ULTRAZVUČNI COLOR DOPPLER KRVNIH ŽILA

 

 

Radiološka metoda oslikavanja krvnih žila

Ultrazvučni color doppler krvnih žila je radiološka metoda oslikavanja koja koristi ultrazvučne valove visoke frekvencije za dobivanje slike unutrašnjih struktura tijela. Pogodna je za sva tkiva i organe osim kostiju i organa ispunjenih zrakom.

Koristeći pritom dopplersku ultrazvučnu tehnologiju mjeri se i analizira protok krvi u krvnim žilama pri čemu se na ekranu prikazuju plave ili crvene linije ovisno o tome mjeri li se protok u arterijama (crveno) ili venama (plavo).

Ovom se pretragom mogu dijagnosticirati proširene i insuficijentne površinske vene ili pak duboke venske tromboze. Kod arterija se mogu detektirati aterosklerotske promjene - plakovi, suženja ili proširenja arterija. Sam pregled ne zahtijeva posebnu pripremu. Dovoljno je obući komotniju odjeću (npr. za pregled krvnih žila nogu, noge moraju biti dostupne od prepona do stopala). Sam pregled traje oko 30-45 min.

DOPPLER KAROTIDA - ultrazvučni pregled arterija na vratu

Daje nam informaciju o postojanju eventualnog suženja (stenoze) krvnih žila ili zadebljanja na stijenkama krvnih žila (ateroskleroza). Jedna i druga pojava kompromitiraju (smanjuju) dotok arterijske krvi u mozak. Pretraga se izvodi u ležećem položaju uz okretanje glave bolesnika na suprotnu stranu od one koja se pregledava ultrazvučnom sondom na vratu.

DOPPLER ARTERIJA NOGU - ultrazvučni pregled velikih arterija zdjelice i nogu

Također nam daje informacije o eventualnim suženjima arterija  ili zadebljanjima  na stijenkama istih koja onemogućavaju normalan protok krvi. Izvodi se u ležećem položaju, a ultrazvučna sonda se  postavlja na nekoliko tipičnih mjesta duž nogu od prepona do stopala.

DOPPLER VENA NOGU - ultrazvučni pregled vena zdjelice i nogu

S ultrazvučnim pregledom vena zdjelice i nogu dobijamo uvid u prohodnost vena, otkrivamo eventualno proširenje vena ili pak postojanje tromba (ugrušak) u venama. Izvodi se u ležećem položaju, a sonda se postavlja na nekoliko tipičnih mjesta od prepona do stopala.

Pregled i nalazi

Nalazi dopplera arterija, vena ili pak arterija i vena se dobiju unutar nekoliko minuta od pregleda.

Sam pregled ne iziskuje posebnu pripremu. 

 

 

 

 

  • Objavljeno: 05.10.2022, 09:05h
SMANJIVANJE I/ILI PODIZANJE GRUDI

Operativni zahvati

Ukoliko je veličina Vaših grudi takva da Vam stvara funkcionalne tegobe poput bolova u kralježnici, pogrbljenosti, nemogućnosti bavljenja sportom te iritacije kože ispod grudi, vjerojatno ste kandidat za operativni zahvat smanjivanja ili redukcije grudi sa ili bez podizanja istih.

OPŠIRNIJE  
ULTRAZVUK DJEČJIH KUKOVA

Rana intervencija

Ultrazvuk dječjih kukova je jednostavna, bezbolna i najprikladnija metoda za rano otkrivanje različitih prirođenih ili kongenitalnih anomalija kukova.

Preporuča se svoj novorođenčadi i dojenčadi u dobi od dva ili tri mjeseca života neovisno o nalazu kliničkog pregleda i koristi se kao svojevrstan screening ili probir koji omogućuje ranu intervenciju u slučaju potrebe. 

OPŠIRNIJE  
TRAKCIJA ILI „RASTEZANJE„ KRALJEŽNICE

Smanjenje pritiska na korjenove živaca

Trakcija podrazumijeva rastezanje kralježnice kontinuiranom silom s ciljem „rastezanja„ zglobova oko međukralježničkog diska. Cilj je smanjiti pritisak na sam disk i njegovu jezgru koja je protrudirala (izbočena) i pritišće ovojnicu kralježnične moždine ili živca. Postupak se izvodi na ekstenzomatu (stol za rastezanje).

OPŠIRNIJE  
BARBOTAGE RAMENA

Tretman ispiranja kalcifikata

Barbotage ramena je tehnika „ispiranja„ kalcifikata u predjelu ramenog zgloba.

Kalcificirajući tendinitis je karakteriziran nakupljanjem kristala kalcijevog fosfata unutar tetiva. Period stvaranja i mirovanja kalcifikata je asimptomatski. Bolovi se javljaju u fazi razgradnje istih.

OPŠIRNIJE  

OBRATITE NAM SE S POVJERENJEM


telefonski na broj +385 22 643 876 ili prijavom na naš online obrazac!
Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg sigurnog online obrasca.

 

NARUČITE SE

 

Molimo ispunite formu kako biste se naručili na liječnički pregled ili uslugu.

Slanjem ovog kontakt obrasca prihvaćate uvjete korištenja stranice, prihvaćate Pravilo o privatnosti i zaštiti podataka i imate najmanje 18 godina.

Obavezna polja označena su zvjezdicom.

Preferirani način kontakta *

Primajte najnovije vijesti o zdravlju i prijavite se na naš newsletter!
Slanjem upita putem ovog obrasca potvrđujete kako ste upoznati s Izjavom o privatnosti Medicinskog centra Vodice i slažete se s njom. Ovime također dajete suglasnost (privolu) za prikupljanje i obradu osobnih podataka navedenih u obrascu, a koji su nam neophodni da bismo mogli udovoljiti Vašem zahtjevu.

KONTAKT


Medicinski centar Vodice

  Magistrala 59, HR-22211.Vodice


  info@mcvodice.hr
  https://www.mcvodice.hr

  +385 22 643 876

  +385 91 604 6780

 

RADNO VRIJEME


Ponedjeljak-Petak: 08:00 - 20:00
Subota: 08:00-13:00
prema dogovoru

PRONAĐITE NAS