Višak kože na trbuhu nakon mršavljenja

 

 

Abdominoplastika 

Naša su tijela svojevrstan „zapis“ naših života, odraz su svega što smo godinama unosili u organizam ( hrana, piće, pušenje i dr. ) i načina na koji smo živjeli ( dovoljno kretanja i bavljenje sportom ili sjedilački način života i dr. ). 

Nadalje, genetska predispozicija i neka posebna funkcionalna ( trudnoća ) ili patološka stanja ostavljaju tragove „izvana“ ili „iznutra“. Ove druge možda ne vidimo, ali oni također „odrade„ svoj udio. 

Vidljivi tragovi su oni koji se vide na našoj koži, a neka od stanja koje ostavljaju takve tragove  su trudnoća ili nagli gubitak velikog broja kilograma. U ovim se slučajevima naše tijelo naglo i u kratkom vremenu „poveća“ ili „smanji“  te koža ne stigne „popratiti“ te brze promjene u smislu svog rastezanja ili redukcije. Naime, iako je naša koža elastična i prilagodljiva, nagle i velike oscilacije u težini su situacije kojima se koža jednostavno ne stigne prilagoditi te ostane kao svojevrstan višak kože. Mnogima ovaj višak kože smeta, jer koliko god vježbali ili tretirali tu rastegnutu kožu različitim preparatima, nikakve kreme, ali ni vježbe neće biti od veće koristi.

Najbolje rješenje je abdominoplastika, tj. operacija kojom se odstranjuje višak kože i masnog tkiva s donjeg dijela trbuha, a zahvatom je moguće učvrstiti i mišićni sloj trbušne stjenke ako je to potrebno.

Dvije vrste abdominoplastike – mala i velika

Postoje dvije vrste abdominoplastike – mala ili miniabdominoplastika  i velika ili puna abdominoplastika.

Ove dvije operacije razlikuju se u obuhvatu operiranog tkiva te samoj tehnici i dužini operacije. Ako vas muči višak kože i masnog tkiva samo u donjem dijelu trbuha, onda vam je potrebna samo „mala abdominoplastika"  što  određuje kirurg tijekom prvog pregleda.

S druge strane, velika ili puna abdominoplastika obuhvaća veću površinu tako da se odstranjuje koža i masno tkivo od pubičnog dijela do dijela iznad pupka, a često je neophodno i učvršćivanje prednje mišićne trbušne stijenke. Budući da se uklanja veći dio kože i masnog tkiva, onda se preostali dio kože povlači prema dolje i spaja s donjim dijelom reza.

Kod ovog je zahvata potrebno “preseliti“ ( transplantirati ) pupak na novo odgovarajuće mjesto na trbušnoj stijenci kroz mali rez u koži.

Tko može biti kandidat za ovu operaciju?

Kandidati za ovu operaciju mogu biti zdrave osobe koje su

  • naglo izgubile velik broj kilograma
  • imaju višak kože na trbuhu nakon trudnoće
  • imaju slabost trbušne stijenke (npr. učestale trudnoće )
  • imaju razmaknute trbušne mišiće ( dijastaza ravnog trbušnog mišića )

U našem centru zahvate izvodi jedan od najpoznatijih hrvatskih plastičnih kirurga - prof.dr.sc. Krešimir Bulić iz KBC-a Zagreb.

Ako se odlučite za ovaj zahvat, prvo trebate dogovoriti pregled kod našeg plastičnog kirurga . On će vas upoznati s detaljima operacije, ali i dati Vam savjet o izboru operacije te o postupku oporavka. Ono što je bitno naglasiti je činjenica da je abdominoplastika operativni zahvat koji se izvodi u općoj anesteziji te kao svaki takav zahtijeva sveobuhvatnu preoperativnu obradu ( laboratorijske pretrage, EKG, RTG srca i pluća za starije od 40 godina,eventualno pregled interniste ili nekog drugog specijaliste ovisno o Vašem stanju i popratnim bolestima ukoliko ih imate npr. povišen krvni tlak i dr. ). Na kraju ( sa svim potraživanim nalazima )  slijedi pregled anesteziologa koji će isključiti eventualne kontraindikacije za operaciju i dati Vam preporuke kako se ponašati neposredno prije i poslije operativnog zahvata.

Jako je važno u preoperativnom periodu ne trošiti nesteroidne antireumatike ( Voltaren, Ketonal i sl. ) eventualno druge lijekove koje pacijent inače koristi, a utječu na koagulaciju krvi te nastojati eliminirati cigarete barem sedam dana prije operacije. Također je nužno ne uzimati nikakvu hranu najmanje 6 sati prije operacije, a tekućinu najmanje dva sata prije operacije.

Po završetku operacije, pacijent se budi i premješta u sobu za buđenje ( recovery room ) gdje provodi ostatak dana pod stalnim medicinkim nadzorom ( monitoriranje vitalnih funkcija,ordiniranje infuzija, analgetika i dr.). Pri otpustu pacijent dobije upute  (kako i koje analgetike trošiti, nošenje steznika, kontrola drena, pošteda od fitičkih aktivnosti i sl. ).

Nakon abdominoplastike pacijent ima dren koji služi da se tekućina iz rane ne skuplja u potkožnom tkivu. Također je obvezno nošenje steznika  koji podržava trbušnu stijenku i ubrzava proces zaraštanja. Ovaj steznik nosi se oko 6 tjedana.

Oporavak nakon operacije

Ako je rani postoperativni tijek uredan, drenovi se uklanjaju na prvoj kontroli, već 2-3 dana nakon operacije. Sedmi dan nakon operacije pacijent se može tuširati, a nakon dva tjedna može početi s lakšim fizičkim aktivnostima, dok je za veća fizička naprezanja potrebno pričekati od 4 do 6 tjedana nakon operacije.

Ukoliko ste zainteresirani za navedeni zahvat, molimo kontaktirajte nas radi dogovora oko termina prvog pregleda, a mi ćemo se potruditi da opravdamo Vaše povjerenje i učinimo Vas sretnima.

 

 

 

 

 

  • Objavljeno: 23.03.2022, 15:33h
SMANJIVANJE I/ILI PODIZANJE GRUDI

Operativni zahvati

Ukoliko je veličina Vaših grudi takva da Vam stvara funkcionalne tegobe poput bolova u kralježnici, pogrbljenosti, nemogućnosti bavljenja sportom te iritacije kože ispod grudi, vjerojatno ste kandidat za operativni zahvat smanjivanja ili redukcije grudi sa ili bez podizanja istih.

OPŠIRNIJE  
ULTRAZVUK DJEČJIH KUKOVA

Rana intervencija

Ultrazvuk dječjih kukova je jednostavna, bezbolna i najprikladnija metoda za rano otkrivanje različitih prirođenih ili kongenitalnih anomalija kukova.

Preporuča se svoj novorođenčadi i dojenčadi u dobi od dva ili tri mjeseca života neovisno o nalazu kliničkog pregleda i koristi se kao svojevrstan screening ili probir koji omogućuje ranu intervenciju u slučaju potrebe. 

OPŠIRNIJE  
TRAKCIJA ILI „RASTEZANJE„ KRALJEŽNICE

Smanjenje pritiska na korjenove živaca

Trakcija podrazumijeva rastezanje kralježnice kontinuiranom silom s ciljem „rastezanja„ zglobova oko međukralježničkog diska. Cilj je smanjiti pritisak na sam disk i njegovu jezgru koja je protrudirala (izbočena) i pritišće ovojnicu kralježnične moždine ili živca. Postupak se izvodi na ekstenzomatu (stol za rastezanje).

OPŠIRNIJE  
BARBOTAGE RAMENA

Tretman ispiranja kalcifikata

Barbotage ramena je tehnika „ispiranja„ kalcifikata u predjelu ramenog zgloba.

Kalcificirajući tendinitis je karakteriziran nakupljanjem kristala kalcijevog fosfata unutar tetiva. Period stvaranja i mirovanja kalcifikata je asimptomatski. Bolovi se javljaju u fazi razgradnje istih.

OPŠIRNIJE  

OBRATITE NAM SE S POVJERENJEM


telefonski na broj +385 22 643 876 ili prijavom na naš online obrazac!
Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg sigurnog online obrasca.

 

NARUČITE SE

 

Molimo ispunite formu kako biste se naručili na liječnički pregled ili uslugu.

Slanjem ovog kontakt obrasca prihvaćate uvjete korištenja stranice, prihvaćate Pravilo o privatnosti i zaštiti podataka i imate najmanje 18 godina.

Obavezna polja označena su zvjezdicom.

Preferirani način kontakta *

Primajte najnovije vijesti o zdravlju i prijavite se na naš newsletter!
Slanjem upita putem ovog obrasca potvrđujete kako ste upoznati s Izjavom o privatnosti Medicinskog centra Vodice i slažete se s njom. Ovime također dajete suglasnost (privolu) za prikupljanje i obradu osobnih podataka navedenih u obrascu, a koji su nam neophodni da bismo mogli udovoljiti Vašem zahtjevu.

KONTAKT


Medicinski centar Vodice

  Magistrala 59, HR-22211.Vodice


  info@mcvodice.hr
  https://www.mcvodice.hr

  +385 22 643 876

  +385 91 604 6780

 

RADNO VRIJEME


Ponedjeljak-Petak: 08:00 - 20:00
Subota: 08:00-13:00
prema dogovoru

PRONAĐITE NAS