Udarnim valom protiv bolova

 

 

Shock wave therapy

Pored uobičajenih tretmana kao što su razne vrste masaža, tretmani strujom ili ultrazvukom, u zadnje vrijeme se sve više koristi i udarni val (shock wave therapy).

Udarni val  je zapravo akustični val koji prenosi veliku količinu energije na ozlijeđeno ili bolno mjesto. Energija tog udara poboljšava i ubrzava cijeljenje. 

Ova metoda se ne tako dugo primjenjuje u fizikalnoj terapiji iako je u medicini poznata već desetljećima. Naime, ova se tehnologija prvo koristila za razbijanje kamenaca u tijelu (najčešće u mokraćnim putevima). Tijekom '80-ih godina prošlog stoljeća udarni val se počeo primjenjivati i u liječenju raznih ortopedskih poteškoća, jer je otkriveno kako pospješuje i ubrzava cijeljenje tkiva te zarastanje kostiju nakon prijeloma. Ovaj val svojom energijom stimulira prirodan proces oporavka tijela, ali i smanjuje osjećaj boli (analgetski učinak).

Pomaže kod mnogih poteškoća

Shock wave se može koristiti u liječenju i olakšavanju raznih poteškoća, ali najčešće se koristi u fizioterapijskim tretmanima. Brojna iskustva pokazala su kako je učinkovit u liječenju kronične boli u leđima, nogama, laktovima i ramenima. Osim tretiranja određenih ozljeda, koristi se i za liječenje dugotrajne boli u leđima, ali i kod oštećenja mišića i tetiva.

Mnogi odabiru ovaj tretman, jer se njegovom primjenom znatno smanjuje trajanje terapije i broj potrebnih tretmana. Osim toga, primjenom udarnog vala u kod određenih indikacija, rezultati su dugotrajniji nego kod nekih drugih tretmana (primjerice ručne masaže).

Kako izgleda tretman?

Tretman je kratak i traje od 10 do 30 minuta, ovisno o tome koji dio tijela se tretira. Na početku će liječnik popričati s osobom koja je došla na tretman te pregledati svu potrebnu dokumentaciju i obaviti liječnički  pregled. Potom je potrebno odrediti bolno mjesto kako bi se moglo započeti s terapijom. Iako nazvan „udarni val“, ovaj tretman nije bolan za pacijenta. Ponekad, kod nekih osoba zna doći do osjećaja nelagode. Moguće je osjetiti bockanje, trnce ili laganu bol, ali sve  ovisi o jačini boli tretiranog područja.

Dobra strana ovog tretmana je što osobe osjećaju poboljšanje gotovo odmah nakon tretmana, a mnogi osjete i potpuno odsustvo boli. Nadalje, prednost ove terapije je u tome što se primjenom iste ubrzavaju prirodni procesi zacjeljivanja u tijelu . Učinak terapije je različit  od osobe do osobe, a ovisi o težini problema i jačini boli koju osoba ima. Nekima će zato trebati veći, a nekima manji broj tretmana.

Tko može koristiti terapiju udarnim valom

Terapiju udarnim valom mogu koristiti sve osobe osim trudnica, osoba koje boluju od malignih bolesti i osoba koje piju lijekove protiv zgrušavanja krvi. Svi ostali, koji imaju poteškoća s bolovima u vratu, leđima, ramenima, laktovima, koljenima, gležnju, Ahilovoj tetivi, petnom trnu i mnogim drugim poteškoćama, mogu iskušati ovaj tretman - naravno samo i po preporuci liječnika specijaliste fizijatra.

U svakom slučaju, prvo je potrebno obaviti pregled kod fizijatra koji će nakon pregleda postaviti indikaciju za eventualno liječenje udarnim valom.

 

 

 

 

  • Objavljeno: 22.10.2021, 15:45h
GLAUKOM

Tihi kradljivac vida

Glaukom ili „tihi ubojica vida“ je bolest propadanja vidnog živca i živčanih vlakana mrežnice. On je poslije sive mrene najčešći uzrok sljepoće u svijetu. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije čak 4 posto stanovništva (65 milijuna ljudi u svijetu) boluje od glaukoma.

Ova bolest može se javiti u svim dobnim skupinama, ali najčešća je u starosti. Glaukom zovu „tihim ubojicom vida“ zato što osobe koje obole od njega u početku nemaju nikakvih simptoma koji bi upućivali da se nešto loše događa. Najčešće se javlja istovremeno u oba oka, ali u jednom je izraženiji.  

OPŠIRNIJE  
SMANJENJE GRUDI

Redukcijska mamoplastika

Veličina, oblik i proporcija ženskih grudi u značajnoj mjeri djeluju na percepciju vlastitog tijela i osjećaj ženstvenosti.

Velike grudi ne predstavljaju samo estetski već i funkcionalni problem. Mogu uzrokovati bolove u vratu i leđima, kompromitirati disanje zbog pritiska te stvarati poteškoće pri svakodnevnim aktivnostima i tjelovježbi.

OPŠIRNIJE  
OTOKLIZA

Estetska korekcija odstojećih ušiju

Riječ je o plastično-rekonstruktivnom zahvatu kojim se rješava odstojeća uška ili otapostaza.

Otapostaza je prirođena nepravilnost kod koje uške odstoje od ravnine glave više nego što je uobičajeno. Kako razvoj vanjskog uha nije povezan s razvojem srednjeg i unutarnjeg, obično ne postoje udruženi poremećaji sluha. 

OPŠIRNIJE  
Višak kože na trbuhu nakon mršavljenja

Abdominoplastika 

Naša su tijela svojevrstan „zapis“ naših života, odraz su svega što smo godinama unosili u organizam ( hrana, piće, pušenje i dr. ) i načina na koji smo živjeli ( dovoljno kretanja i bavljenje sportom ili sjedilački način života i dr. ). 

Nadalje, genetska predispozicija i neka posebna funkcionalna ( trudnoća ) ili patološka stanja ostavljaju tragove „izvana“ ili „iznutra“. Ove druge možda ne vidimo, ali oni također „odrade„ svoj udio. 

OPŠIRNIJE  

OBRATITE NAM SE S POVJERENJEM


telefonski na broj +385 22 643 876 ili prijavom na naš online obrazac!
Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg sigurnog online obrasca.

 

NARUČITE SE

 

Molimo ispunite formu kako biste se naručili na liječnički pregled ili uslugu.

Slanjem ovog kontakt obrasca prihvaćate uvjete korištenja stranice, prihvaćate Pravilo o privatnosti i zaštiti podataka i imate najmanje 18 godina.

Obavezna polja označena su zvjezdicom.

Preferirani način kontakta *

Primajte najnovije vijesti o zdravlju i prijavite se na naš newsletter!
Slanjem upita putem ovog obrasca potvrđujete kako ste upoznati s Izjavom o privatnosti Medicinskog centra Vodice i slažete se s njom. Ovime također dajete suglasnost (privolu) za prikupljanje i obradu osobnih podataka navedenih u obrascu, a koji su nam neophodni da bismo mogli udovoljiti Vašem zahtjevu.

KONTAKT


Medicinski centar Vodice

  Magistrala 59, HR-22211.Vodice


  info@mcvodice.hr
  https://www.mcvodice.hr

  +385 22 643 876

  +385 91 604 6780

 

RADNO VRIJEME


Ponedjeljak-Petak: 08:00 - 20:00
Subota: 08:00-13:00
prema dogovoru

PRONAĐITE NAS