KINETEK

 

 

Terapija pasivnim razgibavanjem

Razne životne okolnosti i situacije mogu dovesti do ozljeda i bolova u zglobovima.

Kod mladih ljudi i sportaša su obično posrijedi različite ozljede i sindromi prenaprezanja, a kod ostatka populacije degenerativni i različiti patološki procesi te traume rezultiraju bolovima i ograničenim kretnjama u zglobovima ( koljena, kukovi,... ).

Operativni zahvat je jedna od metoda liječenja i saniranja boli i ograničenih kretnji, ovisno o njihovom uzroku. Nakon operacije slijedi fizikalna terapija i rehabilitacija. Liječnik fizijatar će odrediti najbolju vrstu terapije nakon koje  bi se osoba trebala što prije „vratiti na noge“ i početi normalno koristiti koljeno ili drugi zglob. Nadalje, nakon ozljeda ili oštećenja zglobova, određeni pokreti mogu biti izuzetno bolni i zato ih osoba sve rjeđe izvodi. Međutim, nedostatk fizičke aktivnosti rezultira time da tkivo oko tog zgloba gubi  elastičnost te se stvara ožiljno tkivo koje još više ograničava pokret i u konačnici može nastati ankiloza ( ukočenost zgloba ). Kako bi se ovaj začarani krug prekinuo i potaknuo oporavak, mnogi će liječnici preporučiti terapiju Kinetekom, naročito u postoperativnoj fazi oporavka.

Što je kinetek?

Kinetek je aparat za pasivno razgibavanje zgloba. Najčešće se koristi kod smanjenog opsega pokreta zgloba koljena i to uglavnom postoperativno. Nakon operacije koljena vrlo je bitno postupno povećavati opseg pokreta, a kinetekom možemo dozirati stupnjeve opterećenja i pratiti napredak rehabilitacije.

Pomoću ovog uređaja zglob se postupno i sporo pokreće, a pacijent pritom ne koristi mišiće. Aparat radi samostalno, po prethodno unesenim parametrima, a pacijent može samostalno povećati ili smanjiti opseg pokreta što se prati na ekranu. Također, može isključiti aparat u slučaju pojave boli. Tretman traje 30 minuta i najčešće prethodi individualnim vježbama. Različita istraživanja pokazala su da pacijenti koji nakon operativnog zahvata koriste i kinetek, trebaju manje lijekova protiv bolova od onih koji su imali istu vrstu operacije, ali nisu koristili kinetek.

Odličan za oporavak nakon operacije

Kinetek se najčešće koristi nakon sljedećih operacija:

  • operacija (rekonstrukcija) prednjeg i stražnjeg križnog ligamenta
  • operacije meniska (šav meniska, meniscektomija…)
  • operacije kolateralnih ligamenata
  • operacije patele
  • operacije patelo-femoralnog ligamenta
  • mikrofrakture kondila femura
  • ugradnja totalne proteze koljena

Dakle, ako imate poteškoća s koljenima, za početak bi trebalo otići kod liječnika koji će obaviti pregled i utvrditi točan uzrok boli. Potom može odrediti određenu terapiju, a ako to ne pomaže, može preporučiti operaciju. Nakon operacije koljena najvažnija je rehabilitacija kako bi se zadržala potpuna funkcija ovog važnog zgloba. Budući da mnogi pacijenti osjećaju bol i nakon operacije ih je strah vježbati, kinetek je savršeni uređaj za rehabilitaciju u tom slučaju. Pacijenti samo legnu i opuste se, a liječnik unese određene parametre po kojima će uređaj raditi. Na ovaj način pacijenti su sigurni da neće dodatno ozlijediti koljeno što ih često „koči“ u rehabilitaciji. Naime, zbog straha od dodatne ozljede ne želimo izvesti određeni pokret, što nije dobro. Uz ovaj uređaj pokreti se izvode lagano i pasivno, a pacijent opet ima kontrolu i može ga zaustaviti ako se pojavi bol. Ovakvom rehabilitacijom oporavak se ubrzava i pacijent je vrlo brzo ponovno „na nogama“ .

Individualni programi vježbi i rehabilitacije

Medicinski centar Vodice objedinjuje brojne specijalističke ordinacije( ortopedije, neurologije, ambulante za liječenje boli te fizikalne medicine i rehabilitacije). Imamo individualne programe vježbi, medicinsku i relaksirajuću masažu kao i korektivnu medicinsku gimnastiku za djecu i odrasle. Posebno mjesto zauzima rehabilitacija vrhunskih sportaša koja je iznimno bitna za njihovu karijeru i budućnost. Ono što nas razlikuje od ostalih je individualni pristup i individualni termini prilagođeni svakom pacijentu. Fizikalnu terapiju, prema preporuci specijalista fizijatra, provode stručni i iskusni fizioterapeuti u našem centru.

 

 

 

 

 

  • Objavljeno: 22.02.2022, 11:34h
SMANJIVANJE I/ILI PODIZANJE GRUDI

Operativni zahvati

Ukoliko je veličina Vaših grudi takva da Vam stvara funkcionalne tegobe poput bolova u kralježnici, pogrbljenosti, nemogućnosti bavljenja sportom te iritacije kože ispod grudi, vjerojatno ste kandidat za operativni zahvat smanjivanja ili redukcije grudi sa ili bez podizanja istih.

OPŠIRNIJE  
ULTRAZVUK DJEČJIH KUKOVA

Rana intervencija

Ultrazvuk dječjih kukova je jednostavna, bezbolna i najprikladnija metoda za rano otkrivanje različitih prirođenih ili kongenitalnih anomalija kukova.

Preporuča se svoj novorođenčadi i dojenčadi u dobi od dva ili tri mjeseca života neovisno o nalazu kliničkog pregleda i koristi se kao svojevrstan screening ili probir koji omogućuje ranu intervenciju u slučaju potrebe. 

OPŠIRNIJE  
TRAKCIJA ILI „RASTEZANJE„ KRALJEŽNICE

Smanjenje pritiska na korjenove živaca

Trakcija podrazumijeva rastezanje kralježnice kontinuiranom silom s ciljem „rastezanja„ zglobova oko međukralježničkog diska. Cilj je smanjiti pritisak na sam disk i njegovu jezgru koja je protrudirala (izbočena) i pritišće ovojnicu kralježnične moždine ili živca. Postupak se izvodi na ekstenzomatu (stol za rastezanje).

OPŠIRNIJE  
BARBOTAGE RAMENA

Tretman ispiranja kalcifikata

Barbotage ramena je tehnika „ispiranja„ kalcifikata u predjelu ramenog zgloba.

Kalcificirajući tendinitis je karakteriziran nakupljanjem kristala kalcijevog fosfata unutar tetiva. Period stvaranja i mirovanja kalcifikata je asimptomatski. Bolovi se javljaju u fazi razgradnje istih.

OPŠIRNIJE  

OBRATITE NAM SE S POVJERENJEM


telefonski na broj +385 22 643 876 ili prijavom na naš online obrazac!
Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg sigurnog online obrasca.

 

NARUČITE SE

 

Molimo ispunite formu kako biste se naručili na liječnički pregled ili uslugu.

Slanjem ovog kontakt obrasca prihvaćate uvjete korištenja stranice, prihvaćate Pravilo o privatnosti i zaštiti podataka i imate najmanje 18 godina.

Obavezna polja označena su zvjezdicom.

Preferirani način kontakta *

Primajte najnovije vijesti o zdravlju i prijavite se na naš newsletter!
Slanjem upita putem ovog obrasca potvrđujete kako ste upoznati s Izjavom o privatnosti Medicinskog centra Vodice i slažete se s njom. Ovime također dajete suglasnost (privolu) za prikupljanje i obradu osobnih podataka navedenih u obrascu, a koji su nam neophodni da bismo mogli udovoljiti Vašem zahtjevu.

KONTAKT


Medicinski centar Vodice

  Magistrala 59, HR-22211.Vodice


  info@mcvodice.hr
  https://www.mcvodice.hr

  +385 22 643 876

  +385 91 604 6780

 

RADNO VRIJEME


Ponedjeljak-Petak: 08:00 - 20:00
Subota: 08:00-13:00
prema dogovoru

PRONAĐITE NAS