Fiberendoskopija gornjih dišnih puteva

 

 

"Pregled kamerom"

Vjerojatno nema osobe koja nekad u životu nije osjetila poteškoće sa sinusima, grlom ili uhom. Ove boljke počnu već u mladoj dobi učestalim upalama grla i začepljenim nosom. Ako se ne liječi, ove poteškoće se ponekad mogu i zakomplicirati te dovesti do problema sa sinusima. Budući da je cijeli sustav – uho, grlo i nos, povezan, onda ne čudi kako začepljen nos može dovesti do poteškoća s ušima ili grlom.

Neka djeca imaju poteškoća s trećim krajnikom koji može stvarati problema s ušima. Naime, treći krajnik „naraste“ i može dovesti do začepljenja Eustahijeve tube, a što može uzrokovati bolove u ušima ili začepljenje, pa čak i slabiji sluh.

Uzrok ovih problema najčešće su virusi ili bakterije, a ponekad se može raditi i o nekim drugim uzrocima kao što su urođene devijacije septuma, zbog čega su mogući problemi s disanjem. Isto tako, i alergije mogu biti uzrokom određenih poteškoća jer je zbog njih sluznica nosa otečena, što također može otežavati disanje.

Za utvrđivanje točnog uzroka ovih poteškoća, potreban je pregled kod liječnika specijalista otorinolaringologa. Uz klasičan pregled usta, nosa i ušiju, može se poslužiti i kamerom kako bi detaljnije pregledao o čemu se radi.

Fiberendoskopija

Ova pretraga zove se fiberendoskopija. Riječ je pregledu fleksibilnom optikom promjera 1.8 mm, a služi dijagnosticiranju:

  • upalnih bolesti nosa i sinusa
  • alergijskih bolesti nosa i sinusa
  • veličine i stanja trećeg krajnika
  • bolesti ušća Eustahijeve cijevi i bolesti srednjeg uha
  • tumora nosa, sinusa i nosnog dijela ždrijela
  • nosne polipoze
  • bolesti na glasnicama i grkljanu

Ova pretraga traje vrlo kratko i bezbolna je. Ipak, pacijent treba surađivati, odnosno biti što mirniji kako bi liječnik brzo i bez problema mogao „snimiti“ ono što ga zanima.

Što je zapravo fiberendoskop?

Fiberendoskop je dugačka, tanka i fleksibilna cijev koja na vrhu ima kamericu i izvor svjetlosti. Ovu sondu liječnik uvodi kroz nos i tako može vidjeti one dijelove ždrijela koji se standardnim pregledom ne mogu vidjeti. Iako se možda ne čini tako, pretraga je bezbolna. Liječnici mogu dati i lokalni anestetik, kako bi se pacijent osjećao još ugodnije.

Zahvaljujući kameri, liječnik može vidjeti nosne hodnike i svaki dio unutar nosa. Pregledat će postoje li u nosnoj pregradi kakva koštana izbočenja koja sužavaju stražnji dio nosnih šupljina. Nakon pregleda nosa, liječnik će pregledati i građu nosnih školjki, ali i kvalitetu sluznice te ima li sekreta u nosu. Sondu će gurnuti malo dalje gdje će pregledati ušće sinusa u potrazi za edemima nosne sluznice, nosnim polipozama na ušćima sinusa i ima li slijevanja sekreta iz sinusa. Na samom kraju pregledat će područje iza nosnih šupljina prema ždrijelu. Ovaj dio pregleda je važan jer se tu nalazi treći krajnik. Treći krajnik je nakupina limfnog tkiva u obliku loptice i nalazi se u ždrijelu iza nosa. Ako treći krajnik naraste, djeca mogu imati poteškoća s disanjem, ali i ostale probleme koje smo ranije naveli i zato je potrebno vađenje. 

Fiberendoskop omogućava liječnicima da naprave detaljan pregled zadnjih dijelova nosa, otvora slušnih tuba, gornje površine mekog nepca, grkljana, donjeg dijela ždrijela, a moguće je i „screening“ traheobronhoskopija, odnosno pregled dušnika i dušnica. Kamera omogućava i detaljan pregled unutrašnjosti grkljana i glasnica te liječnik brzo može otkriti polipe, ciste ili tumore.

Bezbolna pretraga

Ova pretraga je bezbolna i tijekom pretrage pacijent je budan i sjedi. Moguća je lokalna anestezija kako bi se smanjio osjećaj neugode. U slučaju da se pretraga radi kod djeteta, potrebno ga je pripremiti kako ne bi plakalo, kašljalo, otimalo se… Naime, za uspješnu pretragu dijete, odnosno pacijent mora biti miran.

Nakon par minuta liječnik će izvaditi sondu i imati detaljan uvid u stanje nosa i ždrijela pacijenta te će na temelju toga jednostavno moći odrediti daljnje korake u liječenju.

 

 

 

 

  • Objavljeno: 31.12.2021, 11:52h
SMANJIVANJE I/ILI PODIZANJE GRUDI

Operativni zahvati

Ukoliko je veličina Vaših grudi takva da Vam stvara funkcionalne tegobe poput bolova u kralježnici, pogrbljenosti, nemogućnosti bavljenja sportom te iritacije kože ispod grudi, vjerojatno ste kandidat za operativni zahvat smanjivanja ili redukcije grudi sa ili bez podizanja istih.

OPŠIRNIJE  
ULTRAZVUK DJEČJIH KUKOVA

Rana intervencija

Ultrazvuk dječjih kukova je jednostavna, bezbolna i najprikladnija metoda za rano otkrivanje različitih prirođenih ili kongenitalnih anomalija kukova.

Preporuča se svoj novorođenčadi i dojenčadi u dobi od dva ili tri mjeseca života neovisno o nalazu kliničkog pregleda i koristi se kao svojevrstan screening ili probir koji omogućuje ranu intervenciju u slučaju potrebe. 

OPŠIRNIJE  
TRAKCIJA ILI „RASTEZANJE„ KRALJEŽNICE

Smanjenje pritiska na korjenove živaca

Trakcija podrazumijeva rastezanje kralježnice kontinuiranom silom s ciljem „rastezanja„ zglobova oko međukralježničkog diska. Cilj je smanjiti pritisak na sam disk i njegovu jezgru koja je protrudirala (izbočena) i pritišće ovojnicu kralježnične moždine ili živca. Postupak se izvodi na ekstenzomatu (stol za rastezanje).

OPŠIRNIJE  
BARBOTAGE RAMENA

Tretman ispiranja kalcifikata

Barbotage ramena je tehnika „ispiranja„ kalcifikata u predjelu ramenog zgloba.

Kalcificirajući tendinitis je karakteriziran nakupljanjem kristala kalcijevog fosfata unutar tetiva. Period stvaranja i mirovanja kalcifikata je asimptomatski. Bolovi se javljaju u fazi razgradnje istih.

OPŠIRNIJE  

OBRATITE NAM SE S POVJERENJEM


telefonski na broj +385 22 643 876 ili prijavom na naš online obrazac!
Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg sigurnog online obrasca.

 

NARUČITE SE

 

Molimo ispunite formu kako biste se naručili na liječnički pregled ili uslugu.

Slanjem ovog kontakt obrasca prihvaćate uvjete korištenja stranice, prihvaćate Pravilo o privatnosti i zaštiti podataka i imate najmanje 18 godina.

Obavezna polja označena su zvjezdicom.

Preferirani način kontakta *

Primajte najnovije vijesti o zdravlju i prijavite se na naš newsletter!
Slanjem upita putem ovog obrasca potvrđujete kako ste upoznati s Izjavom o privatnosti Medicinskog centra Vodice i slažete se s njom. Ovime također dajete suglasnost (privolu) za prikupljanje i obradu osobnih podataka navedenih u obrascu, a koji su nam neophodni da bismo mogli udovoljiti Vašem zahtjevu.

KONTAKT


Medicinski centar Vodice

  Magistrala 59, HR-22211.Vodice


  info@mcvodice.hr
  https://www.mcvodice.hr

  +385 22 643 876

  +385 91 604 6780

 

RADNO VRIJEME


Ponedjeljak-Petak: 08:00 - 20:00
Subota: 08:00-13:00
prema dogovoru

PRONAĐITE NAS