SINDROM KARPALNOG KANALA

 

 

Riješite se boli brzim i jednostavnim zahvatom

Sindrom karpalnog kanala ili tunela je uzrokovan pritiskom ( kompresijom ) živca medianusa u kanalu koji prolazi donjim dijelom podlaktice u predjelu ručnog zgloba do šake. 

Kroz spomenuti kanal prolaze tetive različitih mišića i krvne žile. Uslijed zadebljanja ovojnica tetiva zbog različitih uzroka ( naprezanje ruke, dugotrajni rad na tastaturi kompjutera, reumatoidni artritis, dijabetes, trudnoća i dr. ) reducira se volumen karpalnog kanala i vrši kompresija medianusa i krvnih žila koje ga opskrbljuju. Dugoročno dolazi dotrajnog oštećenja živca uslijed smanjene opskrbe krvlju.

Živac medianus ima osjetnu i motoričku funkciju. Osjetno inervira najveći dio šake, a motorički dio mišićne izbočine u predjelu korijena palca sa strane dlana.

Simptomi sindroma karpalnog kanala 

Simptomi sindroma karpalnog kanala ovise o trajanju i jačini pritiska na živac medianus. U 80 % pacijenata se pojavljuju smetnje osjeta poput trnaca ( parestezija) prva tri prsta i polovine četvrtog prsta ruke. Poslije se javlja hipoestezija ( slabiji osjet ), a u uznapredovalom stadiju anestezija ( stanje bez osjeta ). Također se javlja bol karaktera pečenja i probadanja ( neuropatska ) koja je naročito izražena tijekom noći. Ima tendenciju širenja preko ručnog zgloba u dlan i rste ili pak isijava prema laktu i ramenima.Smanjuju se motorička snaga i stisak šake te javljaju nesigurnost i nespretnost pokreta i hvatanja prstima i palcem što otežava svakodnevne aktivnosti. U poodmakloj fazi pacijentima ispadaju predmeti iz šake, a gubi se i osjet topline uslijed čega nastaju i opekline.

Dijagnoza 

Dijagnoza se postavlja na temelju pregleda ( Tinelov, Phalenov i Bilićev test ), kliničke slike, EMNG-a i magnetske rezonance karpalnog kanala.

Liječenje

Liječenje je u početnoj fazi konzervativno ( fizikalna terapija, imobilizacija ručnog zgloba, nesteroidni antireumatici, kortikosteroidne injekcije ili pak liječenje osnovne bolesti, npr. reumatoidnog artritisa )

Operativno liječenje podrazumijeva uklanjanje mehaničke kompresije živca u karpalnom tunelu presijecanjem karpalnog ligamenta. Posrijedi je brz i efikasan zahvat koji se uglavnom izvodi u lokalnoj anesteziji i u najvećem broju slučajeva odmah oslobađa pacijenta svih tegoba.

 

 

 

 

  • Objavljeno: 14.02.2022, 14:43h
GLAUKOM

Tihi kradljivac vida

Glaukom ili „tihi ubojica vida“ je bolest propadanja vidnog živca i živčanih vlakana mrežnice. On je poslije sive mrene najčešći uzrok sljepoće u svijetu. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije čak 4 posto stanovništva (65 milijuna ljudi u svijetu) boluje od glaukoma.

Ova bolest može se javiti u svim dobnim skupinama, ali najčešća je u starosti. Glaukom zovu „tihim ubojicom vida“ zato što osobe koje obole od njega u početku nemaju nikakvih simptoma koji bi upućivali da se nešto loše događa. Najčešće se javlja istovremeno u oba oka, ali u jednom je izraženiji.  

OPŠIRNIJE  
SMANJENJE GRUDI

Redukcijska mamoplastika

Veličina, oblik i proporcija ženskih grudi u značajnoj mjeri djeluju na percepciju vlastitog tijela i osjećaj ženstvenosti.

Velike grudi ne predstavljaju samo estetski već i funkcionalni problem. Mogu uzrokovati bolove u vratu i leđima, kompromitirati disanje zbog pritiska te stvarati poteškoće pri svakodnevnim aktivnostima i tjelovježbi.

OPŠIRNIJE  
OTOKLIZA

Estetska korekcija odstojećih ušiju

Riječ je o plastično-rekonstruktivnom zahvatu kojim se rješava odstojeća uška ili otapostaza.

Otapostaza je prirođena nepravilnost kod koje uške odstoje od ravnine glave više nego što je uobičajeno. Kako razvoj vanjskog uha nije povezan s razvojem srednjeg i unutarnjeg, obično ne postoje udruženi poremećaji sluha. 

OPŠIRNIJE  
Višak kože na trbuhu nakon mršavljenja

Abdominoplastika 

Naša su tijela svojevrstan „zapis“ naših života, odraz su svega što smo godinama unosili u organizam ( hrana, piće, pušenje i dr. ) i načina na koji smo živjeli ( dovoljno kretanja i bavljenje sportom ili sjedilački način života i dr. ). 

Nadalje, genetska predispozicija i neka posebna funkcionalna ( trudnoća ) ili patološka stanja ostavljaju tragove „izvana“ ili „iznutra“. Ove druge možda ne vidimo, ali oni također „odrade„ svoj udio. 

OPŠIRNIJE  

OBRATITE NAM SE S POVJERENJEM


telefonski na broj +385 22 643 876 ili prijavom na naš online obrazac!
Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg sigurnog online obrasca.

 

NARUČITE SE

 

Molimo ispunite formu kako biste se naručili na liječnički pregled ili uslugu.

Slanjem ovog kontakt obrasca prihvaćate uvjete korištenja stranice, prihvaćate Pravilo o privatnosti i zaštiti podataka i imate najmanje 18 godina.

Obavezna polja označena su zvjezdicom.

Preferirani način kontakta *

Primajte najnovije vijesti o zdravlju i prijavite se na naš newsletter!
Slanjem upita putem ovog obrasca potvrđujete kako ste upoznati s Izjavom o privatnosti Medicinskog centra Vodice i slažete se s njom. Ovime također dajete suglasnost (privolu) za prikupljanje i obradu osobnih podataka navedenih u obrascu, a koji su nam neophodni da bismo mogli udovoljiti Vašem zahtjevu.

KONTAKT


Medicinski centar Vodice

  Magistrala 59, HR-22211.Vodice


  info@mcvodice.hr
  https://www.mcvodice.hr

  +385 22 643 876

  +385 91 604 6780

 

RADNO VRIJEME


Ponedjeljak-Petak: 08:00 - 20:00
Subota: 08:00-13:00
prema dogovoru

PRONAĐITE NAS