Udarnim valom protiv bolova

 

 

Shock wave therapy

Pored uobičajenih tretmana kao što su razne vrste masaža, tretmani strujom ili ultrazvukom, u zadnje vrijeme se sve više koristi i udarni val (shock wave therapy).

Udarni val  je zapravo akustični val koji prenosi veliku količinu energije na ozlijeđeno ili bolno mjesto. Energija tog udara poboljšava i ubrzava cijeljenje. 

Ova metoda se ne tako dugo primjenjuje u fizikalnoj terapiji iako je u medicini poznata već desetljećima. Naime, ova se tehnologija prvo koristila za razbijanje kamenaca u tijelu (najčešće u mokraćnim putevima). Tijekom '80-ih godina prošlog stoljeća udarni val se počeo primjenjivati i u liječenju raznih ortopedskih poteškoća, jer je otkriveno kako pospješuje i ubrzava cijeljenje tkiva te zarastanje kostiju nakon prijeloma. Ovaj val svojom energijom stimulira prirodan proces oporavka tijela, ali i smanjuje osjećaj boli (analgetski učinak).

Pomaže kod mnogih poteškoća

Shock wave se može koristiti u liječenju i olakšavanju raznih poteškoća, ali najčešće se koristi u fizioterapijskim tretmanima. Brojna iskustva pokazala su kako je učinkovit u liječenju kronične boli u leđima, nogama, laktovima i ramenima. Osim tretiranja određenih ozljeda, koristi se i za liječenje dugotrajne boli u leđima, ali i kod oštećenja mišića i tetiva.

Mnogi odabiru ovaj tretman, jer se njegovom primjenom znatno smanjuje trajanje terapije i broj potrebnih tretmana. Osim toga, primjenom udarnog vala u kod određenih indikacija, rezultati su dugotrajniji nego kod nekih drugih tretmana (primjerice ručne masaže).

Kako izgleda tretman?

Tretman je kratak i traje od 10 do 30 minuta, ovisno o tome koji dio tijela se tretira. Na početku će liječnik popričati s osobom koja je došla na tretman te pregledati svu potrebnu dokumentaciju i obaviti liječnički  pregled. Potom je potrebno odrediti bolno mjesto kako bi se moglo započeti s terapijom. Iako nazvan „udarni val“, ovaj tretman nije bolan za pacijenta. Ponekad, kod nekih osoba zna doći do osjećaja nelagode. Moguće je osjetiti bockanje, trnce ili laganu bol, ali sve  ovisi o jačini boli tretiranog područja.

Dobra strana ovog tretmana je što osobe osjećaju poboljšanje gotovo odmah nakon tretmana, a mnogi osjete i potpuno odsustvo boli. Nadalje, prednost ove terapije je u tome što se primjenom iste ubrzavaju prirodni procesi zacjeljivanja u tijelu . Učinak terapije je različit  od osobe do osobe, a ovisi o težini problema i jačini boli koju osoba ima. Nekima će zato trebati veći, a nekima manji broj tretmana.

Tko može koristiti terapiju udarnim valom

Terapiju udarnim valom mogu koristiti sve osobe osim trudnica, osoba koje boluju od malignih bolesti i osoba koje piju lijekove protiv zgrušavanja krvi. Svi ostali, koji imaju poteškoća s bolovima u vratu, leđima, ramenima, laktovima, koljenima, gležnju, Ahilovoj tetivi, petnom trnu i mnogim drugim poteškoćama, mogu iskušati ovaj tretman - naravno samo i po preporuci liječnika specijaliste fizijatra.

U svakom slučaju, prvo je potrebno obaviti pregled kod fizijatra koji će nakon pregleda postaviti indikaciju za eventualno liječenje udarnim valom.

 

 

 

 

  • Objavljeno: 22.10.2021, 15:45h
SMANJIVANJE I/ILI PODIZANJE GRUDI

Operativni zahvati

Ukoliko je veličina Vaših grudi takva da Vam stvara funkcionalne tegobe poput bolova u kralježnici, pogrbljenosti, nemogućnosti bavljenja sportom te iritacije kože ispod grudi, vjerojatno ste kandidat za operativni zahvat smanjivanja ili redukcije grudi sa ili bez podizanja istih.

OPŠIRNIJE  
ULTRAZVUK DJEČJIH KUKOVA

Rana intervencija

Ultrazvuk dječjih kukova je jednostavna, bezbolna i najprikladnija metoda za rano otkrivanje različitih prirođenih ili kongenitalnih anomalija kukova.

Preporuča se svoj novorođenčadi i dojenčadi u dobi od dva ili tri mjeseca života neovisno o nalazu kliničkog pregleda i koristi se kao svojevrstan screening ili probir koji omogućuje ranu intervenciju u slučaju potrebe. 

OPŠIRNIJE  
TRAKCIJA ILI „RASTEZANJE„ KRALJEŽNICE

Smanjenje pritiska na korjenove živaca

Trakcija podrazumijeva rastezanje kralježnice kontinuiranom silom s ciljem „rastezanja„ zglobova oko međukralježničkog diska. Cilj je smanjiti pritisak na sam disk i njegovu jezgru koja je protrudirala (izbočena) i pritišće ovojnicu kralježnične moždine ili živca. Postupak se izvodi na ekstenzomatu (stol za rastezanje).

OPŠIRNIJE  
BARBOTAGE RAMENA

Tretman ispiranja kalcifikata

Barbotage ramena je tehnika „ispiranja„ kalcifikata u predjelu ramenog zgloba.

Kalcificirajući tendinitis je karakteriziran nakupljanjem kristala kalcijevog fosfata unutar tetiva. Period stvaranja i mirovanja kalcifikata je asimptomatski. Bolovi se javljaju u fazi razgradnje istih.

OPŠIRNIJE  

OBRATITE NAM SE S POVJERENJEM


telefonski na broj +385 22 643 876 ili prijavom na naš online obrazac!
Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg sigurnog online obrasca.

 

NARUČITE SE

 

Molimo ispunite formu kako biste se naručili na liječnički pregled ili uslugu.

Slanjem ovog kontakt obrasca prihvaćate uvjete korištenja stranice, prihvaćate Pravilo o privatnosti i zaštiti podataka i imate najmanje 18 godina.

Obavezna polja označena su zvjezdicom.

Preferirani način kontakta *

Primajte najnovije vijesti o zdravlju i prijavite se na naš newsletter!
Slanjem upita putem ovog obrasca potvrđujete kako ste upoznati s Izjavom o privatnosti Medicinskog centra Vodice i slažete se s njom. Ovime također dajete suglasnost (privolu) za prikupljanje i obradu osobnih podataka navedenih u obrascu, a koji su nam neophodni da bismo mogli udovoljiti Vašem zahtjevu.

KONTAKT


Medicinski centar Vodice

  Magistrala 59, HR-22211.Vodice


  info@mcvodice.hr
  https://www.mcvodice.hr

  +385 22 643 876

  +385 91 604 6780

 

RADNO VRIJEME


Ponedjeljak-Petak: 08:00 - 20:00
Subota: 08:00-13:00
prema dogovoru

PRONAĐITE NAS