Operacija očne mrene

 

 

Siva mrena ili katarakta

Za vid se može reći da je jedno od najvažnijih ljudskih osjeta. Pomoću njega najlakše percipiramo vanjski svijet te se opravdano može reći da različiti poremećaji vida bitno umanjuju kvalitetu ljudskog života. 

Srećom, danas postoje mnoga pomagala poput dioptrijskih naočala, leća ili operativnih zahvata kojima se navedeni poremećaji mogu korigirati.

Simptomi sive mrene

Osim dioptrije, dobar vid može ugroziti i siva mrena. Zamućenje leće ili siva mrena (katarakta) je jedna od najčešćih bolesti oka koja se u većini slučajeva javlja kod osoba starije životne dobi. Mrena nastaje postepeno i ne boli tako da osoba na samom početku njenog javljanja ne primjećuje bitnu razliku u osjetu vida te često pojavu mrene poistovjećuje sa „staračkom“ dioptrijom. Međutim, s vremenom se leća sve više zamućuje i simptomi postaju sve izraženiji. Nastajanje sive mrene prirodan je proces koji se događa u našem oku i rezultat je starenja leće. Kod nekih je ljudi brži i izraženiji te su tegobe veće.

Simptomi katarakte ili sive mrene u prvom redu podrazumijevaju slabiji vid („zamućen pogled„). Na početku se problem donekle može riješiti pomoću dioptrijskih naočala. Ipak, kako vrijeme prolazi, leća se sve više zamućuje, a osoba sve slabije vidi.

Operacija sive mrene

Siva mrena se može ukloniti jednostavnom operacijom. Operacija sive mrene jedan je od najsigurnijih i najčešće izvođenih zahvata u svijetu. Izvodi se u lokalnoj anesteziji. Zahvat je bezbolan i prosječno traje od 10 do 15 minuta. Riječ je o brzom i efikasnom zahvatu, bez potencijalnog rizika za pacijenta. Sam zahvat podrazumijeva odstranjivanje zamućene leće (fakoemulzifikacijska ekstrakcija) te ugradnju bistre, umjetne leće (IOL). Operativni rez je minimalan (1.8-2.75 mm), pa rana brzo cijeli i nije ju potrebno šivati. Nakon operacije pacijent obično bude pod nadzorom u sobi za oporavak 30 minuta do sat vremena, a potom se otpušta kući uz preporuku daljnje terapije (kapi za oči i slično).

Oporavak

Postoperativno slijede tri do četiri pregleda unutar jednog do tri mjeseca.

Da bi oporavak bio što brži i efikasniji liječnic postoperativnoi preporučuju sljedeće:

  1. pošteda od fizičkog napora
  2. ne trljati oči rukama
  3. prilikom pranja kose i tuširanja  zaštititi oči od iritirajućih sredstava (šampona i sprejeva)
  4. ne upravljati motornim vozilima dok oftalmolog to ne dozvoli (do ponovne uspostave vidne oštrine)

U Medicinskom centru Vodice brinemo o zdravlju vaših očiju primjenom najsofisticiranije oftalmološke opreme te najmodernijih metoda dijagnostike i liječenja bolesti oka.

U našem centru, osim detaljnih oftalmoloških pregleda, možete obaviti manje zahvate i operacije očne mrene u lokalnoj anesteziji. Sve navedeno obavlja stručni medicinski tim na čelu s našom liječnicom, dr. Ivanom Kalauz Surać koja je specijalist  oftalmologije i optometrije s dugogodišnjim radnim iskustvom u šibenskoj bolnici.

 

 

 

 

  • Objavljeno: 27.10.2021, 14:05h
SMANJIVANJE I/ILI PODIZANJE GRUDI

Operativni zahvati

Ukoliko je veličina Vaših grudi takva da Vam stvara funkcionalne tegobe poput bolova u kralježnici, pogrbljenosti, nemogućnosti bavljenja sportom te iritacije kože ispod grudi, vjerojatno ste kandidat za operativni zahvat smanjivanja ili redukcije grudi sa ili bez podizanja istih.

OPŠIRNIJE  
ULTRAZVUK DJEČJIH KUKOVA

Rana intervencija

Ultrazvuk dječjih kukova je jednostavna, bezbolna i najprikladnija metoda za rano otkrivanje različitih prirođenih ili kongenitalnih anomalija kukova.

Preporuča se svoj novorođenčadi i dojenčadi u dobi od dva ili tri mjeseca života neovisno o nalazu kliničkog pregleda i koristi se kao svojevrstan screening ili probir koji omogućuje ranu intervenciju u slučaju potrebe. 

OPŠIRNIJE  
TRAKCIJA ILI „RASTEZANJE„ KRALJEŽNICE

Smanjenje pritiska na korjenove živaca

Trakcija podrazumijeva rastezanje kralježnice kontinuiranom silom s ciljem „rastezanja„ zglobova oko međukralježničkog diska. Cilj je smanjiti pritisak na sam disk i njegovu jezgru koja je protrudirala (izbočena) i pritišće ovojnicu kralježnične moždine ili živca. Postupak se izvodi na ekstenzomatu (stol za rastezanje).

OPŠIRNIJE  
BARBOTAGE RAMENA

Tretman ispiranja kalcifikata

Barbotage ramena je tehnika „ispiranja„ kalcifikata u predjelu ramenog zgloba.

Kalcificirajući tendinitis je karakteriziran nakupljanjem kristala kalcijevog fosfata unutar tetiva. Period stvaranja i mirovanja kalcifikata je asimptomatski. Bolovi se javljaju u fazi razgradnje istih.

OPŠIRNIJE  

OBRATITE NAM SE S POVJERENJEM


telefonski na broj +385 22 643 876 ili prijavom na naš online obrazac!
Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg sigurnog online obrasca.

 

NARUČITE SE

 

Molimo ispunite formu kako biste se naručili na liječnički pregled ili uslugu.

Slanjem ovog kontakt obrasca prihvaćate uvjete korištenja stranice, prihvaćate Pravilo o privatnosti i zaštiti podataka i imate najmanje 18 godina.

Obavezna polja označena su zvjezdicom.

Preferirani način kontakta *

Primajte najnovije vijesti o zdravlju i prijavite se na naš newsletter!
Slanjem upita putem ovog obrasca potvrđujete kako ste upoznati s Izjavom o privatnosti Medicinskog centra Vodice i slažete se s njom. Ovime također dajete suglasnost (privolu) za prikupljanje i obradu osobnih podataka navedenih u obrascu, a koji su nam neophodni da bismo mogli udovoljiti Vašem zahtjevu.

KONTAKT


Medicinski centar Vodice

  Magistrala 59, HR-22211.Vodice


  info@mcvodice.hr
  https://www.mcvodice.hr

  +385 22 643 876

  +385 91 604 6780

 

RADNO VRIJEME


Ponedjeljak-Petak: 08:00 - 20:00
Subota: 08:00-13:00
prema dogovoru

PRONAĐITE NAS