Fiberendoskopija gornjih dišnih puteva

 

 

"Pregled kamerom"

Vjerojatno nema osobe koja nekad u životu nije osjetila poteškoće sa sinusima, grlom ili uhom. Ove boljke počnu već u mladoj dobi učestalim upalama grla i začepljenim nosom. Ako se ne liječi, ove poteškoće se ponekad mogu i zakomplicirati te dovesti do problema sa sinusima. Budući da je cijeli sustav – uho, grlo i nos, povezan, onda ne čudi kako začepljen nos može dovesti do poteškoća s ušima ili grlom.

Neka djeca imaju poteškoća s trećim krajnikom koji može stvarati problema s ušima. Naime, treći krajnik „naraste“ i može dovesti do začepljenja Eustahijeve tube, a što može uzrokovati bolove u ušima ili začepljenje, pa čak i slabiji sluh.

Uzrok ovih problema najčešće su virusi ili bakterije, a ponekad se može raditi i o nekim drugim uzrocima kao što su urođene devijacije septuma, zbog čega su mogući problemi s disanjem. Isto tako, i alergije mogu biti uzrokom određenih poteškoća jer je zbog njih sluznica nosa otečena, što također može otežavati disanje.

Za utvrđivanje točnog uzroka ovih poteškoća, potreban je pregled kod liječnika specijalista otorinolaringologa. Uz klasičan pregled usta, nosa i ušiju, može se poslužiti i kamerom kako bi detaljnije pregledao o čemu se radi.

Fiberendoskopija

Ova pretraga zove se fiberendoskopija. Riječ je pregledu fleksibilnom optikom promjera 1.8 mm, a služi dijagnosticiranju:

  • upalnih bolesti nosa i sinusa
  • alergijskih bolesti nosa i sinusa
  • veličine i stanja trećeg krajnika
  • bolesti ušća Eustahijeve cijevi i bolesti srednjeg uha
  • tumora nosa, sinusa i nosnog dijela ždrijela
  • nosne polipoze
  • bolesti na glasnicama i grkljanu

Ova pretraga traje vrlo kratko i bezbolna je. Ipak, pacijent treba surađivati, odnosno biti što mirniji kako bi liječnik brzo i bez problema mogao „snimiti“ ono što ga zanima.

Što je zapravo fiberendoskop?

Fiberendoskop je dugačka, tanka i fleksibilna cijev koja na vrhu ima kamericu i izvor svjetlosti. Ovu sondu liječnik uvodi kroz nos i tako može vidjeti one dijelove ždrijela koji se standardnim pregledom ne mogu vidjeti. Iako se možda ne čini tako, pretraga je bezbolna. Liječnici mogu dati i lokalni anestetik, kako bi se pacijent osjećao još ugodnije.

Zahvaljujući kameri, liječnik može vidjeti nosne hodnike i svaki dio unutar nosa. Pregledat će postoje li u nosnoj pregradi kakva koštana izbočenja koja sužavaju stražnji dio nosnih šupljina. Nakon pregleda nosa, liječnik će pregledati i građu nosnih školjki, ali i kvalitetu sluznice te ima li sekreta u nosu. Sondu će gurnuti malo dalje gdje će pregledati ušće sinusa u potrazi za edemima nosne sluznice, nosnim polipozama na ušćima sinusa i ima li slijevanja sekreta iz sinusa. Na samom kraju pregledat će područje iza nosnih šupljina prema ždrijelu. Ovaj dio pregleda je važan jer se tu nalazi treći krajnik. Treći krajnik je nakupina limfnog tkiva u obliku loptice i nalazi se u ždrijelu iza nosa. Ako treći krajnik naraste, djeca mogu imati poteškoća s disanjem, ali i ostale probleme koje smo ranije naveli i zato je potrebno vađenje. 

Fiberendoskop omogućava liječnicima da naprave detaljan pregled zadnjih dijelova nosa, otvora slušnih tuba, gornje površine mekog nepca, grkljana, donjeg dijela ždrijela, a moguće je i „screening“ traheobronhoskopija, odnosno pregled dušnika i dušnica. Kamera omogućava i detaljan pregled unutrašnjosti grkljana i glasnica te liječnik brzo može otkriti polipe, ciste ili tumore.

Bezbolna pretraga

Ova pretraga je bezbolna i tijekom pretrage pacijent je budan i sjedi. Moguća je lokalna anestezija kako bi se smanjio osjećaj neugode. U slučaju da se pretraga radi kod djeteta, potrebno ga je pripremiti kako ne bi plakalo, kašljalo, otimalo se… Naime, za uspješnu pretragu dijete, odnosno pacijent mora biti miran.

Nakon par minuta liječnik će izvaditi sondu i imati detaljan uvid u stanje nosa i ždrijela pacijenta te će na temelju toga jednostavno moći odrediti daljnje korake u liječenju.

 

 

 

 

  • Objavljeno: 31.12.2021, 11:52h
GLAUKOM

Tihi kradljivac vida

Glaukom ili „tihi ubojica vida“ je bolest propadanja vidnog živca i živčanih vlakana mrežnice. On je poslije sive mrene najčešći uzrok sljepoće u svijetu. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije čak 4 posto stanovništva (65 milijuna ljudi u svijetu) boluje od glaukoma.

Ova bolest može se javiti u svim dobnim skupinama, ali najčešća je u starosti. Glaukom zovu „tihim ubojicom vida“ zato što osobe koje obole od njega u početku nemaju nikakvih simptoma koji bi upućivali da se nešto loše događa. Najčešće se javlja istovremeno u oba oka, ali u jednom je izraženiji.  

OPŠIRNIJE  
SMANJENJE GRUDI

Redukcijska mamoplastika

Veličina, oblik i proporcija ženskih grudi u značajnoj mjeri djeluju na percepciju vlastitog tijela i osjećaj ženstvenosti.

Velike grudi ne predstavljaju samo estetski već i funkcionalni problem. Mogu uzrokovati bolove u vratu i leđima, kompromitirati disanje zbog pritiska te stvarati poteškoće pri svakodnevnim aktivnostima i tjelovježbi.

OPŠIRNIJE  
OTOKLIZA

Estetska korekcija odstojećih ušiju

Riječ je o plastično-rekonstruktivnom zahvatu kojim se rješava odstojeća uška ili otapostaza.

Otapostaza je prirođena nepravilnost kod koje uške odstoje od ravnine glave više nego što je uobičajeno. Kako razvoj vanjskog uha nije povezan s razvojem srednjeg i unutarnjeg, obično ne postoje udruženi poremećaji sluha. 

OPŠIRNIJE  
Višak kože na trbuhu nakon mršavljenja

Abdominoplastika 

Naša su tijela svojevrstan „zapis“ naših života, odraz su svega što smo godinama unosili u organizam ( hrana, piće, pušenje i dr. ) i načina na koji smo živjeli ( dovoljno kretanja i bavljenje sportom ili sjedilački način života i dr. ). 

Nadalje, genetska predispozicija i neka posebna funkcionalna ( trudnoća ) ili patološka stanja ostavljaju tragove „izvana“ ili „iznutra“. Ove druge možda ne vidimo, ali oni također „odrade„ svoj udio. 

OPŠIRNIJE  

OBRATITE NAM SE S POVJERENJEM


telefonski na broj +385 22 643 876 ili prijavom na naš online obrazac!
Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg sigurnog online obrasca.

 

NARUČITE SE

 

Molimo ispunite formu kako biste se naručili na liječnički pregled ili uslugu.

Slanjem ovog kontakt obrasca prihvaćate uvjete korištenja stranice, prihvaćate Pravilo o privatnosti i zaštiti podataka i imate najmanje 18 godina.

Obavezna polja označena su zvjezdicom.

Preferirani način kontakta *

Primajte najnovije vijesti o zdravlju i prijavite se na naš newsletter!
Slanjem upita putem ovog obrasca potvrđujete kako ste upoznati s Izjavom o privatnosti Medicinskog centra Vodice i slažete se s njom. Ovime također dajete suglasnost (privolu) za prikupljanje i obradu osobnih podataka navedenih u obrascu, a koji su nam neophodni da bismo mogli udovoljiti Vašem zahtjevu.

KONTAKT


Medicinski centar Vodice

  Magistrala 59, HR-22211.Vodice


  info@mcvodice.hr
  https://www.mcvodice.hr

  +385 22 643 876

  +385 91 604 6780

 

RADNO VRIJEME


Ponedjeljak-Petak: 08:00 - 20:00
Subota: 08:00-13:00
prema dogovoru

PRONAĐITE NAS