Kako prevenirati skoliozu kod djece?

 

 

Moderan život i dugi sati sjedenja ne utječu negativno samo na odrasle, već i na djecu. Korištenje računala, dugi školski sati, provedeni sjedeći, korištenje pametnih mobitela umjesto igranja i fizičke aktivnosti na otvorenom i drugo rezultiraju sve većim brojem djece koje imaju nepravilno držanje tijela i navode bolove u leđima.

Jedna od posljedica sjedilačkog načina života je skolioza. Skolioza nastaje kao kombinacija lošeg držanja, nepravilnog nošenja teške školske torbe, kratkovidosti, dugotrajnog sjedenja u pogrbljenom položaju, nedovoljne fizičke aktivnosti i nasljednog faktora.

Što je zapravo skolioza?

Skolioza je iskrivljenje kralježnice na bočnu stranu zbog kojeg tijelo, posebno prsni koš, gubi simetriju. Skolioza se najčešće pojavljuje tijekom rasta, tj. kroz pubertet i češća je kod djevojčica nego dječaka. Ovo iskrivljenje na kralježnici najčešće se otkriva na redovitim sistematskim pregledima koji se provode tijekom školovanja. Liječnici školske medicine pregledaju posturu svakog djeteta, posebno pazeći na leđa te stopala.

Pregled kojim se utvrđuje skolioza je vrlo jednostavan. Dijete bi trebalo biti bez majice i liječnik tada gleda leđa i držanje dok je dijete uspravno i kad se naginje prema naprijed. Ako primijeti neke nepravilnosti, upozorit će roditelje. Postoje dva oblika skolioze – lakši i teži.

Lakši oblik i vježbe

Skolioza se može ispraviti, ali je potrebna upornost u provođenju preporučenih vježbi.

 Ako liječnik uoči da dijete ima skoliozu ili neko drugo iskrivljenje kralježnice, preporučit će roditeljima da odvedu dijete kod fizijatra. Fizijatar će odrediti vježbe koje su potrebne kako bi se ojačao kičmeni stup, odnosno mišići oko kralježnice i na trbuhu koji  će biti osovina kralježnici. Ovim vježbama će se u početku  ispraviti postura i  držanje djeteta, a s vremenom će se korigirati i iskrivljena kralježnica . Ipak, kako bi se postigli dobri rezultati ,potrebno je ove vježbe izvoditi redovito i kod kuće. Ovdje važnu ulogu imaju roditelji koji moraju dijete poticati da vježba unatoč otporu koje će dijete ponekad pružati.

Uz propisane vježbe bilo bi dobro dijete poticati na bavljenje fizičkom aktivnosti i u slobodno vrijeme. Bilo kakva fizička  aktivnost je poželjna  poput šetanja, trčanja, igranja po dvorištu s prijateljima, vožnje biciklom… Sve ovo pomoći će jačanju mišića lokomotornog sustava i poboljšanju držanja. Dobro bi bilo upisati dijete na neki sportski trening. Atletika, gimnastika, i plivanje su neki  od favorita. Posebno se savjetuje plivanje jer se ovim sportom razvijaju mišići cijeloga tijela, a pritisak na zglobove je sveden na minimum. 

Teži oblik zahtjeva veći trud

Dijete koje ima skoliozu na početku ne mora osjećati tegobe. Ipak, s vremenom, ako se pravovremeno  ne počne s terapijom, skolioza se može pogoršati i uzrokovati veće probleme. Čak može prouzročiti  jaku bol u leđima i poteškoće s disanjem. Iskrivljenje kralježnice uzrokuje deformacije i pritisak na prsni koš, odnosno pluća, pa djetetu postaje sve teže disati.

U slučaju težih skolioza, uz vježbe, liječnik će preporučiti i nošenje ortoze. To je plastični kalup napravljen po mjeri djeteta  koji osigurava ispravan položaj tijela. Potrebno ju je nositi gotovo cijeli dan, i to na duži period koji se  može prolongirati i do godinu dana. Ipak, rezultati su gotovo uvijek dobri te se skolioza ispravlja.

Kod iznimno teških slučajeva liječnici mogu preporučiti operaciju. Srećom, ovakvi su slučajevi rijetki upravo zahvaljujući redovnim sistematskim pregledima koji se provode u školskoj medicini.

Fizička aktivnost, pravilno držanje i vježbanje preporučuje se preventivno  i osobama koje trenutno nemaju problema s kralježnicom, jer lakše je prevenirati tegobe, nego ih poslije liječiti.

 

 

 

  • Objavljeno: 08.11.2021, 13:41h
Zaustavite vrijeme i ostanite mladi - Vistabel terapija za bore lica

Bore su sastavni dio života i starenja. Kako starimo tako nam lice gubi kolagen i hijaluron, što je sasvim prirodan proces. Međutim, taj gubitak elastičnosti dovodi do pojave bora.

OPŠIRNIJE  
Fiberendoskopija gornjih dišnih puteva ("pregled kamerom")

Vjerojatno nema osobe koja nekad u životu nije osjetila poteškoće sa sinusima, grlom ili uhom. Ove boljke počnu već u mladoj dobi učestalim upalama grla i začepljenim nosom. Ako se ne liječi, ove poteškoće se ponekad mogu i zakomplicirati te dovesti do problema sa sinusima. Budući da je cijeli sustav – uho, grlo i nos, povezan, onda ne čudi kako začepljen nos može dovesti do poteškoća s ušima ili grlom.

OPŠIRNIJE  
Ginekomastija

Rast grudi kod djevojčica u pubertetu je normalna pojava. Odvija se zbog pojačanog lučenja ženskih spolnih hormona.

Međutim, u rjeđim slučajevima i dječacima u pubertetu mogu početi rasti grudi. 

OPŠIRNIJE  
Iskustva naših korisnika

M.R. (28)

U Medicinskom centru Vodice sam imala zahvat- rinoseptoplastiku (zahvat u kojem su korigirali krivi nos tako da se olakša disanje, a napravljena je i estetska korekcija).

OPŠIRNIJE  

OBRATITE NAM SE S POVJERENJEM


telefonski na broj +385 22 643 876 ili prijavom na naš online obrazac!
Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg sigurnog online obrasca.

 

NARUČITE SE

 

Molimo ispunite formu kako biste se naručili na liječnički pregled ili uslugu.

Slanjem ovog kontakt obrasca prihvaćate uvjete korištenja stranice, prihvaćate Pravilo o privatnosti i zaštiti podataka i imate najmanje 18 godina.

Obavezna polja označena su zvjezdicom.

Preferirani način kontakta *

Primajte najnovije vijesti o zdravlju i prijavite se na naš newsletter!
Slanjem upita putem ovog obrasca potvrđujete kako ste upoznati s Izjavom o privatnosti Medicinskog centra Vodice i slažete se s njom. Ovime također dajete suglasnost (privolu) za prikupljanje i obradu osobnih podataka navedenih u obrascu, a koji su nam neophodni da bismo mogli udovoljiti Vašem zahtjevu.

KONTAKT


Medicinski centar Vodice

  Magistrala 59, HR-22211.Vodice


  info@mcvodice.hr
  https://www.mcvodice.hr

  +385 22 643 876

  +385 91 604 6780

 

RADNO VRIJEME


Ponedjeljak-Petak: 08:00 - 20:00
Subota: 08:00-13:00
prema dogovoru

PRONAĐITE NAS