Laserskim zrakama do bržeg ozdravljenja

 

 

Laseri u fizikalnoj terapiji

Iako lasere još uvijek vežemo uz znanstvenu fantastiku, oni se već godinama upotrebljavaju u različitim granama medicine. Koriste se za izvođenje različitih zahvata, liječenje bolnih sindroma i sl.

Laseri koji se primjenjuju u fizikalnoj terapiji emitiraju svjetlost koja u suštini predstavlja  elektromagnetsko zračenja iz spektra neionizirajućeg zračenja. 

To je usmjeren snop koherentne monokromatske svjetlosti. Ova svjetlost može biti infracrvena, vidljiva ili ultraljubičasta.

U fizikalnoj medicini se koriste laseri male snage koji ostvaruju biostimulativni efekt bez termičkog efekta i bez promjena na tretiranom tkivu.

Kako i zašto se koristi laser u terapiji?

Terapija laserom uglavnom je namijenjena za analgetske, protuupalne, stimulirajuće ili regenerativne tretmane. Laser se koristi u terapeutske svrhe, jer ima mogućnost  stimuliranja sinteze kolagena. Zašto je ovo dobro, pitate se?! Bržom sintezom kolagena ubrzava se zacjeljivanje rana te se smanjuju ožiljci. Laser zbog svog protuupalnog efekta pozitivno djeluje na otekline te smanjuje i ublažava bol, a ima i toplinsko djelovanje.

Terapija laserom će Vam pomoći i u slučaju jake boli, kao što su npr. migrena i ostale glavobolje ili kod neuralgija, kao i kod kronične boli (bol u križima, vratu, tetivama...). Ovdje treba naglasiti kako je prednost, osim očitog smanjenja boli, i u tome što pacijent ne treba piti razne analgetike ili antireumatike koji opterećuju jetru i cijelo tijelo.

Razlikuju se dvije vrste lasera – hot laseri i cold laseri

Hot laseri imaju visoku snagu i uglavnom se primjenjuju u kirurgiji. Ovi se laseri koriste na primjer pri operacijama očiju, tj. pri liječenju kratkovidnosti i dalekovidnosti. S druge strane, cold ili hladni laseri, koriste se u fizikalnoj medicini i pri rehabilitaciji. Kao što smo spomenuli, ova vrsta lasera pomaže bržem oporavku tkiva, jer djeluje biostimulacijski.

Razna istraživanja su dokazala kako laseri imaju višestruko djelovanje, pa tako utječu na sintezu DNA i stimuliraju sintezu kolagena, potiču stvaranje novih krvnih žila, djeluju stimulirajuće na imunološki sustav, protuupalno i ublažavaju bol. Iako se može propisivati i kao jedina terapijska procedura, laser je najdjelotvorniji kad se koristi s drugim metodama fizikalne terapije.

Brz i jednostavan tretman

Ako Vam liječnik propiše terapiju laserom, ne trebate se brinuti. Tretman je jednostavan i brz.

Vodite računa  da Vam je koža na mjestu koje će se tretirati čista i suha te obrisana alkoholom. Fizioterapeut će voditi računa o tome da laserske zrake ne bi oštetile Vaše oči (zaštitne naočale). Laserska svjetlost se može usmjeravati na jedno mjesto ili se može lagano kružiti s njom po većoj površini, pa ćemo osjetiti toplinu na tretiranom području. Ipak, ako nas koža počne peći, potrebno je odmah upozoriti fizioterapeuta. Ovisno o bolovima, pacijentu se može propisati desetak i više terapija laserom prema preporuci fizijatra.

Iako se po svemu navedenom čini kako su laseri prigodni za sve, ipak nisu. Dakle, osobe koje ne smiju koristiti lasersku terapiju su trudnice i pacijenti sa zloćudnim bolestima.

 

 

 

 

  • Objavljeno: 17.06.2021, 14:49h
GLAUKOM

Tihi kradljivac vida

Glaukom ili „tihi ubojica vida“ je bolest propadanja vidnog živca i živčanih vlakana mrežnice. On je poslije sive mrene najčešći uzrok sljepoće u svijetu. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije čak 4 posto stanovništva (65 milijuna ljudi u svijetu) boluje od glaukoma.

Ova bolest može se javiti u svim dobnim skupinama, ali najčešća je u starosti. Glaukom zovu „tihim ubojicom vida“ zato što osobe koje obole od njega u početku nemaju nikakvih simptoma koji bi upućivali da se nešto loše događa. Najčešće se javlja istovremeno u oba oka, ali u jednom je izraženiji.  

OPŠIRNIJE  
SMANJENJE GRUDI

Redukcijska mamoplastika

Veličina, oblik i proporcija ženskih grudi u značajnoj mjeri djeluju na percepciju vlastitog tijela i osjećaj ženstvenosti.

Velike grudi ne predstavljaju samo estetski već i funkcionalni problem. Mogu uzrokovati bolove u vratu i leđima, kompromitirati disanje zbog pritiska te stvarati poteškoće pri svakodnevnim aktivnostima i tjelovježbi.

OPŠIRNIJE  
OTOKLIZA

Estetska korekcija odstojećih ušiju

Riječ je o plastično-rekonstruktivnom zahvatu kojim se rješava odstojeća uška ili otapostaza.

Otapostaza je prirođena nepravilnost kod koje uške odstoje od ravnine glave više nego što je uobičajeno. Kako razvoj vanjskog uha nije povezan s razvojem srednjeg i unutarnjeg, obično ne postoje udruženi poremećaji sluha. 

OPŠIRNIJE  
Višak kože na trbuhu nakon mršavljenja

Abdominoplastika 

Naša su tijela svojevrstan „zapis“ naših života, odraz su svega što smo godinama unosili u organizam ( hrana, piće, pušenje i dr. ) i načina na koji smo živjeli ( dovoljno kretanja i bavljenje sportom ili sjedilački način života i dr. ). 

Nadalje, genetska predispozicija i neka posebna funkcionalna ( trudnoća ) ili patološka stanja ostavljaju tragove „izvana“ ili „iznutra“. Ove druge možda ne vidimo, ali oni također „odrade„ svoj udio. 

OPŠIRNIJE  

OBRATITE NAM SE S POVJERENJEM


telefonski na broj +385 22 643 876 ili prijavom na naš online obrazac!
Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg sigurnog online obrasca.

 

NARUČITE SE

 

Molimo ispunite formu kako biste se naručili na liječnički pregled ili uslugu.

Slanjem ovog kontakt obrasca prihvaćate uvjete korištenja stranice, prihvaćate Pravilo o privatnosti i zaštiti podataka i imate najmanje 18 godina.

Obavezna polja označena su zvjezdicom.

Preferirani način kontakta *

Primajte najnovije vijesti o zdravlju i prijavite se na naš newsletter!
Slanjem upita putem ovog obrasca potvrđujete kako ste upoznati s Izjavom o privatnosti Medicinskog centra Vodice i slažete se s njom. Ovime također dajete suglasnost (privolu) za prikupljanje i obradu osobnih podataka navedenih u obrascu, a koji su nam neophodni da bismo mogli udovoljiti Vašem zahtjevu.

KONTAKT


Medicinski centar Vodice

  Magistrala 59, HR-22211.Vodice


  info@mcvodice.hr
  https://www.mcvodice.hr

  +385 22 643 876

  +385 91 604 6780

 

RADNO VRIJEME


Ponedjeljak-Petak: 08:00 - 20:00
Subota: 08:00-13:00
prema dogovoru

PRONAĐITE NAS