TERAPIJA UDARNIM VALOM

 

 

ESWL- Extracorporeal Shockwave Therapy 

Terapijski postupak koji koristi pneumatski izvor mehaničkih udarnih valova koji se preko posebne sonde prenose do bolnog područja.

Ovim se postupkom stimulira stanični metabolizam, razbijaju nakupine kalcijevih kristala u mekim tkivima te smanjuje bolna osjetljivost. 

ESWL mijenjanjem okoliša stanice stimulira otpuštanje endorfina koji blokira prijenos bolnih podražaja. Potiče se promjena kronične u akutnu upalu te se tako aktiviraju mehanizmi samoozdravljenja. Terapija udarnim valom je odlično neinvazivno rješenje za kroničnu bol u zglobovima. Ta terapija je svojevrstan okidač (trigger) za procese cijeljenja koji se nastavljaju odvijati u tijelu i nekoliko tjedana nakon tretmana.

Indikacije za terapiju udarnim valom:

  • teniski lakat (lateralnmi epikondilitis)
  • golferski lakat (medijalni epikondilitis)
  • skakačko koljeno (patelarni apicitis)
  • petni trn (calcar calcanei; plantarni fascitis)
  • kalcifikat u ramenu (tendinitis calcarea)
  • upala Ahilove tetive
  • miofascijalni bolni sindrom

Uspješnost terapije udarnim valom

Provedene studije i ispitivanja ukazuju na veliku uspješnost ove terapije u saniranju boli (oko 80% pacijenata koji su podvrgnuti terapiji udarnim valom). Obično je neophodno 3-5 pojedinačnih tretmana. Sam tretman traje oko deset minuta, a tijekom istog pacijent može osjećati različite senzacije od trnaca, bockanja, nelagode do boli. U prvih 24 - 48 sati je moguće pojačanje intenziteta bolova da bi potom nastupilo smirivanje. Preporučuje se pošteda od fizičkih napora tijekom 48 sati nakon terapije.

U našem centru terapiju udarnim valom izvode iskusni fizioterapeuti po preporuci liječnika specijaliste fizijatra.

 

 

 

 

 

  • Objavljeno: 12.09.2022, 14:19h
SMANJIVANJE I/ILI PODIZANJE GRUDI

Operativni zahvati

Ukoliko je veličina Vaših grudi takva da Vam stvara funkcionalne tegobe poput bolova u kralježnici, pogrbljenosti, nemogućnosti bavljenja sportom te iritacije kože ispod grudi, vjerojatno ste kandidat za operativni zahvat smanjivanja ili redukcije grudi sa ili bez podizanja istih.

OPŠIRNIJE  
ULTRAZVUK DJEČJIH KUKOVA

Rana intervencija

Ultrazvuk dječjih kukova je jednostavna, bezbolna i najprikladnija metoda za rano otkrivanje različitih prirođenih ili kongenitalnih anomalija kukova.

Preporuča se svoj novorođenčadi i dojenčadi u dobi od dva ili tri mjeseca života neovisno o nalazu kliničkog pregleda i koristi se kao svojevrstan screening ili probir koji omogućuje ranu intervenciju u slučaju potrebe. 

OPŠIRNIJE  
TRAKCIJA ILI „RASTEZANJE„ KRALJEŽNICE

Smanjenje pritiska na korjenove živaca

Trakcija podrazumijeva rastezanje kralježnice kontinuiranom silom s ciljem „rastezanja„ zglobova oko međukralježničkog diska. Cilj je smanjiti pritisak na sam disk i njegovu jezgru koja je protrudirala (izbočena) i pritišće ovojnicu kralježnične moždine ili živca. Postupak se izvodi na ekstenzomatu (stol za rastezanje).

OPŠIRNIJE  
BARBOTAGE RAMENA

Tretman ispiranja kalcifikata

Barbotage ramena je tehnika „ispiranja„ kalcifikata u predjelu ramenog zgloba.

Kalcificirajući tendinitis je karakteriziran nakupljanjem kristala kalcijevog fosfata unutar tetiva. Period stvaranja i mirovanja kalcifikata je asimptomatski. Bolovi se javljaju u fazi razgradnje istih.

OPŠIRNIJE  

OBRATITE NAM SE S POVJERENJEM


telefonski na broj +385 22 643 876 ili prijavom na naš online obrazac!
Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg sigurnog online obrasca.

 

NARUČITE SE

 

Molimo ispunite formu kako biste se naručili na liječnički pregled ili uslugu.

Slanjem ovog kontakt obrasca prihvaćate uvjete korištenja stranice, prihvaćate Pravilo o privatnosti i zaštiti podataka i imate najmanje 18 godina.

Obavezna polja označena su zvjezdicom.

Preferirani način kontakta *

Primajte najnovije vijesti o zdravlju i prijavite se na naš newsletter!
Slanjem upita putem ovog obrasca potvrđujete kako ste upoznati s Izjavom o privatnosti Medicinskog centra Vodice i slažete se s njom. Ovime također dajete suglasnost (privolu) za prikupljanje i obradu osobnih podataka navedenih u obrascu, a koji su nam neophodni da bismo mogli udovoljiti Vašem zahtjevu.

KONTAKT


Medicinski centar Vodice

  Magistrala 59, HR-22211.Vodice


  info@mcvodice.hr
  https://www.mcvodice.hr

  +385 22 643 876

  +385 91 604 6780

 

RADNO VRIJEME


Ponedjeljak-Petak: 08:00 - 20:00
Subota: 08:00-13:00
prema dogovoru

PRONAĐITE NAS