Kako se pripremiti za operaciju?

 

 

Preoperativna obrada i priprema

Svaka estetska operacija zahtijeva određenu preoperativnu obradu i pripremu pacijenta, posebno ako je riječ o operaciji koja se obavlja u općoj anesteziji. Mnogi smatraju estetske zahvate „manje ozbiljnim“ operacijama, ali to je daleko od istine.

Svaka operacija koja se izvodi u općoj anesteziji je ozbiljna i zahtijeva ozbiljan pristup i pripremu. 

Također podrazumijeva veliko znanje i vještinu liječnika koji će učiniti sve kako bi  zahvat dobro protekao, a pacijent u konačnici bio zadovoljan.

Prije operacije je  potrebno obaviti određeni protokol preoperativne obrade koji uključuje laboratorijske pretrage, EKG, rendgensku snimku srca i pluća kod starijih od 40 godina. Također je potrebno obaviti i pregled interniste ako se pacijent od ranije liječi radi povišenog krvnog tlaka, šećerne bolesti ili drugih tegoba. Uz ove preglede, po potrebi se može odrediti dodatni pregled kod drugog specijaliste.

Pregled anesteziologa

Na kraju je potrebno obaviti i preoperativni pregled anesteziologa. On će uzeti anamnestičke podatke, pregledati raniju medicinsku dokumentaciju kao i nalaze potraživanih pretraga iz protokola preoperativne obrade. Anesteziolog će tijekom pregleda obaviti temeljit razgovor s osobom koja ima operaciju te će je upoznati s metodama anestezije, svim prednostima i nedostacima te mogućim rizicima i nuspojavama.

Cilj anestezije je pomoću lijekova izazvati neosjetljivost dijela ili cijeloga tijela kako bi operativni zahvat prošao bez boli.

Tri su vrste anestezije:

  1. lokalna anestezija
  2. regionalna anestezija
  3. opća anestezija

Lokalna anestezija

Ova vrsta anestezije se koristi prilikom manjih i kraćih zahvata kao što su primjerice uklanjanje madeža, tetovaža, korekcija ušiju ili očnih kapaka.

Tijekom ovih postupaka pacijentu se ordinira lokalni anestetik koji će spriječiti osjećaj boli na tretiranom dijelu tijela. Dakle, osoba je tijekom izvođenja zahvata budna, ali  ne osjeća bol. Ova vrsta anestezije dobar je izbor kod kraćih i jednostavnijih zahvata, jer svaka opća anestezija predstavlja određeni rizik, a oporavak poslije lokalne anestezije je brži i jednostavniji nego nakon opće anestezije.

Regionalna anestezija

U slučaju kada je potrebno izazvati neosjetljivost u samo jednom dijelu tijela, a pacijent je i dalje budan, odabire se ova vrsta anestezije. Obično se koristi se pri zahvatima tijekom kojih pacijent može biti budan, ali je nužno ukloniti osjet boli na tretiranom području (npr. operacija kuka, koljena i dr.). Liječnici preporučuju ovu vrstu anestezije kad god je moguće, jer je oporavak nakon nje mnogo lakši i brži nego nakon primjene opće anestezije. Također se smanjuje mogućnost mučnine i povraćanja. Tijekom operacije koja se izvodi u lokalnoj i/ili regionalnoj anesteziji, pacijent je uglavnom budan te može komunicirati s operaterom. Isto tako se, ukoliko zahvat duže traje, može sedirati. Spinalna anestezija i blokovi perifernih živaca se ubrajaju u regionalnu anesteziju.

Opća anestezija

Za izvođenje opsežnijih operacija (povećanje ili smanjenje grudi, korekcija nosa i slično) koristi se opća anestezija. Ona podrazumijeva totalno oduzimanje svijesti kod pacijenta primjenom različitih lijekova. Tijekom operacije liječnik anesteziolog uz anesteziološkog tehničara nadzire vitalne funkcije pacijenta i primjenjuje različite lijekove i postupke kako bi se anestezija odvijala bez poteškoća, a pacijent bio stabilan te zahvat uspješno priveden kraju.

Kako bi se što bolje podnijela opća anestezija i sama operacija te ubrzao oporavak, trebalo bi reducirati ili u potpunosti izbjegavati pušenje minimalno tjedan dana prije operacije. Također, ne bi trebalo uzimati lijekove kao što su Andol, Aspirin ili Voltaren tjedan dana prije operacije jer ovi lijekovi povećavaju opasnost  produženog krvarenja nakon operacije.

Operacija

Na sam dan operacije, odnosno osam sati prije same operacije, ne smije se ništa jesti, niti piti, a prije početka operacije treba odstraniti nakit i lak/gel s noktiju na rukama i nogama. Moramo istaknuti kako je dolazak na operaciju i odlazak kući isti dan nakon operacije i cjelodnevnog boravka u sobi za buđenje pod medicinskim nadzorom, obavezan u pratnji druge osobe.

Dakle, estetske operacije potrebno je shvatiti ozbiljno kao i bilo koju drugu operaciju te se shodno tome treba tako i pripremiti.

Kako bi sve proteklo u najboljem redu, najbitnije je slušati upute i savjete naših stručnjaka u Medicinskom centru Vodice i zaista napraviti točno kako kažu. Naime, sve te upute su napravljene zato da se izbjegnu eventualne komplikacije tijekom operacije (posebno ako je riječ o operaciji pod općom anestezijom).

Naši vrhunski stručnjaci imaju veliko iskustvo u izvođenju ovih operacija te rade s najmodernijom opremom, tako da možete biti mirni, jer se prepuštate u iskusne ruke.

 

 

 

 

 

 

  • Objavljeno: 01.06.2021, 15:07h
SMANJIVANJE I/ILI PODIZANJE GRUDI

Operativni zahvati

Ukoliko je veličina Vaših grudi takva da Vam stvara funkcionalne tegobe poput bolova u kralježnici, pogrbljenosti, nemogućnosti bavljenja sportom te iritacije kože ispod grudi, vjerojatno ste kandidat za operativni zahvat smanjivanja ili redukcije grudi sa ili bez podizanja istih.

OPŠIRNIJE  
ULTRAZVUK DJEČJIH KUKOVA

Rana intervencija

Ultrazvuk dječjih kukova je jednostavna, bezbolna i najprikladnija metoda za rano otkrivanje različitih prirođenih ili kongenitalnih anomalija kukova.

Preporuča se svoj novorođenčadi i dojenčadi u dobi od dva ili tri mjeseca života neovisno o nalazu kliničkog pregleda i koristi se kao svojevrstan screening ili probir koji omogućuje ranu intervenciju u slučaju potrebe. 

OPŠIRNIJE  
TRAKCIJA ILI „RASTEZANJE„ KRALJEŽNICE

Smanjenje pritiska na korjenove živaca

Trakcija podrazumijeva rastezanje kralježnice kontinuiranom silom s ciljem „rastezanja„ zglobova oko međukralježničkog diska. Cilj je smanjiti pritisak na sam disk i njegovu jezgru koja je protrudirala (izbočena) i pritišće ovojnicu kralježnične moždine ili živca. Postupak se izvodi na ekstenzomatu (stol za rastezanje).

OPŠIRNIJE  
BARBOTAGE RAMENA

Tretman ispiranja kalcifikata

Barbotage ramena je tehnika „ispiranja„ kalcifikata u predjelu ramenog zgloba.

Kalcificirajući tendinitis je karakteriziran nakupljanjem kristala kalcijevog fosfata unutar tetiva. Period stvaranja i mirovanja kalcifikata je asimptomatski. Bolovi se javljaju u fazi razgradnje istih.

OPŠIRNIJE  

OBRATITE NAM SE S POVJERENJEM


telefonski na broj +385 22 643 876 ili prijavom na naš online obrazac!
Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg sigurnog online obrasca.

 

NARUČITE SE

 

Molimo ispunite formu kako biste se naručili na liječnički pregled ili uslugu.

Slanjem ovog kontakt obrasca prihvaćate uvjete korištenja stranice, prihvaćate Pravilo o privatnosti i zaštiti podataka i imate najmanje 18 godina.

Obavezna polja označena su zvjezdicom.

Preferirani način kontakta *

Primajte najnovije vijesti o zdravlju i prijavite se na naš newsletter!
Slanjem upita putem ovog obrasca potvrđujete kako ste upoznati s Izjavom o privatnosti Medicinskog centra Vodice i slažete se s njom. Ovime također dajete suglasnost (privolu) za prikupljanje i obradu osobnih podataka navedenih u obrascu, a koji su nam neophodni da bismo mogli udovoljiti Vašem zahtjevu.

KONTAKT


Medicinski centar Vodice

  Magistrala 59, HR-22211.Vodice


  info@mcvodice.hr
  https://www.mcvodice.hr

  +385 22 643 876

  +385 91 604 6780

 

RADNO VRIJEME


Ponedjeljak-Petak: 08:00 - 20:00
Subota: 08:00-13:00
prema dogovoru

PRONAĐITE NAS