Kako se pripremiti za operaciju?

 

 

Preoperativna obrada i priprema

Svaka estetska operacija zahtijeva određenu preoperativnu obradu i pripremu pacijenta, posebno ako je riječ o operaciji koja se obavlja u općoj anesteziji. Mnogi smatraju estetske zahvate „manje ozbiljnim“ operacijama, ali to je daleko od istine.

Svaka operacija koja se izvodi u općoj anesteziji je ozbiljna i zahtijeva ozbiljan pristup i pripremu. 

Također podrazumijeva veliko znanje i vještinu liječnika koji će učiniti sve kako bi  zahvat dobro protekao, a pacijent u konačnici bio zadovoljan.

Prije operacije je  potrebno obaviti određeni protokol preoperativne obrade koji uključuje laboratorijske pretrage, EKG, rendgensku snimku srca i pluća kod starijih od 40 godina. Također je potrebno obaviti i pregled interniste ako se pacijent od ranije liječi radi povišenog krvnog tlaka, šećerne bolesti ili drugih tegoba. Uz ove preglede, po potrebi se može odrediti dodatni pregled kod drugog specijaliste.

Pregled anesteziologa

Na kraju je potrebno obaviti i preoperativni pregled anesteziologa. On će uzeti anamnestičke podatke, pregledati raniju medicinsku dokumentaciju kao i nalaze potraživanih pretraga iz protokola preoperativne obrade. Anesteziolog će tijekom pregleda obaviti temeljit razgovor s osobom koja ima operaciju te će je upoznati s metodama anestezije, svim prednostima i nedostacima te mogućim rizicima i nuspojavama.

Cilj anestezije je pomoću lijekova izazvati neosjetljivost dijela ili cijeloga tijela kako bi operativni zahvat prošao bez boli.

Tri su vrste anestezije:

  1. lokalna anestezija
  2. regionalna anestezija
  3. opća anestezija

Lokalna anestezija

Ova vrsta anestezije se koristi prilikom manjih i kraćih zahvata kao što su primjerice uklanjanje madeža, tetovaža, korekcija ušiju ili očnih kapaka.

Tijekom ovih postupaka pacijentu se ordinira lokalni anestetik koji će spriječiti osjećaj boli na tretiranom dijelu tijela. Dakle, osoba je tijekom izvođenja zahvata budna, ali  ne osjeća bol. Ova vrsta anestezije dobar je izbor kod kraćih i jednostavnijih zahvata, jer svaka opća anestezija predstavlja određeni rizik, a oporavak poslije lokalne anestezije je brži i jednostavniji nego nakon opće anestezije.

Regionalna anestezija

U slučaju kada je potrebno izazvati neosjetljivost u samo jednom dijelu tijela, a pacijent je i dalje budan, odabire se ova vrsta anestezije. Obično se koristi se pri zahvatima tijekom kojih pacijent može biti budan, ali je nužno ukloniti osjet boli na tretiranom području (npr. operacija kuka, koljena i dr.). Liječnici preporučuju ovu vrstu anestezije kad god je moguće, jer je oporavak nakon nje mnogo lakši i brži nego nakon primjene opće anestezije. Također se smanjuje mogućnost mučnine i povraćanja. Tijekom operacije koja se izvodi u lokalnoj i/ili regionalnoj anesteziji, pacijent je uglavnom budan te može komunicirati s operaterom. Isto tako se, ukoliko zahvat duže traje, može sedirati. Spinalna anestezija i blokovi perifernih živaca se ubrajaju u regionalnu anesteziju.

Opća anestezija

Za izvođenje opsežnijih operacija (povećanje ili smanjenje grudi, korekcija nosa i slično) koristi se opća anestezija. Ona podrazumijeva totalno oduzimanje svijesti kod pacijenta primjenom različitih lijekova. Tijekom operacije liječnik anesteziolog uz anesteziološkog tehničara nadzire vitalne funkcije pacijenta i primjenjuje različite lijekove i postupke kako bi se anestezija odvijala bez poteškoća, a pacijent bio stabilan te zahvat uspješno priveden kraju.

Kako bi se što bolje podnijela opća anestezija i sama operacija te ubrzao oporavak, trebalo bi reducirati ili u potpunosti izbjegavati pušenje minimalno tjedan dana prije operacije. Također, ne bi trebalo uzimati lijekove kao što su Andol, Aspirin ili Voltaren tjedan dana prije operacije jer ovi lijekovi povećavaju opasnost  produženog krvarenja nakon operacije.

Operacija

Na sam dan operacije, odnosno osam sati prije same operacije, ne smije se ništa jesti, niti piti, a prije početka operacije treba odstraniti nakit i lak/gel s noktiju na rukama i nogama. Moramo istaknuti kako je dolazak na operaciju i odlazak kući isti dan nakon operacije i cjelodnevnog boravka u sobi za buđenje pod medicinskim nadzorom, obavezan u pratnji druge osobe.

Dakle, estetske operacije potrebno je shvatiti ozbiljno kao i bilo koju drugu operaciju te se shodno tome treba tako i pripremiti.

Kako bi sve proteklo u najboljem redu, najbitnije je slušati upute i savjete naših stručnjaka u Medicinskom centru Vodice i zaista napraviti točno kako kažu. Naime, sve te upute su napravljene zato da se izbjegnu eventualne komplikacije tijekom operacije (posebno ako je riječ o operaciji pod općom anestezijom).

Naši vrhunski stručnjaci imaju veliko iskustvo u izvođenju ovih operacija te rade s najmodernijom opremom, tako da možete biti mirni, jer se prepuštate u iskusne ruke.

 

 

 

 

 

 

  • Objavljeno: 01.06.2021, 15:07h
GLAUKOM

Tihi kradljivac vida

Glaukom ili „tihi ubojica vida“ je bolest propadanja vidnog živca i živčanih vlakana mrežnice. On je poslije sive mrene najčešći uzrok sljepoće u svijetu. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije čak 4 posto stanovništva (65 milijuna ljudi u svijetu) boluje od glaukoma.

Ova bolest može se javiti u svim dobnim skupinama, ali najčešća je u starosti. Glaukom zovu „tihim ubojicom vida“ zato što osobe koje obole od njega u početku nemaju nikakvih simptoma koji bi upućivali da se nešto loše događa. Najčešće se javlja istovremeno u oba oka, ali u jednom je izraženiji.  

OPŠIRNIJE  
SMANJENJE GRUDI

Redukcijska mamoplastika

Veličina, oblik i proporcija ženskih grudi u značajnoj mjeri djeluju na percepciju vlastitog tijela i osjećaj ženstvenosti.

Velike grudi ne predstavljaju samo estetski već i funkcionalni problem. Mogu uzrokovati bolove u vratu i leđima, kompromitirati disanje zbog pritiska te stvarati poteškoće pri svakodnevnim aktivnostima i tjelovježbi.

OPŠIRNIJE  
OTOKLIZA

Estetska korekcija odstojećih ušiju

Riječ je o plastično-rekonstruktivnom zahvatu kojim se rješava odstojeća uška ili otapostaza.

Otapostaza je prirođena nepravilnost kod koje uške odstoje od ravnine glave više nego što je uobičajeno. Kako razvoj vanjskog uha nije povezan s razvojem srednjeg i unutarnjeg, obično ne postoje udruženi poremećaji sluha. 

OPŠIRNIJE  
Višak kože na trbuhu nakon mršavljenja

Abdominoplastika 

Naša su tijela svojevrstan „zapis“ naših života, odraz su svega što smo godinama unosili u organizam ( hrana, piće, pušenje i dr. ) i načina na koji smo živjeli ( dovoljno kretanja i bavljenje sportom ili sjedilački način života i dr. ). 

Nadalje, genetska predispozicija i neka posebna funkcionalna ( trudnoća ) ili patološka stanja ostavljaju tragove „izvana“ ili „iznutra“. Ove druge možda ne vidimo, ali oni također „odrade„ svoj udio. 

OPŠIRNIJE  

OBRATITE NAM SE S POVJERENJEM


telefonski na broj +385 22 643 876 ili prijavom na naš online obrazac!
Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg sigurnog online obrasca.

 

NARUČITE SE

 

Molimo ispunite formu kako biste se naručili na liječnički pregled ili uslugu.

Slanjem ovog kontakt obrasca prihvaćate uvjete korištenja stranice, prihvaćate Pravilo o privatnosti i zaštiti podataka i imate najmanje 18 godina.

Obavezna polja označena su zvjezdicom.

Preferirani način kontakta *

Primajte najnovije vijesti o zdravlju i prijavite se na naš newsletter!
Slanjem upita putem ovog obrasca potvrđujete kako ste upoznati s Izjavom o privatnosti Medicinskog centra Vodice i slažete se s njom. Ovime također dajete suglasnost (privolu) za prikupljanje i obradu osobnih podataka navedenih u obrascu, a koji su nam neophodni da bismo mogli udovoljiti Vašem zahtjevu.

KONTAKT


Medicinski centar Vodice

  Magistrala 59, HR-22211.Vodice


  info@mcvodice.hr
  https://www.mcvodice.hr

  +385 22 643 876

  +385 91 604 6780

 

RADNO VRIJEME


Ponedjeljak-Petak: 08:00 - 20:00
Subota: 08:00-13:00
prema dogovoru

PRONAĐITE NAS