Laserskim zrakama do bržeg ozdravljenja

 

 

Laseri u fizikalnoj terapiji

Iako lasere još uvijek vežemo uz znanstvenu fantastiku, oni se već godinama upotrebljavaju u različitim granama medicine. Koriste se za izvođenje različitih zahvata, liječenje bolnih sindroma i sl.

Laseri koji se primjenjuju u fizikalnoj terapiji emitiraju svjetlost koja u suštini predstavlja  elektromagnetsko zračenja iz spektra neionizirajućeg zračenja. 

To je usmjeren snop koherentne monokromatske svjetlosti. Ova svjetlost može biti infracrvena, vidljiva ili ultraljubičasta.

U fizikalnoj medicini se koriste laseri male snage koji ostvaruju biostimulativni efekt bez termičkog efekta i bez promjena na tretiranom tkivu.

Kako i zašto se koristi laser u terapiji?

Terapija laserom uglavnom je namijenjena za analgetske, protuupalne, stimulirajuće ili regenerativne tretmane. Laser se koristi u terapeutske svrhe, jer ima mogućnost  stimuliranja sinteze kolagena. Zašto je ovo dobro, pitate se?! Bržom sintezom kolagena ubrzava se zacjeljivanje rana te se smanjuju ožiljci. Laser zbog svog protuupalnog efekta pozitivno djeluje na otekline te smanjuje i ublažava bol, a ima i toplinsko djelovanje.

Terapija laserom će Vam pomoći i u slučaju jake boli, kao što su npr. migrena i ostale glavobolje ili kod neuralgija, kao i kod kronične boli (bol u križima, vratu, tetivama...). Ovdje treba naglasiti kako je prednost, osim očitog smanjenja boli, i u tome što pacijent ne treba piti razne analgetike ili antireumatike koji opterećuju jetru i cijelo tijelo.

Razlikuju se dvije vrste lasera – hot laseri i cold laseri

Hot laseri imaju visoku snagu i uglavnom se primjenjuju u kirurgiji. Ovi se laseri koriste na primjer pri operacijama očiju, tj. pri liječenju kratkovidnosti i dalekovidnosti. S druge strane, cold ili hladni laseri, koriste se u fizikalnoj medicini i pri rehabilitaciji. Kao što smo spomenuli, ova vrsta lasera pomaže bržem oporavku tkiva, jer djeluje biostimulacijski.

Razna istraživanja su dokazala kako laseri imaju višestruko djelovanje, pa tako utječu na sintezu DNA i stimuliraju sintezu kolagena, potiču stvaranje novih krvnih žila, djeluju stimulirajuće na imunološki sustav, protuupalno i ublažavaju bol. Iako se može propisivati i kao jedina terapijska procedura, laser je najdjelotvorniji kad se koristi s drugim metodama fizikalne terapije.

Brz i jednostavan tretman

Ako Vam liječnik propiše terapiju laserom, ne trebate se brinuti. Tretman je jednostavan i brz.

Vodite računa  da Vam je koža na mjestu koje će se tretirati čista i suha te obrisana alkoholom. Fizioterapeut će voditi računa o tome da laserske zrake ne bi oštetile Vaše oči (zaštitne naočale). Laserska svjetlost se može usmjeravati na jedno mjesto ili se može lagano kružiti s njom po većoj površini, pa ćemo osjetiti toplinu na tretiranom području. Ipak, ako nas koža počne peći, potrebno je odmah upozoriti fizioterapeuta. Ovisno o bolovima, pacijentu se može propisati desetak i više terapija laserom prema preporuci fizijatra.

Iako se po svemu navedenom čini kako su laseri prigodni za sve, ipak nisu. Dakle, osobe koje ne smiju koristiti lasersku terapiju su trudnice i pacijenti sa zloćudnim bolestima.

 

 

 

 

  • Objavljeno: 17.06.2021, 14:49h
SMANJIVANJE I/ILI PODIZANJE GRUDI

Operativni zahvati

Ukoliko je veličina Vaših grudi takva da Vam stvara funkcionalne tegobe poput bolova u kralježnici, pogrbljenosti, nemogućnosti bavljenja sportom te iritacije kože ispod grudi, vjerojatno ste kandidat za operativni zahvat smanjivanja ili redukcije grudi sa ili bez podizanja istih.

OPŠIRNIJE  
ULTRAZVUK DJEČJIH KUKOVA

Rana intervencija

Ultrazvuk dječjih kukova je jednostavna, bezbolna i najprikladnija metoda za rano otkrivanje različitih prirođenih ili kongenitalnih anomalija kukova.

Preporuča se svoj novorođenčadi i dojenčadi u dobi od dva ili tri mjeseca života neovisno o nalazu kliničkog pregleda i koristi se kao svojevrstan screening ili probir koji omogućuje ranu intervenciju u slučaju potrebe. 

OPŠIRNIJE  
TRAKCIJA ILI „RASTEZANJE„ KRALJEŽNICE

Smanjenje pritiska na korjenove živaca

Trakcija podrazumijeva rastezanje kralježnice kontinuiranom silom s ciljem „rastezanja„ zglobova oko međukralježničkog diska. Cilj je smanjiti pritisak na sam disk i njegovu jezgru koja je protrudirala (izbočena) i pritišće ovojnicu kralježnične moždine ili živca. Postupak se izvodi na ekstenzomatu (stol za rastezanje).

OPŠIRNIJE  
BARBOTAGE RAMENA

Tretman ispiranja kalcifikata

Barbotage ramena je tehnika „ispiranja„ kalcifikata u predjelu ramenog zgloba.

Kalcificirajući tendinitis je karakteriziran nakupljanjem kristala kalcijevog fosfata unutar tetiva. Period stvaranja i mirovanja kalcifikata je asimptomatski. Bolovi se javljaju u fazi razgradnje istih.

OPŠIRNIJE  

OBRATITE NAM SE S POVJERENJEM


telefonski na broj +385 22 643 876 ili prijavom na naš online obrazac!
Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg sigurnog online obrasca.

 

NARUČITE SE

 

Molimo ispunite formu kako biste se naručili na liječnički pregled ili uslugu.

Slanjem ovog kontakt obrasca prihvaćate uvjete korištenja stranice, prihvaćate Pravilo o privatnosti i zaštiti podataka i imate najmanje 18 godina.

Obavezna polja označena su zvjezdicom.

Preferirani način kontakta *

Primajte najnovije vijesti o zdravlju i prijavite se na naš newsletter!
Slanjem upita putem ovog obrasca potvrđujete kako ste upoznati s Izjavom o privatnosti Medicinskog centra Vodice i slažete se s njom. Ovime također dajete suglasnost (privolu) za prikupljanje i obradu osobnih podataka navedenih u obrascu, a koji su nam neophodni da bismo mogli udovoljiti Vašem zahtjevu.

KONTAKT


Medicinski centar Vodice

  Magistrala 59, HR-22211.Vodice


  info@mcvodice.hr
  https://www.mcvodice.hr

  +385 22 643 876

  +385 91 604 6780

 

RADNO VRIJEME


Ponedjeljak-Petak: 08:00 - 20:00
Subota: 08:00-13:00
prema dogovoru

PRONAĐITE NAS