SIVA MRENA ILI KATARAKTA

 

 

Uklonite očnu mrenu i vratite bistrinu pogledu 

Siva mrena ili katarakta je djelomično ili potpuno zamućenje prirodno prozirne očne leće koja nam omogućava stvaranje jasne slike.

Siva mrena je jedno od najčešćih oboljenja kod osoba starijih od 70 godina iako se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi ili čak biti urođena. 

Karakterizira je pogoršanje vidne oštrine koje se ne uspijeva korigirati „jačim„ naočalama ili kontaktnim lećama. Gledanje kroz zamućenu leću je poput gledanja kroz zamućen ili zamagljen prozor. U većini slučajeva katarakta nastaje postupno sa smanjivanjem vidne oštrine koje je posebno izraženo po noći ili pri jakoj rasvjeti.

Dijagnoza

Dijagnosticira se na temelju anamnestičkih podataka i općeg oftalmološkog pregleda

Tijekom pregleda oftalmolog ispituje vidnu oštrinu, mjeri zakrivljenost oka te pregledava prednji i stražnji segment oka ( očnu pozadinu ) na biomikroskopu uz nužno širenje zjenica. Po potrebi se obavljaju dodatne pretrage. Ako se nakon pregleda postavi indikacija za operativno liječenje, u dogovoru s liječnikom se određuje vrsta intraokularne leće koja bi prema nalazu bila optimalna za ugradnju ( to se procjenjuje ultrazvučnom biometrijom ).

Nakon dogovora oko termina operacije, pacijent dobije upute za preoperativnu obradu ( laboratorijske pretrage, EKG, RTG srca i pluća, pregled anesteziologa, eventualno interniste ). Naročito je važno pridržavati se uputa o uzimanju tzv. antikoagulantnih lijekova ( koji „razrjeđuju„ krv ) poput Andola, Aspirina, Martefarina i sl. Također je nužno navesti podatak o eventualnoj alergiji na lijek/ove.

Operacija uklanjanja očne mrene

Sama operacija uklanjanja očne mrene ili katarakte se izvodi u lokalnoj anesteziji te je jedan od najsigurnijih i najčešće izvođenih operativnih zahvata u svijetu.

Traje pribižno deset do petnaest minuta, a započinje ukapavanjem lokalnog anestetika u oko te je u potpunosti bezbolna. Podrazumijeva uklanjanje zamućene leće pomoću specijalne ultrazvučne sonde ( fakoemulzifikacijska ekstrakcija- PHACO ) te ugradnju nove intraokularne leće ( IOL ).

Postupak se izvodi tako što se kroz mali rez na rožnici ( < 3 mm ) odstrani prednji dio ovojnice zamućene leće ( kapsule ). Potom se pomoću ultrazvučne sonde usitnjava, a zatim i ukloni zamućena leća. Kroz isti rez se pomoću posebnih instrumenata unutar kapsule, umjesto stare leće, postavi nova čija je jakost definirana ranije tijekom pregleda.

Zahvaljujući minimalnom rezu rana brzo cijeli i nije ju potrebno šivati.

Oporavak

Pacijent nakon zahvata neko vrijeme boravi u sobi za oporavak pod nadzorom medicinskog osoblja, a potom se isti dan otpušta na kućno liječenje uz preporuke operatera i upute za daljnje kontrole.

Na operirano oko se obično stavlja prevoj ili se preporučuju zaštitne naočale kako bi se oko zaštitilo od vanjskih utjecaja. Nužno je redovito, po preporuci operatera, koristiti antibiotsku mast i kapi za oči. Oporavak nakon zahvata je relativno brz, a prvenstveno ovisi o tvrdoći uklonjene leće i stanju endotela rožnice. U prvim postoperativnim danima može biti prisutna prolazna pojačana  osjetljivost na svjetlo i dodir. Pacijenti mogu umjereno čitati i gledati televiziju te dalje postupati po uputama liječnika nakon svakog idućeg kontrolnog pregleda.

 

 

 

 

  • Objavljeno: 08.03.2022, 14:15h
SMANJIVANJE I/ILI PODIZANJE GRUDI

Operativni zahvati

Ukoliko je veličina Vaših grudi takva da Vam stvara funkcionalne tegobe poput bolova u kralježnici, pogrbljenosti, nemogućnosti bavljenja sportom te iritacije kože ispod grudi, vjerojatno ste kandidat za operativni zahvat smanjivanja ili redukcije grudi sa ili bez podizanja istih.

OPŠIRNIJE  
ULTRAZVUK DJEČJIH KUKOVA

Rana intervencija

Ultrazvuk dječjih kukova je jednostavna, bezbolna i najprikladnija metoda za rano otkrivanje različitih prirođenih ili kongenitalnih anomalija kukova.

Preporuča se svoj novorođenčadi i dojenčadi u dobi od dva ili tri mjeseca života neovisno o nalazu kliničkog pregleda i koristi se kao svojevrstan screening ili probir koji omogućuje ranu intervenciju u slučaju potrebe. 

OPŠIRNIJE  
TRAKCIJA ILI „RASTEZANJE„ KRALJEŽNICE

Smanjenje pritiska na korjenove živaca

Trakcija podrazumijeva rastezanje kralježnice kontinuiranom silom s ciljem „rastezanja„ zglobova oko međukralježničkog diska. Cilj je smanjiti pritisak na sam disk i njegovu jezgru koja je protrudirala (izbočena) i pritišće ovojnicu kralježnične moždine ili živca. Postupak se izvodi na ekstenzomatu (stol za rastezanje).

OPŠIRNIJE  
BARBOTAGE RAMENA

Tretman ispiranja kalcifikata

Barbotage ramena je tehnika „ispiranja„ kalcifikata u predjelu ramenog zgloba.

Kalcificirajući tendinitis je karakteriziran nakupljanjem kristala kalcijevog fosfata unutar tetiva. Period stvaranja i mirovanja kalcifikata je asimptomatski. Bolovi se javljaju u fazi razgradnje istih.

OPŠIRNIJE  

OBRATITE NAM SE S POVJERENJEM


telefonski na broj +385 22 643 876 ili prijavom na naš online obrazac!
Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg sigurnog online obrasca.

 

NARUČITE SE

 

Molimo ispunite formu kako biste se naručili na liječnički pregled ili uslugu.

Slanjem ovog kontakt obrasca prihvaćate uvjete korištenja stranice, prihvaćate Pravilo o privatnosti i zaštiti podataka i imate najmanje 18 godina.

Obavezna polja označena su zvjezdicom.

Preferirani način kontakta *

Primajte najnovije vijesti o zdravlju i prijavite se na naš newsletter!
Slanjem upita putem ovog obrasca potvrđujete kako ste upoznati s Izjavom o privatnosti Medicinskog centra Vodice i slažete se s njom. Ovime također dajete suglasnost (privolu) za prikupljanje i obradu osobnih podataka navedenih u obrascu, a koji su nam neophodni da bismo mogli udovoljiti Vašem zahtjevu.

KONTAKT


Medicinski centar Vodice

  Magistrala 59, HR-22211.Vodice


  info@mcvodice.hr
  https://www.mcvodice.hr

  +385 22 643 876

  +385 91 604 6780

 

RADNO VRIJEME


Ponedjeljak-Petak: 08:00 - 20:00
Subota: 08:00-13:00
prema dogovoru

PRONAĐITE NAS