SINDROM KARPALNOG KANALA

 

 

Kompresija ili pritisak nervus medianusa u karpalnom tunelu zapešća

Sindrom karpalnog kanala je poremećaj koji nastaje zbog kompresije ili pritiska nervus medianusa u karpalnom tunelu zapešća.

Obično se javlja od 30. do 50. godine, češće u ženskoj populaciji, zatim kod ljudi koji puno vremena rade s kompjuterom (koriste miš) zbog specifičnog položaja šake. Drugi mogući uzroci su različiti artritisi, dijabetes, trudnoća uz edem ili otok ovojnica tetiva koji nastaje zbog hormonskih promjena,...
 

Klinička slika

Javljaju se bolovi u šaci i zapešću praćeni trnjenjem i parestezijama u inervacijskom području nervus medianusa (palac, kažiprst, srednji prst te radijalna polovica četvrtog prsta šake). Bolovi su naročito izraženi noću, pa se pacijenti bude i tresu ruke kako bi smanjili bolove i opet vratili osjet. U poodmaklom stadiju bolesti dolazi do atrofije mišića tenara šake te slabije pokretljivosti palca.

Dijagnoza

Na dijagnozu upućuje klinička slika, Tinelov i Phalenov znak, EMNG ruku (ispitivanje živčane provodljivosti perifernih živaca ruku, a među njima i n. medianusa) ili magnetska rezonanca.

Liječenje

Olakšanje se postiže promjenom položaja tipkovnice računala i sličnim ergonomskim intervencijama. Postavlja se lagana neutralna udlaga, posebno noću. Ordiniraju se analgetici (paracetamol, NSARI). Ako sve navedene mjere nisu dovoljne za ublažavanje simptoma, u karpalni kanal se injicira kortikosteroid ( 2-3 mL deksametazona od 4 mg/mL ). 
Ukoliko parestezije i bolovi i dalje perzistiraju ili je nastupila mišićna slabost šake i  atrofija mišića tenara, sindrom karpalnog kanala je potrebno liječiti kirurškim putem pri čemu se uklanja kompresija, to jest pritisak na n. medianus.

U našem centru operacije karpalnog kanala uspješno obavlja prof. dr. sc. Krešimir Bulić, specijalist plastične, estetske i rekonstruktivne kirurgije.
Kako se operacija izvodi u lokalnoj anesteziji, nije potrebna posebna preoperativna priprema pacijenta. Sam zahvat traje oko pola sata, a pacijenti se ubrzo nakon zahvata otpuštaju kući.

 

 

 

 

 

  • Objavljeno: 26.09.2022, 13:39h
SMANJIVANJE I/ILI PODIZANJE GRUDI

Operativni zahvati

Ukoliko je veličina Vaših grudi takva da Vam stvara funkcionalne tegobe poput bolova u kralježnici, pogrbljenosti, nemogućnosti bavljenja sportom te iritacije kože ispod grudi, vjerojatno ste kandidat za operativni zahvat smanjivanja ili redukcije grudi sa ili bez podizanja istih.

OPŠIRNIJE  
ULTRAZVUK DJEČJIH KUKOVA

Rana intervencija

Ultrazvuk dječjih kukova je jednostavna, bezbolna i najprikladnija metoda za rano otkrivanje različitih prirođenih ili kongenitalnih anomalija kukova.

Preporuča se svoj novorođenčadi i dojenčadi u dobi od dva ili tri mjeseca života neovisno o nalazu kliničkog pregleda i koristi se kao svojevrstan screening ili probir koji omogućuje ranu intervenciju u slučaju potrebe. 

OPŠIRNIJE  
TRAKCIJA ILI „RASTEZANJE„ KRALJEŽNICE

Smanjenje pritiska na korjenove živaca

Trakcija podrazumijeva rastezanje kralježnice kontinuiranom silom s ciljem „rastezanja„ zglobova oko međukralježničkog diska. Cilj je smanjiti pritisak na sam disk i njegovu jezgru koja je protrudirala (izbočena) i pritišće ovojnicu kralježnične moždine ili živca. Postupak se izvodi na ekstenzomatu (stol za rastezanje).

OPŠIRNIJE  
BARBOTAGE RAMENA

Tretman ispiranja kalcifikata

Barbotage ramena je tehnika „ispiranja„ kalcifikata u predjelu ramenog zgloba.

Kalcificirajući tendinitis je karakteriziran nakupljanjem kristala kalcijevog fosfata unutar tetiva. Period stvaranja i mirovanja kalcifikata je asimptomatski. Bolovi se javljaju u fazi razgradnje istih.

OPŠIRNIJE  

OBRATITE NAM SE S POVJERENJEM


telefonski na broj +385 22 643 876 ili prijavom na naš online obrazac!
Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg sigurnog online obrasca.

 

NARUČITE SE

 

Molimo ispunite formu kako biste se naručili na liječnički pregled ili uslugu.

Slanjem ovog kontakt obrasca prihvaćate uvjete korištenja stranice, prihvaćate Pravilo o privatnosti i zaštiti podataka i imate najmanje 18 godina.

Obavezna polja označena su zvjezdicom.

Preferirani način kontakta *

Primajte najnovije vijesti o zdravlju i prijavite se na naš newsletter!
Slanjem upita putem ovog obrasca potvrđujete kako ste upoznati s Izjavom o privatnosti Medicinskog centra Vodice i slažete se s njom. Ovime također dajete suglasnost (privolu) za prikupljanje i obradu osobnih podataka navedenih u obrascu, a koji su nam neophodni da bismo mogli udovoljiti Vašem zahtjevu.

KONTAKT


Medicinski centar Vodice

  Magistrala 59, HR-22211.Vodice


  info@mcvodice.hr
  https://www.mcvodice.hr

  +385 22 643 876

  +385 91 604 6780

 

RADNO VRIJEME


Ponedjeljak-Petak: 08:00 - 20:00
Subota: 08:00-13:00
prema dogovoru

PRONAĐITE NAS