OPERACIJA SIVE MRENE ILI KATARAKTE

 

 

Zahvat kojim se odstranjuje zamućena prirodna očna leća

Operacija očne mrene je jedan od najsigurnijih operativnih zahvata u medicini.

Tijekom ovog zahvata se odstranjuje zamućena prirodna očna leća, a umjesto nje se ugrađuje umjetna. Naime, prirodna očna leća je potpuno prozirna i sudjeluje u lomu zraka svjetla koje ulaskom u oko završavaju na tzv. žutoj pjegi koja je centralno mjesto vida na očnoj pozadini. 

Određivanje dioptrijske vrijednosti intraokularne leće

Prirodna leća ima određenu dioptrijsku snagu koja je promjenjiva i ovisi o tome je li oko prilagođeno za gledanje u daljinu ili blizinu. S tim u svezi umjetna intraokularna leća koja se ugrađuje u oko ima svoju dioptrijsku vrijednost koju treba izračunati prije same operacije. Određivanje dioptrijske vrijednosti intraokularne leće se zove BIOMETRIJA. To je ultrazvučna pretraga kojom se određuje duljina očne jabučice. Često oftalmolozi pod pojmom biometrije podrazumijevaju i KERATOMETRIJU kojom se dobiju dioptrijske vrijednosti rožnice. Pomoću podataka o duljini očne jabučice ( biometrija ) i dioptrijske zakriljenosti rožnice( keratometrija ) izračunava se dioptijska vrijednost umjetne leće koja se ugrađuje u oko pri operaciji sive mrene.

Ultrazvučna metoda fakoemulzifikacije očne leće 

Operacija sive mrene se izvodi u lokalnoj anesteziji (pacijent ne osjeća bol, ali osjeti dodire na oku) ultrazvučnom metodom fakoemulzifikacije očne leće (PHACO). U oko se ulazi kroz dva ili tri otvora na rožnici koji su manji od 3 mm, pa ne zahtijevaju šivanje i ubrzavaju postoperativni oporavak. Ultrazvučna sonda usitnjava dijelove stare zamućene leće te ih isisava iz oka. Nakon uklanjanja prirodne leće u oko se ugrađuje umjetna. Cijeli postupak traje oko 15-30 min. Nakon operacije oko se zatvori (okluzivni zavoj), a slijedeći dan se previja. Tijekom prvih postoperativnih dana u oči se ukapavaju kapi i primjenjuje antibiotska mast koje sprečavaju razvoj upale i ubrzavaju oporavak.

U našem centru operacije očne mrene izvode dr. Ivana Kalauz Surać i dr. Marijana Bašić Halužan.

Obje liječnice su specijalisti oftalmologije i optometrije s dugogodišnjim iskustvom te velikim brojem uspješnih operacija sive mrene i zadovoljnih pacijenata.

 

 

 

 

  • Objavljeno: 11.01.2024, 13:30h
SMANJIVANJE I/ILI PODIZANJE GRUDI

Operativni zahvati

Ukoliko je veličina Vaših grudi takva da Vam stvara funkcionalne tegobe poput bolova u kralježnici, pogrbljenosti, nemogućnosti bavljenja sportom te iritacije kože ispod grudi, vjerojatno ste kandidat za operativni zahvat smanjivanja ili redukcije grudi sa ili bez podizanja istih.

OPŠIRNIJE  
ULTRAZVUK DJEČJIH KUKOVA

Rana intervencija

Ultrazvuk dječjih kukova je jednostavna, bezbolna i najprikladnija metoda za rano otkrivanje različitih prirođenih ili kongenitalnih anomalija kukova.

Preporuča se svoj novorođenčadi i dojenčadi u dobi od dva ili tri mjeseca života neovisno o nalazu kliničkog pregleda i koristi se kao svojevrstan screening ili probir koji omogućuje ranu intervenciju u slučaju potrebe. 

OPŠIRNIJE  
TRAKCIJA ILI „RASTEZANJE„ KRALJEŽNICE

Smanjenje pritiska na korjenove živaca

Trakcija podrazumijeva rastezanje kralježnice kontinuiranom silom s ciljem „rastezanja„ zglobova oko međukralježničkog diska. Cilj je smanjiti pritisak na sam disk i njegovu jezgru koja je protrudirala (izbočena) i pritišće ovojnicu kralježnične moždine ili živca. Postupak se izvodi na ekstenzomatu (stol za rastezanje).

OPŠIRNIJE  
BARBOTAGE RAMENA

Tretman ispiranja kalcifikata

Barbotage ramena je tehnika „ispiranja„ kalcifikata u predjelu ramenog zgloba.

Kalcificirajući tendinitis je karakteriziran nakupljanjem kristala kalcijevog fosfata unutar tetiva. Period stvaranja i mirovanja kalcifikata je asimptomatski. Bolovi se javljaju u fazi razgradnje istih.

OPŠIRNIJE  

OBRATITE NAM SE S POVJERENJEM


telefonski na broj +385 22 643 876 ili prijavom na naš online obrazac!
Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg sigurnog online obrasca.

 

NARUČITE SE

 

Molimo ispunite formu kako biste se naručili na liječnički pregled ili uslugu.

Slanjem ovog kontakt obrasca prihvaćate uvjete korištenja stranice, prihvaćate Pravilo o privatnosti i zaštiti podataka i imate najmanje 18 godina.

Obavezna polja označena su zvjezdicom.

Preferirani način kontakta *

Primajte najnovije vijesti o zdravlju i prijavite se na naš newsletter!
Slanjem upita putem ovog obrasca potvrđujete kako ste upoznati s Izjavom o privatnosti Medicinskog centra Vodice i slažete se s njom. Ovime također dajete suglasnost (privolu) za prikupljanje i obradu osobnih podataka navedenih u obrascu, a koji su nam neophodni da bismo mogli udovoljiti Vašem zahtjevu.

KONTAKT


Medicinski centar Vodice

  Magistrala 59, HR-22211.Vodice


  info@mcvodice.hr
  https://www.mcvodice.hr

  +385 22 643 876

  +385 91 604 6780

 

RADNO VRIJEME


Ponedjeljak-Petak: 08:00 - 20:00
Subota: 08:00-13:00
prema dogovoru

PRONAĐITE NAS