BARBOTAGE RAMENA

 

 

Tretman ispiranja kalcifikata

Barbotage ramena je tehnika „ispiranja„ kalcifikata u predjelu ramenog zgloba.

Kalcificirajući tendinitis je karakteriziran nakupljanjem kristala kalcijevog fosfata unutar tetiva. Period stvaranja i mirovanja kalcifikata je asimptomatski. Bolovi se javljaju u fazi razgradnje istih.

Naime, kalcifikat se nakuplja unutar tetive, pritišće je iznutra te stvara blage smetnje. U trenutku kad organizam počinje resorbirati depozit kalcija, nastaje upalna reakcija unutar zahvaćene tetive što je izrazito bolan proces.

Poremećaj se u početku liječi konzervativno (protuupalni lijekovi, analgetici, hladni oblozi). Idući korak je fizikalna terapija gdje osim standardnih procedura dolazi u obzir i terapija udarnim valom.

Ukoliko navedene metode liječenja nisu rezultirale poboljšanjem stanja, u obzir dolazi tretman ispiranja kalcifikata ili barbotage-a.

Barbotage ramena

Barbotage traje oko 30 minuta. Započinje ultrazvučnim pregledom ramena kojim se lokalizira kalcifikat i odredi njegova struktura (izrazito tvrdi kalcifikati nisu pogodni za ispiranje). Nakon toga liječnik daje lokalnu anesteziju u predio ramena zbog čega je sam postupak bezbolan.

Nakon što predio ramena „utrne„ slijedi postupak ispiranja kalcifikata pomoću igle i šprice napunjene fiziološkom otopinom, a pod kontrolom ultrazvuka. Nakon tretmana se preporuča izbjegavanje fizičkih napora te uzimanje analgetika prva dva dana uz krioterapiju (hladni oblozi) tretiranog dijela (tri puta dnevno po petnaest minuta).

Ispiranje kalcifikata u tetivama ramenog zgloba

Termin „barbotage“ potječe iz francuskog jezika i podrazumijeva aplikaciju te ponovnu aspiraciju agensa pomoću igle. U konkretnom slučaju to podrazumijeva ispiranje kalcifikata u tetivama ramenog zgloba pomoću fiziološke otopine koja se aplicira , a potom aspirira pod kontrolom ultrazvuka. Ovom metodom bi sav kalcifikat trebao biti „ispran„, tj. odstranjen, a pacijent izliječen, bez potrebe za operacijom.

U našem centru postupak barbotage izvodi dr. Danijel Pilipac, specijalist ortopedije i traumatologije.

 

 

 

  • Objavljeno: 10.11.2022, 12:41h
SMANJIVANJE I/ILI PODIZANJE GRUDI

Operativni zahvati

Ukoliko je veličina Vaših grudi takva da Vam stvara funkcionalne tegobe poput bolova u kralježnici, pogrbljenosti, nemogućnosti bavljenja sportom te iritacije kože ispod grudi, vjerojatno ste kandidat za operativni zahvat smanjivanja ili redukcije grudi sa ili bez podizanja istih.

OPŠIRNIJE  
ULTRAZVUK DJEČJIH KUKOVA

Rana intervencija

Ultrazvuk dječjih kukova je jednostavna, bezbolna i najprikladnija metoda za rano otkrivanje različitih prirođenih ili kongenitalnih anomalija kukova.

Preporuča se svoj novorođenčadi i dojenčadi u dobi od dva ili tri mjeseca života neovisno o nalazu kliničkog pregleda i koristi se kao svojevrstan screening ili probir koji omogućuje ranu intervenciju u slučaju potrebe. 

OPŠIRNIJE  
TRAKCIJA ILI „RASTEZANJE„ KRALJEŽNICE

Smanjenje pritiska na korjenove živaca

Trakcija podrazumijeva rastezanje kralježnice kontinuiranom silom s ciljem „rastezanja„ zglobova oko međukralježničkog diska. Cilj je smanjiti pritisak na sam disk i njegovu jezgru koja je protrudirala (izbočena) i pritišće ovojnicu kralježnične moždine ili živca. Postupak se izvodi na ekstenzomatu (stol za rastezanje).

OPŠIRNIJE  
BARBOTAGE RAMENA

Tretman ispiranja kalcifikata

Barbotage ramena je tehnika „ispiranja„ kalcifikata u predjelu ramenog zgloba.

Kalcificirajući tendinitis je karakteriziran nakupljanjem kristala kalcijevog fosfata unutar tetiva. Period stvaranja i mirovanja kalcifikata je asimptomatski. Bolovi se javljaju u fazi razgradnje istih.

OPŠIRNIJE  

OBRATITE NAM SE S POVJERENJEM


telefonski na broj +385 22 643 876 ili prijavom na naš online obrazac!
Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg sigurnog online obrasca.

 

NARUČITE SE

 

Molimo ispunite formu kako biste se naručili na liječnički pregled ili uslugu.

Slanjem ovog kontakt obrasca prihvaćate uvjete korištenja stranice, prihvaćate Pravilo o privatnosti i zaštiti podataka i imate najmanje 18 godina.

Obavezna polja označena su zvjezdicom.

Preferirani način kontakta *

Primajte najnovije vijesti o zdravlju i prijavite se na naš newsletter!
Slanjem upita putem ovog obrasca potvrđujete kako ste upoznati s Izjavom o privatnosti Medicinskog centra Vodice i slažete se s njom. Ovime također dajete suglasnost (privolu) za prikupljanje i obradu osobnih podataka navedenih u obrascu, a koji su nam neophodni da bismo mogli udovoljiti Vašem zahtjevu.

KONTAKT


Medicinski centar Vodice

  Magistrala 59, HR-22211.Vodice


  info@mcvodice.hr
  https://www.mcvodice.hr

  +385 22 643 876

  +385 91 604 6780

 

RADNO VRIJEME


Ponedjeljak-Petak: 08:00 - 20:00
Subota: 08:00-13:00
prema dogovoru

PRONAĐITE NAS