Što napraviti kad nas „stisne“ vrat?

 

 

Vjerojatno  nema odrasle osobe koju barem jednom u životu nije „stisnuo“ vrat.

Ovo je neugodna situacija koja nam donekle smanjuje i kvalitetu života, jer osjećamo stalnu bol, a često ne možemo okrenuti ni glavu, što može otežati ili čak onemogućiti svakodnevne aktivnosti.

Zašto uopće boli vrat ?

Sjedilački način života, ozljede, različite bolesti i sl. mogu biti uzrok neugodne boli u vratu koja može potrajati.

Bolovi u vratu najčešće nastaju kao posljedica upale, ozljede ili razvoja nekih abnormalnosti u području ligamenata, mišića ili kostiju vrata.

 

Najčešći uzrok pojave bolova u vratu jest pogrešan položaj tijela

Sjedilački način života, kojeg u današnje vrijeme vodi velik broj ljudi najveći je „krivac“ za bol u vratu. Pogrešan položaj glave, dugo gledanje u ekran, nepravilno sjedenje, rad u uredu  – sve ovo može dovesti do osjećaja ukočenosti vrata.

Naime, vratni mišići i ligamenti se zbog lošeg položaja „krive“ i istežu te se time opterećuju što za posljedicu rezultira boli u vratu.

Vrat može boljeti i zbog trzajne ozljede ili udarca. Ovaj dio tijela jako je osjetljiv na ozljede jer je riječ o osjetljivom tkivu i mišićima. Kod udarca, pada ili jakog trzaja lako dolazi do istezanja mišića i ligamenata, a može doći čak i do pomicanja diskova u kralježnici što u konačnici dovodi do jake boli.

Ostali uzroci vratobolje mogu biti različiti upalni procesi poput meningitisa, zatim srčani udar ili infarkt miokarda, izražena osteoporoza, fibromialgija,...

Meningitis je upala tankog tkiva koje okružuje mozak i leđnu moždinu te dolazi do jakih bolova i ukočenosti vrata uz koje se još kao simptomi javljaju i visoka temperature, groznica i glavobolja.

Srčani udar se ponekad može manifestirati i kroz bol u vratu. Ipak, uz ovaj, javljaju se i drugi simptomi; kratkoća daha, mučnina, znojenje, bol u ruci…

Osteoporoza i reumatoidni artritis su bolesti koje zahvaćaju zglobove, a samim time kralježnica, kosti i zglobovi u vratu i ramenima nisu pošteđeni.

U slučaju fibromialgije, bolovi se javljaju u vratu, ali i ostatku tijela. Pored bolova, osoba je kronično umorna, ima jake migrene i probleme sa spavanjem.

 

Kako si pomoći?

Postoje razne vježbe kojima si možemo pomoći kako bismo smanjili bol u vratu.

One uključuju vježbe istezanja vrata, odnosno pomicanje glave naprijed-nazad, lijevo-desno, rotaciju glave, a možemo rotirati i ramena naprijed-nazad.

Sve ove vježbe pospješuju cirkulaciju u predjelu vrata i ramena te mogu smanjiti bol i ojačati mišiće vrata.

Ipak, ono na što bismo trebali paziti je naš položaj tijela dok radimo. Dakle, ako radimo uredski posao, potrebno je namjestiti stolicu, tipkovnicu i ekran računala kako bismo imali idealan položaj tijela u kojem nećemo opterećivati vrat i u kojem ćemo sjediti pravilno.

 

Što ako ništa ne pomaže?

Ako ništa od navedenog ne pomaže i bol u vratu se pretvori u kroničnu bol, tada je potrebno potražiti pomoć liječnika.

Liječnik obiteljske medicine može nas uputiti u daljnje pretrage te na rehabilitaciju. Potrebno je dogovoriti pregled kod fizijatra koji će, ovisno o bolovima i problemu, odrediti najbolju terapiju primjenom koje će se opustiti bolni mišići i potaknuti cirkulacija.

Fizikalna terapija često uključuje tretiranje bolnog područja strujom i laserom što dubinski masira i olakšava pritisak bolnog područja.

Isto tako može se koristiti i ultrazvuk, magnetoterapija, infracrvene lampe…

Sve ove tehnike opustit će mišiće i ukloniti bol, ali najvažnije je znati da si moramo pomoći sami kako se nakon terapije opet sve ne bi vratilo na staro.

 

 

  • Objavljeno: 25.05.2021, 14:10h
Iskustva naših korisnika

Ivana B. (33)

Medicinski centar Vodice odabrala sam kao mjesto za operaciju koja mi je bila potrebna i jako sam zadovoljna. 

OPŠIRNIJE  
Laserskim zrakama do bržeg ozdravljenja

Iako lasere još uvijek vežemo uz znanstvenu fantastiku, oni se već godinama upotrebljavaju u različitim granama medicine.

Koriste se za izvođenje različitih zahvata, liječenje bolnih sindroma i sl.

OPŠIRNIJE  
Iskustva naših korisnika

I.Š. (31)

Zaista sam jako zadovoljna cjelokupnim dojmom i iskustvom. 

OPŠIRNIJE  
Kako se pripremiti za operaciju?

Svaka estetska operacija zahtijeva određenu preoperativnu obradu i pripremu pacijenta, posebno ako je riječ o operaciji koja se obavlja u općoj anesteziji.

Mnogi smatraju estetske zahvate  „manje ozbiljnim“ operacijama, ali to je daleko od istine.

OPŠIRNIJE  

OBRATITE NAM SE S POVJERENJEM


telefonski na broj +385 22 643 876 ili prijavom na naš online obrazac!
Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg sigurnog online obrasca.

 

NARUČITE SE

 

Molimo ispunite formu kako biste se naručili na liječnički pregled ili uslugu.

Slanjem ovog kontakt obrasca prihvaćate uvjete korištenja stranice, prihvaćate Pravilo o privatnosti i zaštiti podataka i imate najmanje 18 godina.

Obavezna polja označena su zvjezdicom.

Preferirani način kontakta *

Primajte najnovije vijesti o zdravlju i prijavite se na naš newsletter!
Slanjem upita putem ovog obrasca potvrđujete kako ste upoznati s Izjavom o privatnosti Medicinskog centra Vodice i slažete se s njom. Ovime također dajete suglasnost (privolu) za prikupljanje i obradu osobnih podataka navedenih u obrascu, a koji su nam neophodni da bismo mogli udovoljiti Vašem zahtjevu.

KONTAKT


Medicinski centar Vodice

  Magistrala 59, HR-22211.Vodice


  info@mcvodice.hr
  https://www.mcvodice.hr

  +385 22 643 876

  +385 91 604 6780

 

RADNO VRIJEME


Ponedjeljak-Petak: 08:00 - 20:00
Subota: 08:00-13:00
prema dogovoru

PRONAĐITE NAS