MEDICINSKA AKUPUNKTURA

 

 

Tradicionalna kineska metoda liječenja

Akupunktura je jedna od glavnih metoda liječenja u tradicionalnoj kineskoj medicini.

Provodi se ubadanjem tankih igala u specifične točke na koži pacijenta čime se nastoji uspostaviti energetska ravnoteža (tzv. de Qi). Naziv potječe od latinskog „acus„ (igla) i „pungere„ (ubadati).

Naime, stara kineska medicina se zasniva na teoriji da postoji „ životna energija„ koja prolazi kroz tijelo preko dvanaest crta, tzv. meridijana. Prema toj teoriji bolest je posljedica energetskog disbalansa, tj. viška ili manjka Qi-ja što se korigira ubadanjem tankih igala u akupunkturne točke. Njihovim mehaničkim „provociranjem„ se nastoji postići promjena u protoku Qi-ja te tako djelovati na bolest.

SZO (Svjetska zdravstvena organizacija) je 1979. godine i službeno uvrstila akupunkturu pod medicinski postupak koji se primjenjuje u liječenju različitih bolesti i poremećaja.

INDIKACIJE ZA PRIMJENU AKUPUNKTURE :

  • migrene, neuralgija n. trigeminusa, periferne neuropatije, vrtoglavice, periferna pareza facijalisa, međurebrene neuralgije, cervikobrahijalni i lumbosakralni sindrom, „ smrznuto„ rame, „ teniski„ lakat, upale paranazalnih sinusa, alergije, anksioznost, nesanica, ovisnost o hrani, odvikavanje od pušenja,...

Akupunktura se provodi ubadanjem tankih iglica u specifične točke na koži (uška i različiti dijelovi tijela). Iglice se ostavljaju 20 - 30 min, a obično se provodi 10 uzastopnih tretmana. Na mjestu uboda se može osjećati blaga nelagoda, toplina, peckanje, trnci i slično.

Prije samog tretmana je neophodno obaviti pregled kod liječnika akupunkturologa koji će na temelju anamneze, kliničke slike, priložene medicinske dokumentacije i samog  pregleda postaviti eventualnu indikaciju za liječenje akupunkturom. Oprez je potreban kod osoba koje imaju bolest srčanih zalistaka, srčane stimulatore (pacemaker), sklonost krvarenju (prirođena ili zbog antikoagulantne terapije), konvulzije, psihičku uznemirenost, kod trudnica (neke točke su zabranjene) ili osoba sa zloćudnim bolestima nakon terapije zračenjem te kod izrazito „slabih„ osoba (anergija).

U našem centru liječenje akupunkturom provodi dr. Ivana Plivelić, spec. anesteziologije i reanimatologije i subspec. intenzivne medicine.

 

 

 

 

 

  • Objavljeno: 13.12.2022, 14:46h
SMANJIVANJE I/ILI PODIZANJE GRUDI

Operativni zahvati

Ukoliko je veličina Vaših grudi takva da Vam stvara funkcionalne tegobe poput bolova u kralježnici, pogrbljenosti, nemogućnosti bavljenja sportom te iritacije kože ispod grudi, vjerojatno ste kandidat za operativni zahvat smanjivanja ili redukcije grudi sa ili bez podizanja istih.

OPŠIRNIJE  
ULTRAZVUK DJEČJIH KUKOVA

Rana intervencija

Ultrazvuk dječjih kukova je jednostavna, bezbolna i najprikladnija metoda za rano otkrivanje različitih prirođenih ili kongenitalnih anomalija kukova.

Preporuča se svoj novorođenčadi i dojenčadi u dobi od dva ili tri mjeseca života neovisno o nalazu kliničkog pregleda i koristi se kao svojevrstan screening ili probir koji omogućuje ranu intervenciju u slučaju potrebe. 

OPŠIRNIJE  
TRAKCIJA ILI „RASTEZANJE„ KRALJEŽNICE

Smanjenje pritiska na korjenove živaca

Trakcija podrazumijeva rastezanje kralježnice kontinuiranom silom s ciljem „rastezanja„ zglobova oko međukralježničkog diska. Cilj je smanjiti pritisak na sam disk i njegovu jezgru koja je protrudirala (izbočena) i pritišće ovojnicu kralježnične moždine ili živca. Postupak se izvodi na ekstenzomatu (stol za rastezanje).

OPŠIRNIJE  
BARBOTAGE RAMENA

Tretman ispiranja kalcifikata

Barbotage ramena je tehnika „ispiranja„ kalcifikata u predjelu ramenog zgloba.

Kalcificirajući tendinitis je karakteriziran nakupljanjem kristala kalcijevog fosfata unutar tetiva. Period stvaranja i mirovanja kalcifikata je asimptomatski. Bolovi se javljaju u fazi razgradnje istih.

OPŠIRNIJE  

OBRATITE NAM SE S POVJERENJEM


telefonski na broj +385 22 643 876 ili prijavom na naš online obrazac!
Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg sigurnog online obrasca.

 

NARUČITE SE

 

Molimo ispunite formu kako biste se naručili na liječnički pregled ili uslugu.

Slanjem ovog kontakt obrasca prihvaćate uvjete korištenja stranice, prihvaćate Pravilo o privatnosti i zaštiti podataka i imate najmanje 18 godina.

Obavezna polja označena su zvjezdicom.

Preferirani način kontakta *

Primajte najnovije vijesti o zdravlju i prijavite se na naš newsletter!
Slanjem upita putem ovog obrasca potvrđujete kako ste upoznati s Izjavom o privatnosti Medicinskog centra Vodice i slažete se s njom. Ovime također dajete suglasnost (privolu) za prikupljanje i obradu osobnih podataka navedenih u obrascu, a koji su nam neophodni da bismo mogli udovoljiti Vašem zahtjevu.

KONTAKT


Medicinski centar Vodice

  Magistrala 59, HR-22211.Vodice


  info@mcvodice.hr
  https://www.mcvodice.hr

  +385 22 643 876

  +385 91 604 6780

 

RADNO VRIJEME


Ponedjeljak-Petak: 08:00 - 20:00
Subota: 08:00-13:00
prema dogovoru

PRONAĐITE NAS