FIZIKALNA TERAPIJA

 

 

Različite metode fizikalne terapije 

Fizikalna terapija podrazumijeva široki spektar usluga koje se primjenjuju u prevenciji, liječenju i rehabilitaciji pacijenata s ciljem razvijanja, održavanja i obnavljanja maksimalne pokretljivosti i funkcionalne sposobnosti u svakoj životnoj dobi.

Fizikalnu terapiju obavlja fizioterapeut prema uputama liječnika specijaliste fizijatra.

Fizioterapija

Fizioterapija uključuje interakciju pacijenta, fizioterapeuta i fizijatra, a često i ostalih članova obitelji.

Fizioterapijski postupak počinje procjenom stanja pacijenta. Tijekom razgovora s pacijentom terapeut može procijeniti je li konkretan problem posljedica stvarnog ili potencijalnog oštećenja, funkcionalnog ograničenja ili nesposobnosti. Dodatnim screeningom i pomoću posebnih testova i mjerenja se upotpunjuje procjena stanja lokomotornog sustava (oštećenje, funkcionalno ograničenje, nesposobnost ili sindrom). Nakon toga se provodi fizikalna terapija koja može uključivati različite metode poput manualne terapije, terapijskih vježbi, elektroterapije, magnetoterapije, ultrazvuka, funkcionalnih treninga, trakcije kralježnice, pasivnog razgibavanja zglobova nakon operacije (kinetek).

ELEKTROTERAPIJA – direktna primjena električne energije u terapijske svrhe. Elektrostimulacija, TENS, interferentne i modulirane struje imaju specifične analgetske i antiupalne učinke ili pak stimuliraju mišićne kontrakcije (npr. kod postoperativne atrofije).

MAGNETOTERAPIJA – primjena visokofrekventnog magnetskog polja. Metoda je izbora kod traume kosti ili mekog tkiva te kod reumatskih stanja ili sportskih ozljeda.

ULTRAZVUK – primjena ultrazvučnih valova s ciljem zagrijavanja i oporavka tkiva. U praksi je najučinkovitija uz aplikaciju protuupalnih lijekova.

TERAPIJA LASEROM aplikacija svjetlosne energije u snopu s ciljem ubrzavanja procesa cijeljenja i analgezije. Metoda je izbora kod ozljeda ligamenata, mišića, tetiva.

KINEZITERAPIJA – terapija pokretom. Svaki pacijent mora imati svoj kineziterapijski program koji se mijenja i prilagođava na dnevnoj razini te fizioterapeuta koji ga „vodi“ kroz taj program.

MEDICINSKA MASAŽA – metoda fizikalne terapije koja koristi niz sustavnih pokreta na tijelu radi manipulacije tjelesnim tkivima (koža, potkožje, mišići i mišićna fascija). Izvodi se ručno s ciljem direktnog ili indirektnog djelovanja na mišićni i živčani sustav te cirkulaciju krvi i limfe. Pospješuje relaksaciju mišića, poboljšava prokrvljenost tkiva, ublažava trnce u rukama i nogama.

MEDICINSKA GIMNASTIKA  – različiti oblici vježbanja s naglaskom na prilagodbu vježbe zdravstvenom stanju pacijenta, a s ciljem poboljšanja zdravstvenog stanja. 

 

 

 

 

  • Objavljeno: 20.10.2022, 14:41h
SMANJIVANJE I/ILI PODIZANJE GRUDI

Operativni zahvati

Ukoliko je veličina Vaših grudi takva da Vam stvara funkcionalne tegobe poput bolova u kralježnici, pogrbljenosti, nemogućnosti bavljenja sportom te iritacije kože ispod grudi, vjerojatno ste kandidat za operativni zahvat smanjivanja ili redukcije grudi sa ili bez podizanja istih.

OPŠIRNIJE  
ULTRAZVUK DJEČJIH KUKOVA

Rana intervencija

Ultrazvuk dječjih kukova je jednostavna, bezbolna i najprikladnija metoda za rano otkrivanje različitih prirođenih ili kongenitalnih anomalija kukova.

Preporuča se svoj novorođenčadi i dojenčadi u dobi od dva ili tri mjeseca života neovisno o nalazu kliničkog pregleda i koristi se kao svojevrstan screening ili probir koji omogućuje ranu intervenciju u slučaju potrebe. 

OPŠIRNIJE  
TRAKCIJA ILI „RASTEZANJE„ KRALJEŽNICE

Smanjenje pritiska na korjenove živaca

Trakcija podrazumijeva rastezanje kralježnice kontinuiranom silom s ciljem „rastezanja„ zglobova oko međukralježničkog diska. Cilj je smanjiti pritisak na sam disk i njegovu jezgru koja je protrudirala (izbočena) i pritišće ovojnicu kralježnične moždine ili živca. Postupak se izvodi na ekstenzomatu (stol za rastezanje).

OPŠIRNIJE  
BARBOTAGE RAMENA

Tretman ispiranja kalcifikata

Barbotage ramena je tehnika „ispiranja„ kalcifikata u predjelu ramenog zgloba.

Kalcificirajući tendinitis je karakteriziran nakupljanjem kristala kalcijevog fosfata unutar tetiva. Period stvaranja i mirovanja kalcifikata je asimptomatski. Bolovi se javljaju u fazi razgradnje istih.

OPŠIRNIJE  

OBRATITE NAM SE S POVJERENJEM


telefonski na broj +385 22 643 876 ili prijavom na naš online obrazac!
Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg sigurnog online obrasca.

 

NARUČITE SE

 

Molimo ispunite formu kako biste se naručili na liječnički pregled ili uslugu.

Slanjem ovog kontakt obrasca prihvaćate uvjete korištenja stranice, prihvaćate Pravilo o privatnosti i zaštiti podataka i imate najmanje 18 godina.

Obavezna polja označena su zvjezdicom.

Preferirani način kontakta *

Primajte najnovije vijesti o zdravlju i prijavite se na naš newsletter!
Slanjem upita putem ovog obrasca potvrđujete kako ste upoznati s Izjavom o privatnosti Medicinskog centra Vodice i slažete se s njom. Ovime također dajete suglasnost (privolu) za prikupljanje i obradu osobnih podataka navedenih u obrascu, a koji su nam neophodni da bismo mogli udovoljiti Vašem zahtjevu.

KONTAKT


Medicinski centar Vodice

  Magistrala 59, HR-22211.Vodice


  info@mcvodice.hr
  https://www.mcvodice.hr

  +385 22 643 876

  +385 91 604 6780

 

RADNO VRIJEME


Ponedjeljak-Petak: 08:00 - 20:00
Subota: 08:00-13:00
prema dogovoru

PRONAĐITE NAS