Korekcijom nosa do samopouzdanja

 

 

Estetska operacija nosa

Svima je poznata izreka „Moj nos - moj ponos“, ali što ako nam nos ne predstavlja ponos, već nam predstavlja problem ili ako ga se sramimo? Nos je, uz oči, najupečatljiviji dio lica, jer se nalazi u samom središtu te privlači pogled.

Ukoliko je nos u skladu s ostatkom lica, naša pažnja ostaje na očima osobe s kojom razgovaramo, ali ako je nos na neki način u neskladu s licem, onda se naša pažnja usmjerava na njega.

Cilj estetske operacije nosa je vratiti sklad lica, odnosno uskladiti veličinu i oblik nosa s licem osobe. Vraćanjem ovog sklada, osobi se vraća i samopouzdanje.

Operacija nosa je najčešći estetski zahvat koji se izvodi u svijetu. Ipak, ne treba ga potcjenjivati. Riječ je o operativnom zahvatu koji zahtjeva veliku vještinu i znanje liječnika. Osim liječnikova rada, uspjeh operacije ovisi i o strukturi tkiva pacijenta tako da liječnik mora znati procijeniti što točno i koliko može napraviti, a kako bi dobio najbolje moguće rezultate koji će izgledati prirodno. Jako je širok spektar problema koji se mogu riješiti tijekom operacije nosa, kako zdravstvenih tako i estetskih.

Što se sve može popraviti operacijom nosa?

Nos se može smanjiti, povećati i/ili ispraviti. Ovom operacijom nos se može suziti, može se prepraviti nosni vršak, ujednačiti nosnice ako su asimetrične, smanjiti grba…Pored ovih estetskih problema, operacijom nosa se mogu riješiti i problemi s disanjem ako osoba ima problema s devijacijom septuma.

Sve operacije su prilagođene određenoj osobi te niti jedna operacija nije u potpunosti jednaka, kao što nisu ni svi nosevi jednaki.

Najčešći razlozi za operaciju

Najčešći razlog zašto se ljudi odlučuju na ovaj zahvat je krivi ili grbavi nos, koji je takav od rođenja ili je posljedica neke traume.

Drugi najčešći razlog je deformacija nosnog vrška, a zahvat se izvodi ako osoba smatra da ima širok, spušten ili zadebljan vrh nosa.

Još jedan od čestih razloga operacije nosa je zdravstvene, a ne estetske prirode – operacija devijacije septuma. Septum je pregrada između nosnica, izgrađena  od hrskavice i kosti. Devijacija, odnosno zakrivljenje može biti urođena osobina ili je rezultat neke ozljede, a dovodi do problema s disanjem, jer smanjuje prohodnost jedne ili obje nosnice uslijed čega se smanjen protok zraka u istima.

Kako se izvodi operacija nosa?

Ako se osoba odluči za operaciju nosa, prvo je potrebno razgovarati s liječnikom i reći mu koja su očekivanja i kakav se izgled želi postići nakon operacije. Liječnik će potom pojasniti kako i koliko može oblikovati hrskavicu, kost i kompletan oblik nosa kako bi dobio najbolje rezultate tj. najprirodniji izgled. Potrebno je naglasiti kako će svaki liječnik voditi računa da dobije najprirodniji izgled nosa koji će se najbolje uklopiti u lice. Ovime se nastoji izbjeći situacija da osoba poželi oblik nosa koji joj nikako ne bi odgovarao licu ili bi se previše isticao među ostalim strukturama lica.

Operacija se izvodi u potpunoj anesteziji tako da je potrebno prethodno obaviti određene pretrage (laboratorijske pretrage, EKG, eventualno RTG srca i plaća za starije od 40 godina, pregled interniste po potrebi) i na kraju pregled anesteziologa koji odlučuje je li osoba sposobna za predviđeni zahvat u općoj anesteziji te daje pacijentu detaljne upute u svezi pre, peri i postoperativnog perioda.

Najčešće se rade rezovi unutar nosa kako se ne bi vidjeli ožiljci. Ponekad se rez radi na dijelu kože između nosnica. Nakon što su se napravili rezovi koža nosa se podiže s hrskavice i kostiju te se može pristupiti uklanjanju određenog dijela kosti ili hrskavice kao i preoblikovanju čime se dobiva nov izgled nosa. Nakon što je kirurg „ namjestio nos“,  koža se vraća i stavljaju se šavovi te udlaga s vanjske strane.

Operacija uglavnom traje od jedan do dva sata ovisno o opsegu zahvata. Pacijent se budi iz anestezije odmah po završetku zahvata i smješta u sobu za buđenje („recovery room„) gdje boravi tijekom dana pod stručnim nadzorom medicinskog osoblja. U sobi za buđenje mu se nadziru vitalne funkcije, ordiniraju infuzije, lijekovi protiv bolova, mučnine i slično. Kad je pacijent potpuno budan, orjentiran, hemodinamski  i respiratorno stabilan, otpušta se na kućno liječenje u pratnji druge osobe.

Oporavak od operacije

Nakon operacije moguće su glavobolje i manji bolovi nosa, kao i otekline te podljevi po licu. Ovo stanje može se ublažiti stavljanjem hladnih obloga na lice. Ipak, sve ovo nestat će u roku od dva tjedna. Na operirani nos postavlja se udlaga kako bi se osiguralo da nos zadrži oblik i položaj. Ova udlaga drži se 7 do 10 dana, odnosno dok nos ne zaraste.

Liječnik će preporučiti da se prvih tjedan dana izbjegava puhanje nosa te kihanje kroz nos. U vremenu nakon operacije treba izbjegavati fizičku aktivnost, izlaganje suncu i naprezanje. Ni nošenje naočala nije poželjno.

Ponekad je treba gotovo godinu dana kako bi se tkivo nosa „namjestilo“ i kako bi se vidjeli konačni rezultati operacije, pa je stoga potrebno strpljenje. Ipak, nakon toga ćete imati nos koji će zaista biti „na ponos„ i s kojim ćete moći nesmetano disati.

 

 

 

 

  • Objavljeno: 21.05.2021, 00:04h
SMANJIVANJE I/ILI PODIZANJE GRUDI

Operativni zahvati

Ukoliko je veličina Vaših grudi takva da Vam stvara funkcionalne tegobe poput bolova u kralježnici, pogrbljenosti, nemogućnosti bavljenja sportom te iritacije kože ispod grudi, vjerojatno ste kandidat za operativni zahvat smanjivanja ili redukcije grudi sa ili bez podizanja istih.

OPŠIRNIJE  
ULTRAZVUK DJEČJIH KUKOVA

Rana intervencija

Ultrazvuk dječjih kukova je jednostavna, bezbolna i najprikladnija metoda za rano otkrivanje različitih prirođenih ili kongenitalnih anomalija kukova.

Preporuča se svoj novorođenčadi i dojenčadi u dobi od dva ili tri mjeseca života neovisno o nalazu kliničkog pregleda i koristi se kao svojevrstan screening ili probir koji omogućuje ranu intervenciju u slučaju potrebe. 

OPŠIRNIJE  
TRAKCIJA ILI „RASTEZANJE„ KRALJEŽNICE

Smanjenje pritiska na korjenove živaca

Trakcija podrazumijeva rastezanje kralježnice kontinuiranom silom s ciljem „rastezanja„ zglobova oko međukralježničkog diska. Cilj je smanjiti pritisak na sam disk i njegovu jezgru koja je protrudirala (izbočena) i pritišće ovojnicu kralježnične moždine ili živca. Postupak se izvodi na ekstenzomatu (stol za rastezanje).

OPŠIRNIJE  
BARBOTAGE RAMENA

Tretman ispiranja kalcifikata

Barbotage ramena je tehnika „ispiranja„ kalcifikata u predjelu ramenog zgloba.

Kalcificirajući tendinitis je karakteriziran nakupljanjem kristala kalcijevog fosfata unutar tetiva. Period stvaranja i mirovanja kalcifikata je asimptomatski. Bolovi se javljaju u fazi razgradnje istih.

OPŠIRNIJE  

OBRATITE NAM SE S POVJERENJEM


telefonski na broj +385 22 643 876 ili prijavom na naš online obrazac!
Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg sigurnog online obrasca.

 

NARUČITE SE

 

Molimo ispunite formu kako biste se naručili na liječnički pregled ili uslugu.

Slanjem ovog kontakt obrasca prihvaćate uvjete korištenja stranice, prihvaćate Pravilo o privatnosti i zaštiti podataka i imate najmanje 18 godina.

Obavezna polja označena su zvjezdicom.

Preferirani način kontakta *

Primajte najnovije vijesti o zdravlju i prijavite se na naš newsletter!
Slanjem upita putem ovog obrasca potvrđujete kako ste upoznati s Izjavom o privatnosti Medicinskog centra Vodice i slažete se s njom. Ovime također dajete suglasnost (privolu) za prikupljanje i obradu osobnih podataka navedenih u obrascu, a koji su nam neophodni da bismo mogli udovoljiti Vašem zahtjevu.

KONTAKT


Medicinski centar Vodice

  Magistrala 59, HR-22211.Vodice


  info@mcvodice.hr
  https://www.mcvodice.hr

  +385 22 643 876

  +385 91 604 6780

 

RADNO VRIJEME


Ponedjeljak-Petak: 08:00 - 20:00
Subota: 08:00-13:00
prema dogovoru

PRONAĐITE NAS