POVEĆANJE (AUGMENTACIJA) GRUDI

 

Povećanje (augmentacija) grudi je danas jedna od najčešće izvođenih estetskih operacija. 

 

Iako se naizgled čini jednostavna, o pravilnom izboru mnogih detalja, prvenstveno vrste i veličine implantata te načinu njihove ugradnje ovisit će dobar konačni rezultat.

Koji implantat želim?

Implantati koji se danas proizvode se razlikuju s obzirom na njihov oblik, veličinu, materijal kojim su napunjeni i materijal kojim su presvučeni. Dva su osnovna oblika implantata – okrugli i anatomski (oblika suze). Izbor između tih dvaju oblika utjecat će na konačni izgled i oblik grudi, ovisno o vašim osobnim željama, ali i karakteristikama vašeg tijela.

 

Okrugli implantati različitih projekcija.

Implantati se međusobno mogu razlikovati promjerom baze (A)  i projekcijom (C), pa je raspon veličina koji možete odabrati doista velik. Kako bismo postigli željeni rezultat, odabir veličine implantata ovisit će o vašim osobnim željama kao i o sadašnjoj veličini vaših grudi.

Anatomski implantati različitih projekcija.

Danas se najčešće koriste implantati ispunjeni kohezivnim silikonskim gelom, presvučeni teksturiranom silikonskom ovojnicom. Takvi su i implantati tvrtke Polytech koje rutinski koristimo, a dolaze s doživotnim jamstvom protiv pucanja te 10-godišnjim jamstvom protiv nastanka kapsularne kontrakture, odnosno neželjenog otvrdnuća ovojnice koju tijelo prirodno stvara oko implantata. U posebnim slučajevima koriste se i implantati presvučeni poliuretanskom pjenom, kao i implantati ispunjeni fiziološkom otopinom.

Gdje se i kako postavlja implantat?

Implantati za grudi mogu se postaviti ispod prirodnog žljezdanog tkiva dojke, a povrh prsnog mišića, ili ispod prsnog mišića. Izbor donekle ovisi o Vašim sklonostima, poput bavljenja sportom, ali i o objektivnim karakteristikama Vašeg tijela, od kojih je najvažnija debljina potkožnog masnog tkiva u gornjem polu dojke. Naime, ukoliko je ovaj sloj tkiva tanak, kod implantata postavljenih na prsni mišić mogao bi se kroz kožu nazirati gornji rub implantata, odnosno prijelaz s prsnog mišića na implantat. U takvim ćemo Vam slučajevima najčešće savjetovati postavljanje implantata ispod prsnog mišića, da bismo postigli prirodniji izgled grudi. Sama ugradnja implantata se najčešće izvodi kroz rez učinjen u inframamarnoj brazdi, pregibu gdje koža dojke s donje strane prelazi u kožu prsnog koša. Na taj je način ožiljak, koji je obično dužine oko 6 cm, potpuno neprimjetan i skriven u prirodnom pregibu. U rijeđim se slučajevima implantati mogu ugraditi i kroz rez koji ide donjim rubom bradavice ili u pazuhu.

 

Što da očekujem prije operacije?

Na pregledu ćemo razjasniti sve detalje operacije, savjetovati Vas u izboru vrste i veličine implantata, upoznati s postoperacijskim protokolom i odgovoriti na sva Vaša pitanja. Također ćemo razgovarati o Vašim relevantnim dosadašnjim ili sadašnjim bolestima, lijekovima koje uzimate, a čije uzimanje možda treba promijeniti u periodu oko operacije,  eventualnim alergijama na lijekove i navikama kao što je pušenje, a koje također mogu imati učinak na ishod operacije. Dobit ćete popis pretraga koje treba napraviti prije operacije.

 

Kako izgleda operacijski dan?

Na dan operacije ne smijete uzimati hranu barem 6 sati prije dogovorenoga vremena, ni bistre tekućine barem dva sata prije. Ukoliko utvrdimo kod Vas postoji povećani rizik od nastanka duboke venske tromboze nogu, zamolit ćemo Vas da navratite do klinike i večer prije operacije kako biste dobili odgovarajući lijek. Nakon operacije ćete ostati neko vrijeme u klinici dok anesteziolog ne procjeni da ste spremni za otpust, a ukoliko to bude potrebno možete ostati u klinici i do idućeg jutra. Imat ćete u svakoj dojci po jedan dren, odnosno cjevčicu na kraju spojenu s plastičnom bočicom, koja služi da se tekućina koja se nakon operacije uobičajeno nakuplja oko implantata ne zadržava u Vašem tijelu, nego da se isprazni u bočice. Prije otpusta kući postavit ćemo Vam posebni grudnjak koji služi da drži implantate na dobroj poziciji dok tijelo ne stvori oko njih normalnu ovojnicu, što obično traje oko 6 tjedana.

 

Što dalje?

Drenovi se uklanjaju na prvoj kontroli koja je obično već 2-3 dana nakon operacije. Sedam dana nakon operacije možete se slobodno tuširati i možete i početi voziti auto. Povratak lakšim fizičkim aktivnostima se očekuje kroz 2 tjedna, dok za teže fizičke aktivnost treba pričekati 4-6 tjedana. Naglasit ćemo Vam da u prvih mjesec dana nakon operacije ne spavate na prsima, da bi se izbjegao pomak implantata, naročito ako su vam ugrađeni anatomski implantati. Također ćemo voditi brigu o njezi ožiljka, kojeg je od trećeg tjedna nakon operacije potrebno svakodnevno dvaput izmasirati hidratantnom kremom.

 

 

POVEĆANJE (AUGMENTACIJA) GRUDI
ULTRAZVUK
INFILTRACIJSKA TERAPIJA
EMNG
TERAPIJA LASEROM
TERAPIJA ULTRAZVUKOM
MAGNETOTERAPIJA
INFRACRVENE LAMPE
LIMFNA DRENAŽA
UDARNI VAL
VACUSTYLER
TRAKCIJA VRATNE I LUMBALNE KRALJEŽNICE
KRIOTERAPIJA, liječenje bradavica
Liječenje spolnih bradavica
DERMATOSKOPIJA
INTRAMUSKULARNE INJEKCIJE
INTRAVENSKI KOKTELI ANALGETIKA
TENS elektroterapija
TERAPIJSKI ULTRAZVUK
LASER
AKUPUNKTURA
EKG
ULTRAZVUK SRCA
HOLTER EKG
HOLTER KRVNOG TLAKA
ERGOMETRIJSKI TEST
COLOR DOPPLER ULTRAZVUK
ULTRAZVUČNA DIJAGNOSTIKA VENA
POVEĆANJE (AUGMENTACIJA) GRUDI
SMANJENJE/PODIZANJE GRUDI
Abdominoplastka
OTOPLASTIKA (korekcija ušiju)
BLEFAROPLASTIKA
UKLANJANJE KOŽNIH TUMORA
Korekcija nosa
Postupak i vrste anestezije
OFTALMOLOGIJA I OPTOMETRIJA

OBRATITE NAM SE S POVJERENJEM


telefonski na broj +385 22 643 876 ili prijavom na naš online obrazac!
Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg sigurnog online obrasca.

 

NARUČITE SE

 

Molimo ispunite formu kako biste se naručili na liječnički pregled ili uslugu.

Obavezna polja označena su zvjezdicom.

Preferirani način kontakta *

Primajte najnovije vijesti o zdravlju i prijavite se na naš newsletter!
Slanjem upita putem ovog obrasca potvrđujete kako ste upoznati s Izjavom o privatnosti Medicinskog centra Vodice i slažete se s njom. Ovime također dajete suglasnost (privolu) za prikupljanje i obradu osobnih podataka navedenih u obrascu, a koji su nam neophodni da bismo mogli udovoljiti Vašem zahtjevu.

KONTAKT


Medicinski centar Vodice

  Magistrala 59, HR-22211.Vodice


  info@mcvodice.hr
  https://www.mcvodice.hr

  +385 22 643 876

  +385 91 604 6780

 

RADNO VRIJEME


Ponedjeljak-Petak: 08:00 - 20:00
Subota: 08:00-13:00
prema dogovoru

PRONAĐITE NAS