Kako prevenirati skoliozu kod djece?

 

 

Skolioza kod djece

Moderan život i dugi sati sjedenja ne utječu negativno samo na odrasle, već i na djecu. Korištenje računala, dugi školski sati, provedeni sjedeći, korištenje pametnih mobitela umjesto igranja i fizičke aktivnosti na otvorenom i drugo rezultiraju sve većim brojem djece koje imaju nepravilno držanje tijela i navode bolove u leđima.

Jedna od posljedica sjedilačkog načina života je skolioza. Skolioza nastaje kao kombinacija lošeg držanja, nepravilnog nošenja teške školske torbe, kratkovidosti, dugotrajnog sjedenja u pogrbljenom položaju, nedovoljne fizičke aktivnosti i nasljednog faktora.

Što je zapravo skolioza?

Skolioza je iskrivljenje kralježnice na bočnu stranu zbog kojeg tijelo, posebno prsni koš, gubi simetriju. Skolioza se najčešće pojavljuje tijekom rasta, tj. kroz pubertet i češća je kod djevojčica nego dječaka. Ovo iskrivljenje na kralježnici najčešće se otkriva na redovitim sistematskim pregledima koji se provode tijekom školovanja. Liječnici školske medicine pregledaju posturu svakog djeteta, posebno pazeći na leđa te stopala.

Pregled kojim se utvrđuje skolioza je vrlo jednostavan. Dijete bi trebalo biti bez majice i liječnik tada gleda leđa i držanje dok je dijete uspravno i kad se naginje prema naprijed. Ako primijeti neke nepravilnosti, upozorit će roditelje. Postoje dva oblika skolioze – lakši i teži.

Lakši oblik i vježbe

Skolioza se može ispraviti, ali je potrebna upornost u provođenju preporučenih vježbi. Ako liječnik uoči da dijete ima skoliozu ili neko drugo iskrivljenje kralježnice, preporučit će roditeljima da odvedu dijete kod fizijatra. Fizijatar će odrediti vježbe koje su potrebne kako bi se ojačao kičmeni stup, odnosno mišići oko kralježnice i na trbuhu koji će biti osovina kralježnici. Ovim vježbama će se u početku ispraviti postura i držanje djeteta, a s vremenom će se korigirati i iskrivljena kralježnica. Ipak, kako bi se postigli dobri rezultati ,potrebno je ove vježbe izvoditi redovito i kod kuće. Ovdje važnu ulogu imaju roditelji koji moraju dijete poticati da vježba unatoč otporu koje će dijete ponekad pružati.

Uz propisane vježbe bilo bi dobro dijete poticati na bavljenje fizičkom aktivnosti i u slobodno vrijeme. Bilo kakva fizička aktivnost je poželjna poput šetanja, trčanja, igranja po dvorištu s prijateljima, vožnje biciklom… Sve ovo pomoći će jačanju mišića lokomotornog sustava i poboljšanju držanja. Dobro bi bilo upisati dijete na neki sportski trening. Atletika, gimnastika, i plivanje su neki  od favorita. Posebno se savjetuje plivanje jer se ovim sportom razvijaju mišići cijeloga tijela, a pritisak na zglobove je sveden na minimum. 

Teži oblik zahtjeva veći trud

Dijete koje ima skoliozu na početku ne mora osjećati tegobe. Ipak, s vremenom, ako se pravovremeno ne počne s terapijom, skolioza se može pogoršati i uzrokovati veće probleme. Čak može prouzročiti  jaku bol u leđima i poteškoće s disanjem. Iskrivljenje kralježnice uzrokuje deformacije i pritisak na prsni koš, odnosno pluća, pa djetetu postaje sve teže disati.

U slučaju težih skolioza, uz vježbe, liječnik će preporučiti i nošenje ortoze. To je plastični kalup napravljen po mjeri djeteta koji osigurava ispravan položaj tijela. Potrebno ju je nositi gotovo cijeli dan, i to na duži period koji se može prolongirati i do godinu dana. Ipak, rezultati su gotovo uvijek dobri te se skolioza ispravlja. Kod iznimno teških slučajeva liječnici mogu preporučiti operaciju. Srećom, ovakvi su slučajevi rijetki upravo zahvaljujući redovnim sistematskim pregledima koji se provode u školskoj medicini.

Fizička aktivnost, pravilno držanje i vježbanje preporučuje se preventivno i osobama koje trenutno nemaju problema s kralježnicom, jer lakše je prevenirati tegobe, nego ih poslije liječiti.

 

 

 

 

  • Objavljeno: 08.11.2021, 13:41h
SMANJIVANJE I/ILI PODIZANJE GRUDI

Operativni zahvati

Ukoliko je veličina Vaših grudi takva da Vam stvara funkcionalne tegobe poput bolova u kralježnici, pogrbljenosti, nemogućnosti bavljenja sportom te iritacije kože ispod grudi, vjerojatno ste kandidat za operativni zahvat smanjivanja ili redukcije grudi sa ili bez podizanja istih.

OPŠIRNIJE  
ULTRAZVUK DJEČJIH KUKOVA

Rana intervencija

Ultrazvuk dječjih kukova je jednostavna, bezbolna i najprikladnija metoda za rano otkrivanje različitih prirođenih ili kongenitalnih anomalija kukova.

Preporuča se svoj novorođenčadi i dojenčadi u dobi od dva ili tri mjeseca života neovisno o nalazu kliničkog pregleda i koristi se kao svojevrstan screening ili probir koji omogućuje ranu intervenciju u slučaju potrebe. 

OPŠIRNIJE  
TRAKCIJA ILI „RASTEZANJE„ KRALJEŽNICE

Smanjenje pritiska na korjenove živaca

Trakcija podrazumijeva rastezanje kralježnice kontinuiranom silom s ciljem „rastezanja„ zglobova oko međukralježničkog diska. Cilj je smanjiti pritisak na sam disk i njegovu jezgru koja je protrudirala (izbočena) i pritišće ovojnicu kralježnične moždine ili živca. Postupak se izvodi na ekstenzomatu (stol za rastezanje).

OPŠIRNIJE  
BARBOTAGE RAMENA

Tretman ispiranja kalcifikata

Barbotage ramena je tehnika „ispiranja„ kalcifikata u predjelu ramenog zgloba.

Kalcificirajući tendinitis je karakteriziran nakupljanjem kristala kalcijevog fosfata unutar tetiva. Period stvaranja i mirovanja kalcifikata je asimptomatski. Bolovi se javljaju u fazi razgradnje istih.

OPŠIRNIJE  

OBRATITE NAM SE S POVJERENJEM


telefonski na broj +385 22 643 876 ili prijavom na naš online obrazac!
Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg sigurnog online obrasca.

 

NARUČITE SE

 

Molimo ispunite formu kako biste se naručili na liječnički pregled ili uslugu.

Slanjem ovog kontakt obrasca prihvaćate uvjete korištenja stranice, prihvaćate Pravilo o privatnosti i zaštiti podataka i imate najmanje 18 godina.

Obavezna polja označena su zvjezdicom.

Preferirani način kontakta *

Primajte najnovije vijesti o zdravlju i prijavite se na naš newsletter!
Slanjem upita putem ovog obrasca potvrđujete kako ste upoznati s Izjavom o privatnosti Medicinskog centra Vodice i slažete se s njom. Ovime također dajete suglasnost (privolu) za prikupljanje i obradu osobnih podataka navedenih u obrascu, a koji su nam neophodni da bismo mogli udovoljiti Vašem zahtjevu.

KONTAKT


Medicinski centar Vodice

  Magistrala 59, HR-22211.Vodice


  info@mcvodice.hr
  https://www.mcvodice.hr

  +385 22 643 876

  +385 91 604 6780

 

RADNO VRIJEME


Ponedjeljak-Petak: 08:00 - 20:00
Subota: 08:00-13:00
prema dogovoru

PRONAĐITE NAS