SINDROM KARPALNOG KANALA

 

 

Riješite se boli brzim i jednostavnim zahvatom

Sindrom karpalnog kanala ili tunela je uzrokovan pritiskom ( kompresijom ) živca medianusa u kanalu koji prolazi donjim dijelom podlaktice u predjelu ručnog zgloba do šake. 

Kroz spomenuti kanal prolaze tetive različitih mišića i krvne žile. Uslijed zadebljanja ovojnica tetiva zbog različitih uzroka ( naprezanje ruke, dugotrajni rad na tastaturi kompjutera, reumatoidni artritis, dijabetes, trudnoća i dr. ) reducira se volumen karpalnog kanala i vrši kompresija medianusa i krvnih žila koje ga opskrbljuju. Dugoročno dolazi dotrajnog oštećenja živca uslijed smanjene opskrbe krvlju.

Živac medianus ima osjetnu i motoričku funkciju. Osjetno inervira najveći dio šake, a motorički dio mišićne izbočine u predjelu korijena palca sa strane dlana.

Simptomi sindroma karpalnog kanala 

Simptomi sindroma karpalnog kanala ovise o trajanju i jačini pritiska na živac medianus. U 80 % pacijenata se pojavljuju smetnje osjeta poput trnaca ( parestezija) prva tri prsta i polovine četvrtog prsta ruke. Poslije se javlja hipoestezija ( slabiji osjet ), a u uznapredovalom stadiju anestezija ( stanje bez osjeta ). Također se javlja bol karaktera pečenja i probadanja ( neuropatska ) koja je naročito izražena tijekom noći. Ima tendenciju širenja preko ručnog zgloba u dlan i rste ili pak isijava prema laktu i ramenima.Smanjuju se motorička snaga i stisak šake te javljaju nesigurnost i nespretnost pokreta i hvatanja prstima i palcem što otežava svakodnevne aktivnosti. U poodmakloj fazi pacijentima ispadaju predmeti iz šake, a gubi se i osjet topline uslijed čega nastaju i opekline.

Dijagnoza 

Dijagnoza se postavlja na temelju pregleda ( Tinelov, Phalenov i Bilićev test ), kliničke slike, EMNG-a i magnetske rezonance karpalnog kanala.

Liječenje

Liječenje je u početnoj fazi konzervativno ( fizikalna terapija, imobilizacija ručnog zgloba, nesteroidni antireumatici, kortikosteroidne injekcije ili pak liječenje osnovne bolesti, npr. reumatoidnog artritisa )

Operativno liječenje podrazumijeva uklanjanje mehaničke kompresije živca u karpalnom tunelu presijecanjem karpalnog ligamenta. Posrijedi je brz i efikasan zahvat koji se uglavnom izvodi u lokalnoj anesteziji i u najvećem broju slučajeva odmah oslobađa pacijenta svih tegoba.

 

 

 

 

  • Objavljeno: 14.02.2022, 14:43h
SMANJIVANJE I/ILI PODIZANJE GRUDI

Operativni zahvati

Ukoliko je veličina Vaših grudi takva da Vam stvara funkcionalne tegobe poput bolova u kralježnici, pogrbljenosti, nemogućnosti bavljenja sportom te iritacije kože ispod grudi, vjerojatno ste kandidat za operativni zahvat smanjivanja ili redukcije grudi sa ili bez podizanja istih.

OPŠIRNIJE  
ULTRAZVUK DJEČJIH KUKOVA

Rana intervencija

Ultrazvuk dječjih kukova je jednostavna, bezbolna i najprikladnija metoda za rano otkrivanje različitih prirođenih ili kongenitalnih anomalija kukova.

Preporuča se svoj novorođenčadi i dojenčadi u dobi od dva ili tri mjeseca života neovisno o nalazu kliničkog pregleda i koristi se kao svojevrstan screening ili probir koji omogućuje ranu intervenciju u slučaju potrebe. 

OPŠIRNIJE  
TRAKCIJA ILI „RASTEZANJE„ KRALJEŽNICE

Smanjenje pritiska na korjenove živaca

Trakcija podrazumijeva rastezanje kralježnice kontinuiranom silom s ciljem „rastezanja„ zglobova oko međukralježničkog diska. Cilj je smanjiti pritisak na sam disk i njegovu jezgru koja je protrudirala (izbočena) i pritišće ovojnicu kralježnične moždine ili živca. Postupak se izvodi na ekstenzomatu (stol za rastezanje).

OPŠIRNIJE  
BARBOTAGE RAMENA

Tretman ispiranja kalcifikata

Barbotage ramena je tehnika „ispiranja„ kalcifikata u predjelu ramenog zgloba.

Kalcificirajući tendinitis je karakteriziran nakupljanjem kristala kalcijevog fosfata unutar tetiva. Period stvaranja i mirovanja kalcifikata je asimptomatski. Bolovi se javljaju u fazi razgradnje istih.

OPŠIRNIJE  

OBRATITE NAM SE S POVJERENJEM


telefonski na broj +385 22 643 876 ili prijavom na naš online obrazac!
Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg sigurnog online obrasca.

 

NARUČITE SE

 

Molimo ispunite formu kako biste se naručili na liječnički pregled ili uslugu.

Slanjem ovog kontakt obrasca prihvaćate uvjete korištenja stranice, prihvaćate Pravilo o privatnosti i zaštiti podataka i imate najmanje 18 godina.

Obavezna polja označena su zvjezdicom.

Preferirani način kontakta *

Primajte najnovije vijesti o zdravlju i prijavite se na naš newsletter!
Slanjem upita putem ovog obrasca potvrđujete kako ste upoznati s Izjavom o privatnosti Medicinskog centra Vodice i slažete se s njom. Ovime također dajete suglasnost (privolu) za prikupljanje i obradu osobnih podataka navedenih u obrascu, a koji su nam neophodni da bismo mogli udovoljiti Vašem zahtjevu.

KONTAKT


Medicinski centar Vodice

  Magistrala 59, HR-22211.Vodice


  info@mcvodice.hr
  https://www.mcvodice.hr

  +385 22 643 876

  +385 91 604 6780

 

RADNO VRIJEME


Ponedjeljak-Petak: 08:00 - 20:00
Subota: 08:00-13:00
prema dogovoru

PRONAĐITE NAS