SIVA MRENA ILI KATARAKTA

 

 

Uklonite očnu mrenu i vratite bistrinu pogledu 

Siva mrena ili katarakta je djelomično ili potpuno zamućenje prirodno prozirne očne leće koja nam omogućava stvaranje jasne slike.

Siva mrena je jedno od najčešćih oboljenja kod osoba starijih od 70 godina iako se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi ili čak biti urođena. 

Karakterizira je pogoršanje vidne oštrine koje se ne uspijeva korigirati „jačim„ naočalama ili kontaktnim lećama. Gledanje kroz zamućenu leću je poput gledanja kroz zamućen ili zamagljen prozor. U većini slučajeva katarakta nastaje postupno sa smanjivanjem vidne oštrine koje je posebno izraženo po noći ili pri jakoj rasvjeti.

Dijagnoza

Dijagnosticira se na temelju anamnestičkih podataka i općeg oftalmološkog pregleda

Tijekom pregleda oftalmolog ispituje vidnu oštrinu, mjeri zakrivljenost oka te pregledava prednji i stražnji segment oka ( očnu pozadinu ) na biomikroskopu uz nužno širenje zjenica. Po potrebi se obavljaju dodatne pretrage. Ako se nakon pregleda postavi indikacija za operativno liječenje, u dogovoru s liječnikom se određuje vrsta intraokularne leće koja bi prema nalazu bila optimalna za ugradnju ( to se procjenjuje ultrazvučnom biometrijom ).

Nakon dogovora oko termina operacije, pacijent dobije upute za preoperativnu obradu ( laboratorijske pretrage, EKG, RTG srca i pluća, pregled anesteziologa, eventualno interniste ). Naročito je važno pridržavati se uputa o uzimanju tzv. antikoagulantnih lijekova ( koji „razrjeđuju„ krv ) poput Andola, Aspirina, Martefarina i sl. Također je nužno navesti podatak o eventualnoj alergiji na lijek/ove.

Operacija uklanjanja očne mrene

Sama operacija uklanjanja očne mrene ili katarakte se izvodi u lokalnoj anesteziji te je jedan od najsigurnijih i najčešće izvođenih operativnih zahvata u svijetu.

Traje pribižno deset do petnaest minuta, a započinje ukapavanjem lokalnog anestetika u oko te je u potpunosti bezbolna. Podrazumijeva uklanjanje zamućene leće pomoću specijalne ultrazvučne sonde ( fakoemulzifikacijska ekstrakcija- PHACO ) te ugradnju nove intraokularne leće ( IOL ).

Postupak se izvodi tako što se kroz mali rez na rožnici ( < 3 mm ) odstrani prednji dio ovojnice zamućene leće ( kapsule ). Potom se pomoću ultrazvučne sonde usitnjava, a zatim i ukloni zamućena leća. Kroz isti rez se pomoću posebnih instrumenata unutar kapsule, umjesto stare leće, postavi nova čija je jakost definirana ranije tijekom pregleda.

Zahvaljujući minimalnom rezu rana brzo cijeli i nije ju potrebno šivati.

Oporavak

Pacijent nakon zahvata neko vrijeme boravi u sobi za oporavak pod nadzorom medicinskog osoblja, a potom se isti dan otpušta na kućno liječenje uz preporuke operatera i upute za daljnje kontrole.

Na operirano oko se obično stavlja prevoj ili se preporučuju zaštitne naočale kako bi se oko zaštitilo od vanjskih utjecaja. Nužno je redovito, po preporuci operatera, koristiti antibiotsku mast i kapi za oči. Oporavak nakon zahvata je relativno brz, a prvenstveno ovisi o tvrdoći uklonjene leće i stanju endotela rožnice. U prvim postoperativnim danima može biti prisutna prolazna pojačana  osjetljivost na svjetlo i dodir. Pacijenti mogu umjereno čitati i gledati televiziju te dalje postupati po uputama liječnika nakon svakog idućeg kontrolnog pregleda.

 

 

 

 

  • Objavljeno: 08.03.2022, 14:15h
GLAUKOM

Tihi kradljivac vida

Glaukom ili „tihi ubojica vida“ je bolest propadanja vidnog živca i živčanih vlakana mrežnice. On je poslije sive mrene najčešći uzrok sljepoće u svijetu. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije čak 4 posto stanovništva (65 milijuna ljudi u svijetu) boluje od glaukoma.

Ova bolest može se javiti u svim dobnim skupinama, ali najčešća je u starosti. Glaukom zovu „tihim ubojicom vida“ zato što osobe koje obole od njega u početku nemaju nikakvih simptoma koji bi upućivali da se nešto loše događa. Najčešće se javlja istovremeno u oba oka, ali u jednom je izraženiji.  

OPŠIRNIJE  
SMANJENJE GRUDI

Redukcijska mamoplastika

Veličina, oblik i proporcija ženskih grudi u značajnoj mjeri djeluju na percepciju vlastitog tijela i osjećaj ženstvenosti.

Velike grudi ne predstavljaju samo estetski već i funkcionalni problem. Mogu uzrokovati bolove u vratu i leđima, kompromitirati disanje zbog pritiska te stvarati poteškoće pri svakodnevnim aktivnostima i tjelovježbi.

OPŠIRNIJE  
OTOKLIZA

Estetska korekcija odstojećih ušiju

Riječ je o plastično-rekonstruktivnom zahvatu kojim se rješava odstojeća uška ili otapostaza.

Otapostaza je prirođena nepravilnost kod koje uške odstoje od ravnine glave više nego što je uobičajeno. Kako razvoj vanjskog uha nije povezan s razvojem srednjeg i unutarnjeg, obično ne postoje udruženi poremećaji sluha. 

OPŠIRNIJE  
Višak kože na trbuhu nakon mršavljenja

Abdominoplastika 

Naša su tijela svojevrstan „zapis“ naših života, odraz su svega što smo godinama unosili u organizam ( hrana, piće, pušenje i dr. ) i načina na koji smo živjeli ( dovoljno kretanja i bavljenje sportom ili sjedilački način života i dr. ). 

Nadalje, genetska predispozicija i neka posebna funkcionalna ( trudnoća ) ili patološka stanja ostavljaju tragove „izvana“ ili „iznutra“. Ove druge možda ne vidimo, ali oni također „odrade„ svoj udio. 

OPŠIRNIJE  

OBRATITE NAM SE S POVJERENJEM


telefonski na broj +385 22 643 876 ili prijavom na naš online obrazac!
Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg sigurnog online obrasca.

 

NARUČITE SE

 

Molimo ispunite formu kako biste se naručili na liječnički pregled ili uslugu.

Slanjem ovog kontakt obrasca prihvaćate uvjete korištenja stranice, prihvaćate Pravilo o privatnosti i zaštiti podataka i imate najmanje 18 godina.

Obavezna polja označena su zvjezdicom.

Preferirani način kontakta *

Primajte najnovije vijesti o zdravlju i prijavite se na naš newsletter!
Slanjem upita putem ovog obrasca potvrđujete kako ste upoznati s Izjavom o privatnosti Medicinskog centra Vodice i slažete se s njom. Ovime također dajete suglasnost (privolu) za prikupljanje i obradu osobnih podataka navedenih u obrascu, a koji su nam neophodni da bismo mogli udovoljiti Vašem zahtjevu.

KONTAKT


Medicinski centar Vodice

  Magistrala 59, HR-22211.Vodice


  info@mcvodice.hr
  https://www.mcvodice.hr

  +385 22 643 876

  +385 91 604 6780

 

RADNO VRIJEME


Ponedjeljak-Petak: 08:00 - 20:00
Subota: 08:00-13:00
prema dogovoru

PRONAĐITE NAS