OTOPLASTIKA (korekcija ušiju)

 

Odstojeće (klempave) uši mogu biti izvor značajnih frustracija i u dječjoj i u odrasloj dobi. 

Iako je pojam odstojećih ušiju dosta subjektivan, u pravilu se odstojećim ušima smatraju one kod kojih je kut između uške i kostiju glave iza uške (konhomastoidni kut) veći od 30 stupnjeva, odnosno kada je udaljenost od uške do kože iza uha veća od 2 centimetra.

Odstojeće uši mogu biti uzrokovane ili udružene s razvojnim poremećajima samih ušiju, kao što su prevelike ušne školjke ili nerazvijenost pojedinih dijelova uške, najčešće anteheliksa.

 

Kada je najbolje korigirati odstojeće uši?

Ukoliko su odstojeće uši jako izražene, dijete bi u školi zbog toga moglo biti predmet zadirkivanja. U takvom je slučaju dobro korekciju napraviti prije polaska djeteta u školu, najbolje između šeste i sedme godine života. Ukoliko problem nije toliko jako izražen, može se korigirati u bilo kojoj dobi. Prednost kasnije korekcije je što se zahvat može izvesti u lokalnoj anesteziji.

 

Koja metoda korekcije odstojećih ušiju daje najbolje rezultate?

Postoji više metoda korekcije odstojećih ušiju, a sve se mogu svrstati u dvije osnovne vrste operacije.

U prvoj grupi su operacije kod kojih se hrskavica oblikuje rezanjem i zasijecanjem postojeće hrskavice, dok se u drugoj grupi operacija hrskavica oblikuje uz pomoć unutarnjih šavova te fiksiranjem uške za kost. Mi koristimo drugu metodu, jer se njome mogu istodobno korigirati oba moguća razloga nastanka odstojećih ušiju, odnosno nerazvijeni anteheliks i povećani konhomastoidni kut. U najvećem broju slučajeva, odstojeće uši i jesu rezultat postojanja obiju malformacija u različitom intenzitetu.

 

Jedno uho mi odstoji više od drugog. Kako se to može korigirati?

Kod najvećeg broja pacijenata jedno uho odstoji malo više od drugog. Da bi se izbjegla asimetrija, najbolje je korigirati oba uha tako da se najprije korigira uho koje odstoji više, a onda se manje odstojeće uho prilagodi korigiranom uhu. Oba se zahvata rade u istoj operaciji.

 

Što da očekujem prije operacije?

Na pregledu ćemo razjasniti sve detalje operacije, s vama analizirati koji aspekt vaših ušiju vas smeta, upoznati vas s postoperacijskim protokolom i odgovoriti na sva vaša pitanja. Također ćemo  razgovarati  o vašim relevantnim dosadašnjim ili sadašnjim bolestima, lijekovima koje uzimate, a čije uzimanje možda treba promijeniti u periodu oko operacije, eventualnim alergijama na lijekove i navikama kao što je pušenje, a koje također mogu imati učinak na ishod operacije. Dobit ćete popis pretraga koje treba napraviti prije operacije.

 

Kako izgleda operacijski dan?

Ukoliko ste odrasli pacijent, predložit ćemo vam operaciju u lokalnoj anesteziji, koja ima brojne prednosti pred općom anestezijom. Neke od tih prednosti koje su našim pacijentima najvažnije su da ne moraju gladovati prije operacije, da poslije operacije mogu odmah ići kući te da nemaju nuspojave opće anestezije koja nekad može izazvati mučninu i povraćanje nakon buđenja. Ukoliko je pacijent vaše dijete, mogućnost izvođenja operacije u lokalnoj anesteziji ovisi o dobi i suradljivosti djeteta. Dobna granica za lokalnu anesteziju je obično oko 10 godina starosti. Ukoliko ćemo vaše dijete operirati u općoj anesteziji, bitno je da na dan operacije ne uzima hranu barem 6 sati prije dogovorenoga vremena operacije, ni bistru tekućinu barem dva sata prije. Po završetku operacije pacijent ima zamotanu glavu i obično ga otpuštamo kući 2-3 sata nakon operacije. Ako je operacije bila u općoj anesteziji, obično vas zadržimo cijeli dan,

 

Što dalje?

Prva kontrola i previjanje je obično 7 dana nakon operacije, nakon čega možete oprati kosu. Na prvoj kontroli zavoje ćemo zamijeniti trakom za uši, vrlo sličnom sportskim trakama za glavu. Bitno je da traku nosite stalno do druge kontrole, koja je 14 dana nakon operacije. Na drugoj kontroli ćemo Vam izvaditi konce. Traku za uši morate nositi stalno još 7 dana nakon druge kontrole, a zatim još 3 tjedna samo po noći, kako u snu ne biste oštetili uho.

 

 

 

OTOPLASTIKA (korekcija ušiju)
ULTRAZVUK
INFILTRACIJSKA TERAPIJA
EMNG
TERAPIJA LASEROM
TERAPIJA ULTRAZVUKOM
MAGNETOTERAPIJA
INFRACRVENE LAMPE
LIMFNA DRENAŽA
UDARNI VAL
VACUSTYLER
TRAKCIJA VRATNE I LUMBALNE KRALJEŽNICE
KRIOTERAPIJA, liječenje bradavica
Liječenje spolnih bradavica
DERMATOSKOPIJA
INTRAMUSKULARNE INJEKCIJE
INTRAVENSKI KOKTELI ANALGETIKA
TENS elektroterapija
TERAPIJSKI ULTRAZVUK
LASER
AKUPUNKTURA
EKG
ULTRAZVUK SRCA
HOLTER EKG
HOLTER KRVNOG TLAKA
ERGOMETRIJSKI TEST
COLOR DOPPLER ULTRAZVUK
ULTRAZVUČNA DIJAGNOSTIKA VENA
POVEĆANJE (AUGMENTACIJA) GRUDI
SMANJENJE/PODIZANJE GRUDI
Abdominoplastka
OTOPLASTIKA (korekcija ušiju)
BLEFAROPLASTIKA
UKLANJANJE KOŽNIH TUMORA
Korekcija nosa
Postupak i vrste anestezije
OFTALMOLOGIJA I OPTOMETRIJA

OBRATITE NAM SE S POVJERENJEM


telefonski na broj +385 22 643 876 ili prijavom na naš online obrazac!
Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg sigurnog online obrasca.

 

NARUČITE SE

 

Molimo ispunite formu kako biste se naručili na liječnički pregled ili uslugu.

Obavezna polja označena su zvjezdicom.

Preferirani način kontakta *

Primajte najnovije vijesti o zdravlju i prijavite se na naš newsletter!
Slanjem upita putem ovog obrasca potvrđujete kako ste upoznati s Izjavom o privatnosti Medicinskog centra Vodice i slažete se s njom. Ovime također dajete suglasnost (privolu) za prikupljanje i obradu osobnih podataka navedenih u obrascu, a koji su nam neophodni da bismo mogli udovoljiti Vašem zahtjevu.

KONTAKT


Medicinski centar Vodice

  Magistrala 59, HR-22211.Vodice


  info@mcvodice.hr
  https://www.mcvodice.hr

  +385 22 643 876

  +385 91 604 6780

 

RADNO VRIJEME


Ponedjeljak-Petak: 08:00 - 20:00
Subota: 08:00-13:00
prema dogovoru

PRONAĐITE NAS