GLAUKOM

 

 

Tihi kradljivac vida

Glaukom ili „tihi ubojica vida“ je bolest propadanja vidnog živca i živčanih vlakana mrežnice. On je poslije sive mrene najčešći uzrok sljepoće u svijetu. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije čak 4 posto stanovništva (65 milijuna ljudi u svijetu) boluje od glaukoma.

Ova bolest može se javiti u svim dobnim skupinama, ali najčešća je u starosti. Glaukom zovu „tihim ubojicom vida“ zato što osobe koje obole od njega u početku nemaju nikakvih simptoma koji bi upućivali da se nešto loše događa. Najčešće se javlja istovremeno u oba oka, ali u jednom je izraženiji.  

  

Preventivni pregledi kao mjera opreza

Preventivni pregledi vida tijekom kojih se mjeri očni (intraokularni tlak) su vrlo bitni kako bi se spriječio razvoj glaukoma. Pri ovim pregledima specijalisti oftalmolozi pregledaju oko, živac te izmjere očni tlak. Normalne vrijednosti očnog tlaka kreću se između 12 i 20 mmHg, a vrijednosti iznad 21 mmHg mogu ukazivati na glaukom.

Iako od glaukoma može oboljeti bilo tko, postoje određeni faktori rizika koji mogu povećati mogućnost pojave ove bolesti. Neki od čimbenika su:

  • obiteljska naslijeđe
  • dob iznad 40 godina
  • visoka kratkovidnost
  • šećerna bolest
  • povišeni krvni tlak.

Osobe oboljele od glaukoma najčešće ne osjećaju nikakve simptome pa je stoga ključno da svi idu na redovite preventivne preglede kod oftalmologa, a posebno osobe koje su u ovim rizičnim skupinama.

Postepeni nastanak i pogoršanje glaukoma

Glaukom nastaje jer se u oku počinje stvarati veća količine očne vodice ili je njezino otjecanje otežano. Očna vodica ima prvenstveno obrambenu ulogu (ispiranjem stranih čestica prašine i sl štiti oko od infekcija). Pri smanjenom otjecanju očne vodice dolazi do povećanja očnog tlaka. Ako se ovo pretvori u dugotrajno stanje koje se ne liječi, onda može doći do pritiska na očni živac i krvne žile živca te njihovog oštećenja. Kad je očni tlak povišen duže vrijeme, mogu se oštetiti strukture oka i javiti simptomi  glaukoma:

  • oštećenje vidnog živca
  • sužavanje očnog polja

Oštećenje vidnog živca odvija se vrlo sporo, bez ikakvih simptoma ili znakova upozorenja i najprije pogađa periferni vid, pa bolesnici s vremenom imaju suženo vidno polje i gledaju „kao kroz tunel“ .

Ako se bolest ne prepozna i ne liječi, može u konačnici dovesti do gubitka centralnog vida i sljepoće. Zbog manjka jasnih simptoma glaukom se najčešće dijagnosticira jako kasno, odnosno kada već nastupi nepovratni gubitak vidne oštrine i vidnog polja. Upravo je ovo razlog zašto se ova bolest zove „podmukli kradljivac vida”.

Liječenje glaukoma

Na žalost, glaukom je neizlječiva bolest. Međutim, redovnim preventivnim pregledima i ranim otkrivanjem bolesti može se spriječiti gubitak vida. Kad se otkrije da osoba ima povišen očni tlak, potrebno je redovito ići na oftalmološke kontrole. Liječenje se može provoditi primjenom  kapi koje propisuje oftalmolog, ali moguće je i lasersko ili kirurško liječenje. Ako se liječnik odluči na liječenje kapima, pacijent  ih treba kapati 1 do 2 puta dnevno po preporuci oftalmologa i tako održavati očni tlak u normalnim vrijednostima. U ovome je potrebno biti uporan i ne prekidati terapiju samostalno ,jer svako prekidanje može dovesti do pogoršanja stanja, a time i do pogoršanja vida. Naime, glaukom najčešće nema nikakvih simptoma, pa pacijenti, misleći da im terapija ne treba, prestaju s liječenjem, što u konačnici može imati  negativne posljedice i dovesti čak i do potpunog gubitka vida.

U nekim slučajevima, ako se kapima ne postignu željeli rezultati, liječnik specijalist može preporučiti operaciju.

U Medicinskom centru Vodice brinemo o zdravlju vaših očiju primjenom najsofisticiranije oftalmološke opreme te najmodernijih metoda dijagnostike i liječenja bolesti oka. Tako u našem centru, osim detaljnih oftalmoloških pregleda, možete obaviti manje zahvate i operacije očne mrene u lokalnoj anesteziji.

Sve navedeno obavlja stručni medicinski tim na čelu s našim liječnicama, dr. Ivanom Kalauz Surać i dr. Marijanom Bašić Halužan, obje su specijalistice oftalmologije i optometrije s dugogodišnjim radnim iskustvom u šibenskoj bolnici.

 

 

 

 

 

  • Objavljeno: 06.05.2022, 10:42h
SMANJIVANJE I/ILI PODIZANJE GRUDI

Operativni zahvati

Ukoliko je veličina Vaših grudi takva da Vam stvara funkcionalne tegobe poput bolova u kralježnici, pogrbljenosti, nemogućnosti bavljenja sportom te iritacije kože ispod grudi, vjerojatno ste kandidat za operativni zahvat smanjivanja ili redukcije grudi sa ili bez podizanja istih.

OPŠIRNIJE  
ULTRAZVUK DJEČJIH KUKOVA

Rana intervencija

Ultrazvuk dječjih kukova je jednostavna, bezbolna i najprikladnija metoda za rano otkrivanje različitih prirođenih ili kongenitalnih anomalija kukova.

Preporuča se svoj novorođenčadi i dojenčadi u dobi od dva ili tri mjeseca života neovisno o nalazu kliničkog pregleda i koristi se kao svojevrstan screening ili probir koji omogućuje ranu intervenciju u slučaju potrebe. 

OPŠIRNIJE  
TRAKCIJA ILI „RASTEZANJE„ KRALJEŽNICE

Smanjenje pritiska na korjenove živaca

Trakcija podrazumijeva rastezanje kralježnice kontinuiranom silom s ciljem „rastezanja„ zglobova oko međukralježničkog diska. Cilj je smanjiti pritisak na sam disk i njegovu jezgru koja je protrudirala (izbočena) i pritišće ovojnicu kralježnične moždine ili živca. Postupak se izvodi na ekstenzomatu (stol za rastezanje).

OPŠIRNIJE  
BARBOTAGE RAMENA

Tretman ispiranja kalcifikata

Barbotage ramena je tehnika „ispiranja„ kalcifikata u predjelu ramenog zgloba.

Kalcificirajući tendinitis je karakteriziran nakupljanjem kristala kalcijevog fosfata unutar tetiva. Period stvaranja i mirovanja kalcifikata je asimptomatski. Bolovi se javljaju u fazi razgradnje istih.

OPŠIRNIJE  

OBRATITE NAM SE S POVJERENJEM


telefonski na broj +385 22 643 876 ili prijavom na naš online obrazac!
Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg sigurnog online obrasca.

 

NARUČITE SE

 

Molimo ispunite formu kako biste se naručili na liječnički pregled ili uslugu.

Slanjem ovog kontakt obrasca prihvaćate uvjete korištenja stranice, prihvaćate Pravilo o privatnosti i zaštiti podataka i imate najmanje 18 godina.

Obavezna polja označena su zvjezdicom.

Preferirani način kontakta *

Primajte najnovije vijesti o zdravlju i prijavite se na naš newsletter!
Slanjem upita putem ovog obrasca potvrđujete kako ste upoznati s Izjavom o privatnosti Medicinskog centra Vodice i slažete se s njom. Ovime također dajete suglasnost (privolu) za prikupljanje i obradu osobnih podataka navedenih u obrascu, a koji su nam neophodni da bismo mogli udovoljiti Vašem zahtjevu.

KONTAKT


Medicinski centar Vodice

  Magistrala 59, HR-22211.Vodice


  info@mcvodice.hr
  https://www.mcvodice.hr

  +385 22 643 876

  +385 91 604 6780

 

RADNO VRIJEME


Ponedjeljak-Petak: 08:00 - 20:00
Subota: 08:00-13:00
prema dogovoru

PRONAĐITE NAS