Operacija očne mrene (katarakte)

 

 

Za vid se može reći da je jedno od najvažnijih ljudskih osjeta. Pomoću njega najlakše percipiramo vanjski svijet te se opravdano može reći da različiti poremećaji vida bitno umanjuju kvalitetu ljudskog života. 

Srećom, danas postoje mnoga pomagala poput dioptrijskih  naočala, leća ili  operativnih zahvata  kojima se navedeni poremećaji mogu korigirati.

Osim dioptrije, dobar vid može ugroziti i siva mrena. Zamućenje leće ili siva mrena (katarakta)  je jedna od najčešćih bolesti oka koja se u većini slučajeva  javlja kod osoba starije životne dobi. Mrena nastaje postepeno i ne boli tako da osoba na samom početku njenog javljanja ne primjećuje  bitnu razliku u osjetu vida te često pojavu mrene poistovjećuje sa „staračkom“ dioptrijom. Međutim, s vremenom se leća sve više zamućuje i simptomi postaju sve izraženiji. Nastajanje sive mrene prirodan je proces koji se događa u našem oku i rezultat je starenja leće. Kod nekih je ljudi brži i izraženiji te su tegobe veće.

Simptomi sive mrene

Simptomi katarakte ili sive mrene u prvom redu podrazumijevaju slabiji vid („zamućen pogled„). Na početku se problem donekle može riješiti pomoću dioptrijskih naočala. Ipak, kako vrijeme prolazi, leća se sve više zamućuje, a osoba sve slabije vidi.

Siva mrena se može ukloniti jednostavnom operacijom. Operacija sive mrene jedan je od najsigurnijih i najčešće izvođenih zahvata u svijetu. Izvodi se u lokalnoj anesteziji. Zahvat je bezbolan i prosječno traje od 10 do 15 minuta. Riječ je o brzom i efikasnom zahvatu, bez potencijalnog rizika za pacijenta.

Sam zahvat podrazumijeva odstranjivanje zamućene leće (fakoemulzifikacijska ekstrakcija) te ugradnju bistre, umjetne leće (IOL). Operativni rez je minimalan (1.8-2.75 mm), pa rana brzo cijeli i nije ju potrebno šivati. Nakon operacije pacijent obično bude pod nadzorom u sobi za oporavak 30 minuta do sat vremena, a potom se otpušta kući uz preporuku daljnje terapije (kapi za oči i slično).

Postoperativno slijede tri do četiri pregleda unutar jednog do tri mjeseca.

Da bi oporavak bio što brži i efikasniji liječnic postoperativnoi preporučuju sljedeće:

1) pošteda od fizičkog napora

2) ne trljati oči rukama.

3) prilikom pranja kose i tuširanja  zaštititi oči od iritirajućih sredstava (šampona i sprejeva).

4) ne upravljati motornim vozilima dok oftalmolog to ne dozvoli ( do ponovne uspostave vidne oštrine )

U Medicinskom centru Vodice brinemo o zdravlju vaših očiju primjenom najsofisticiranije oftalmološke opreme te najmodernijih metoda dijagnostike i liječenja bolesti oka.

U našem centru, osim detaljnih oftalmoloških pregleda, možete obaviti manje zahvate i operacije očne mrene u lokalnoj anesteziji. Sve navedeno obavlja stručni medicinski tim na čelu s našom liječnicom, dr. Ivanom Kalauz Surać koja je specijalist  oftalmologije i optometrije s dugogodišnjim radnim iskustvom u šibenskoj bolnici.

 

 

 

 

  • Objavljeno: 27.10.2021, 14:05h
Zaustavite vrijeme i ostanite mladi - Vistabel terapija za bore lica

Bore su sastavni dio života i starenja. Kako starimo tako nam lice gubi kolagen i hijaluron, što je sasvim prirodan proces. Međutim, taj gubitak elastičnosti dovodi do pojave bora.

OPŠIRNIJE  
Fiberendoskopija gornjih dišnih puteva ("pregled kamerom")

Vjerojatno nema osobe koja nekad u životu nije osjetila poteškoće sa sinusima, grlom ili uhom. Ove boljke počnu već u mladoj dobi učestalim upalama grla i začepljenim nosom. Ako se ne liječi, ove poteškoće se ponekad mogu i zakomplicirati te dovesti do problema sa sinusima. Budući da je cijeli sustav – uho, grlo i nos, povezan, onda ne čudi kako začepljen nos može dovesti do poteškoća s ušima ili grlom.

OPŠIRNIJE  
Ginekomastija

Rast grudi kod djevojčica u pubertetu je normalna pojava. Odvija se zbog pojačanog lučenja ženskih spolnih hormona.

Međutim, u rjeđim slučajevima i dječacima u pubertetu mogu početi rasti grudi. 

OPŠIRNIJE  
Iskustva naših korisnika

M.R. (28)

U Medicinskom centru Vodice sam imala zahvat- rinoseptoplastiku (zahvat u kojem su korigirali krivi nos tako da se olakša disanje, a napravljena je i estetska korekcija).

OPŠIRNIJE  

OBRATITE NAM SE S POVJERENJEM


telefonski na broj +385 22 643 876 ili prijavom na naš online obrazac!
Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg sigurnog online obrasca.

 

NARUČITE SE

 

Molimo ispunite formu kako biste se naručili na liječnički pregled ili uslugu.

Slanjem ovog kontakt obrasca prihvaćate uvjete korištenja stranice, prihvaćate Pravilo o privatnosti i zaštiti podataka i imate najmanje 18 godina.

Obavezna polja označena su zvjezdicom.

Preferirani način kontakta *

Primajte najnovije vijesti o zdravlju i prijavite se na naš newsletter!
Slanjem upita putem ovog obrasca potvrđujete kako ste upoznati s Izjavom o privatnosti Medicinskog centra Vodice i slažete se s njom. Ovime također dajete suglasnost (privolu) za prikupljanje i obradu osobnih podataka navedenih u obrascu, a koji su nam neophodni da bismo mogli udovoljiti Vašem zahtjevu.

KONTAKT


Medicinski centar Vodice

  Magistrala 59, HR-22211.Vodice


  info@mcvodice.hr
  https://www.mcvodice.hr

  +385 22 643 876

  +385 91 604 6780

 

RADNO VRIJEME


Ponedjeljak-Petak: 08:00 - 20:00
Subota: 08:00-13:00
prema dogovoru

PRONAĐITE NAS