Ginekomastija

 

 

Rast grudi kod muškaraca

Rast grudi kod djevojčica u pubertetu je normalna pojava. Odvija se zbog pojačanog lučenja ženskih spolnih hormona. Međutim, u rjeđim slučajevima i dječacima u pubertetu mogu početi rasti grudi. Zbog privremenog hormonskog disbalansa mogu osjetiti bol, tvrdoću i ostale simptome rasta i razvoja žljezdanog tkiva grudi kao i djevojke. Ipak, kod dječaka je ovo u većini slučajeva privremena i prolazna pojava, a ponovnom uspostavom hormonske ravnoteže rast grudi prestaje te se stanje normalizira.

Ponekad se povećanje grudi događa i kod odraslih muškaraca. Rast grudi kod muškaraca se zove ginekomastija i može se pojaviti na jednoj strani prsišta (unilateralno) ili obostrano (bilateralno). Ginekomastija podrazumijeva „bujanje“ žljezdanog tkiva zbog pojačanog lučenja hormona estrogena ili manjka androgena (muških spolnih hormona).

Uzroci ginekomastije

Uzroci ginekomastije mogu biti :

  1. fiziološki (novorođenčad, pubertet, starenje)
  2. patološki (lijekovi, bolesti jetre, bubrega, tumori...)

Rast grudi kod dječaka u pubertetu je, kako smo već spomenuli, u većini slučajeva, fiziološka i prolazna promjena. Kako je uglavnom riječ o prirodnoj pojavi, kod dječaka mlađih od 15 godina nije potrebna daljnja dijagnostika. Međutim, ako grudi počnu rasti u kasnijoj odnosno odrasloj dobi, tada je potrebna liječnika endokrinologa, laboratorijsku obradu (analiza spolnih hormona, ultrazvuk dojki, magnetsku rezonancu,kromosomsku analizu...).

Simptomi

U većini slučajeva ginekomastija je simptom neke bolesti ili problema u organizmu te je potrebno obaviti detaljne pretrage kako bi se utvrdio točan uzrok.

Protjeran rast grudi kod muškarca može biti uzrokovan raznim poremećajima među kojima su porermećaj funkcije jetre, bubrega te razni endokrinološki poremećaji poput poremećaja u radu štitne žlijezde. Također, uzimanje određenih lijekova može potaknuti rast grudi. Razni anabolički steroidi, estrogen, metadon te brojni drugi mogu dovesti do povećanja mliječnih žlijezda dojkama.

Liječenje

Liječenje ginekomastije može se provesti na dva načina – konzervativno i kirurški što prvenstveno ovisi o uzroku i veličini samih grudi veličini grudi. Konzervativno liječenje podrazumijeva promjenu prehrane, uzimanje lijekova koji blokiraju djelovanje estrogena ili nadomjesnu terapiju testosteronom. Ako liječnici utvrde da prva opcija liječenja neće pomoći, preporučit će kirurško liječenje odnosno operativno odstranjivanje suvišnog masnog i žljezdanog tkiva dojki .

Budući da se zdravljem smatra sklad te fizičko, psihičko i socijalno blagostanje, jasno je da muškarci nakon operativnog rješavanja ginekomastije imaju veće samopouzdanje i budu zadovoljniji. U Medicinskom centru Vodice naši stručnjaci imaju dugogodišnje iskustvo u izvođenju ovog zahvata. Koristimo najnoviju opremu i najmodernije tehnologije kako bismo Vam pružili najbolju moguću uslugu.

Naši medicinski stručnjaci vam stoje na raspolaganju kako bi zahvat prošao što bolje, sigurnije i bezbolnije te kako bi oporavak bio što brži.

Obratite nam se s povjerenjem i vratite „poljuljano„ samopouzdanje.

 

 

 

 

  • Objavljeno: 02.12.2021, 10:59h
SMANJIVANJE I/ILI PODIZANJE GRUDI

Operativni zahvati

Ukoliko je veličina Vaših grudi takva da Vam stvara funkcionalne tegobe poput bolova u kralježnici, pogrbljenosti, nemogućnosti bavljenja sportom te iritacije kože ispod grudi, vjerojatno ste kandidat za operativni zahvat smanjivanja ili redukcije grudi sa ili bez podizanja istih.

OPŠIRNIJE  
ULTRAZVUK DJEČJIH KUKOVA

Rana intervencija

Ultrazvuk dječjih kukova je jednostavna, bezbolna i najprikladnija metoda za rano otkrivanje različitih prirođenih ili kongenitalnih anomalija kukova.

Preporuča se svoj novorođenčadi i dojenčadi u dobi od dva ili tri mjeseca života neovisno o nalazu kliničkog pregleda i koristi se kao svojevrstan screening ili probir koji omogućuje ranu intervenciju u slučaju potrebe. 

OPŠIRNIJE  
TRAKCIJA ILI „RASTEZANJE„ KRALJEŽNICE

Smanjenje pritiska na korjenove živaca

Trakcija podrazumijeva rastezanje kralježnice kontinuiranom silom s ciljem „rastezanja„ zglobova oko međukralježničkog diska. Cilj je smanjiti pritisak na sam disk i njegovu jezgru koja je protrudirala (izbočena) i pritišće ovojnicu kralježnične moždine ili živca. Postupak se izvodi na ekstenzomatu (stol za rastezanje).

OPŠIRNIJE  
BARBOTAGE RAMENA

Tretman ispiranja kalcifikata

Barbotage ramena je tehnika „ispiranja„ kalcifikata u predjelu ramenog zgloba.

Kalcificirajući tendinitis je karakteriziran nakupljanjem kristala kalcijevog fosfata unutar tetiva. Period stvaranja i mirovanja kalcifikata je asimptomatski. Bolovi se javljaju u fazi razgradnje istih.

OPŠIRNIJE  

OBRATITE NAM SE S POVJERENJEM


telefonski na broj +385 22 643 876 ili prijavom na naš online obrazac!
Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg sigurnog online obrasca.

 

NARUČITE SE

 

Molimo ispunite formu kako biste se naručili na liječnički pregled ili uslugu.

Slanjem ovog kontakt obrasca prihvaćate uvjete korištenja stranice, prihvaćate Pravilo o privatnosti i zaštiti podataka i imate najmanje 18 godina.

Obavezna polja označena su zvjezdicom.

Preferirani način kontakta *

Primajte najnovije vijesti o zdravlju i prijavite se na naš newsletter!
Slanjem upita putem ovog obrasca potvrđujete kako ste upoznati s Izjavom o privatnosti Medicinskog centra Vodice i slažete se s njom. Ovime također dajete suglasnost (privolu) za prikupljanje i obradu osobnih podataka navedenih u obrascu, a koji su nam neophodni da bismo mogli udovoljiti Vašem zahtjevu.

KONTAKT


Medicinski centar Vodice

  Magistrala 59, HR-22211.Vodice


  info@mcvodice.hr
  https://www.mcvodice.hr

  +385 22 643 876

  +385 91 604 6780

 

RADNO VRIJEME


Ponedjeljak-Petak: 08:00 - 20:00
Subota: 08:00-13:00
prema dogovoru

PRONAĐITE NAS