporuča popiti malo više vode, kako bi se potaknula detoksikacija. Broj tretmana ovisi o poteškoći koju je potrebno izliječiti ili umanjiti.

Svestrana upotreba

Akupunktura pomaže pri olakšavanju brojnih poteškoća. Najčešće se koristi za rješavanje ili ublažavanje raznih bolnih stanja i sindroma  poput glavobolja, bolova u leđima, vratu, ramenima, koljenima. Pored olakšavanja bolova, akupunktura pomaže i kod alergija, poteškoća s disanjem, ali i u borbi s ovisnošću i prekomjernom tjelesnom težinom.

Bol - najčešći razlog za akupunkturu

Sjedilački način života je uzrok  mnogim problemima. Dugotrajno sjedenje za radnim stolom, nezdrava hrana i nedovoljno kretanja dovodi do brojnih poteškoća. Najčešći signali kojima nam tijelo šalje poruku da nešto moramo promijeniti u svom svakodnevnom životu i navikama  su bolovi. Velik broj ljudi osjeća bolove u križima ili vratnoj kralježnici, ramenima, kukovima, koljenima,...Osim ublažavanja bolova, akupunktura se koristi kod liječenja nesanice, pretilosti, ovisnosti i dr.

Višak kilograma se, među ostalim, može smanjiti i uz pomoć akupunkture. Za smanjenje kilograma iglice se postavljaju u određene točne na uhu te se tako potiče probava i smanjuje se apetit.

 

 

 

  • Objavljeno: 15.11.2021, 14:41h
Zaustavite vrijeme i ostanite mladi - Vistabel terapija za bore lica

Bore su sastavni dio života i starenja. Kako starimo tako nam lice gubi kolagen i hijaluron, što je sasvim prirodan proces. Međutim, taj gubitak elastičnosti dovodi do pojave bora.

OPŠIRNIJE  
Fiberendoskopija gornjih dišnih puteva ("pregled kamerom")

Vjerojatno nema osobe koja nekad u životu nije osjetila poteškoće sa sinusima, grlom ili uhom. Ove boljke počnu već u mladoj dobi učestalim upalama grla i začepljenim nosom. Ako se ne liječi, ove poteškoće se ponekad mogu i zakomplicirati te dovesti do problema sa sinusima. Budući da je cijeli sustav – uho, grlo i nos, povezan, onda ne čudi kako začepljen nos može dovesti do poteškoća s ušima ili grlom.

OPŠIRNIJE  
Ginekomastija

Rast grudi kod djevojčica u pubertetu je normalna pojava. Odvija se zbog pojačanog lučenja ženskih spolnih hormona.

Međutim, u rjeđim slučajevima i dječacima u pubertetu mogu početi rasti grudi. 

OPŠIRNIJE  
Iskustva naših korisnika

M.R. (28)

U Medicinskom centru Vodice sam imala zahvat- rinoseptoplastiku (zahvat u kojem su korigirali krivi nos tako da se olakša disanje, a napravljena je i estetska korekcija).

OPŠIRNIJE  

OBRATITE NAM SE S POVJERENJEM


telefonski na broj +385 22 643 876 ili prijavom na naš online obrazac!
Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg sigurnog online obrasca.

 

NARUČITE SE

 

Molimo ispunite formu kako biste se naručili na liječnički pregled ili uslugu.

Slanjem ovog kontakt obrasca prihvaćate uvjete korištenja stranice, prihvaćate Pravilo o privatnosti i zaštiti podataka i imate najmanje 18 godina.

Obavezna polja označena su zvjezdicom.

Preferirani način kontakta *

Primajte najnovije vijesti o zdravlju i prijavite se na naš newsletter!
Slanjem upita putem ovog obrasca potvrđujete kako ste upoznati s Izjavom o privatnosti Medicinskog centra Vodice i slažete se s njom. Ovime također dajete suglasnost (privolu) za prikupljanje i obradu osobnih podataka navedenih u obrascu, a koji su nam neophodni da bismo mogli udovoljiti Vašem zahtjevu.

KONTAKT


Medicinski centar Vodice

  Magistrala 59, HR-22211.Vodice


  info@mcvodice.hr
  https://www.mcvodice.hr

  +385 22 643 876

  +385 91 604 6780

 

RADNO VRIJEME


Ponedjeljak-Petak: 08:00 - 20:00
Subota: 08:00-13:00
prema dogovoru

PRONAĐITE NAS